Home O simplă ecografie îţi poate salva viaţa

O simplă ecografie îţi poate salva viaţa

9 min read
0
0
321

Luna martie este „Luna internaţională de Luptă împotriva Cancerului Intestinului Gros”, ocazie cu care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC) a organizat un workshop la Predeal, cu tema: „Ce NU ştiţi despre cancerul intestinului gros?” La eveniment au participat jurnalişti din presa centrală şi locală, care au discutat, împreună cu preşedintele FABC, Cezar Irimia, dr. Adina Croitoru, de la Institutul Clinic Fundeni, dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, şi pacienţi cu cancer al intestinului gros, despre şansele de vindecare, factorii de risc şi prevenirea acestei afecţiuni neoplazice. „Un studiu realizat de noi a arătat că românii nu sunt informaţi suficient cu privire la cancer. Ca urmare, Federaţia noastră derulează campanii menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la bolile oncologice. În această lună vorbim despre cancerul intestinului gros, a doua formă de cancer, ca răspândire, în ţara noastră”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Ecografia îţi poate salva viaţa. Dr. Dana Stănculeanu a declarat: „Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală de care ne este, în general, jenă să vorbim. De aceea, ne-am gândit că ar fi oportun să comunicăm şi să mediatizăm simptomele acestei boli şi modalităţile ei de prevenţie”.Dr. Adina Croitoru a menţionat că simpla ecografie poate depista boala în stadiu precoce. Workshop-ul organizat la Predeal face parte dintr-o serie de evenimente ale FABC, ce au loc pe parcursul lunii martie, care au rolul de a trage un semnal de alarmă, în rândul populaţiei, cu privire la această afecţiune.
Al doilea ca incidenţă. Atât la nivel mondial, cât şI în ţara noastră, cancerul intestinului gros este al doilea tip de cancer ca frecvenţă, în rândul bărbaţilor, dar şi al femeilor, reprezentând 13% din totalul cazurilor de cancer. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi. Anual, în Europa, aproape 190.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Aproximativ 20% dintre pacienţi sunt, în momentul diagnosticării, deja în faza metastatică a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an.

SURSA: http://www.brasovultau.ro

8.696 de noi cazuri de cancer al intestinului gros în fiecare an

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a organizat sîmbătă, la Predeal, un workshop cu tema: „Ce nu ştiţi despre cancerul intestinului gros?” în cadrul Lunii Internaţionale de Luptă împotriva Cancerului Intestinului Gros. La eveniment au participat pacienţi, medici, preşedintele FABC, Cezar Irimia, dr. Adina Croitoru, de la Institutul Clinic Fundeni, şi dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti care au discutat despre şansele de vindecare, factorii de risc şi prevenirea acestei afecţiuni neoplazice. „Un studiu realizat de noi a arătat că românii nu sînt informaţi suficient cu privire la cancer. Ca urmare, Federaţia noastră derulează campanii menite să tragă un semnal de alarmă cu privire la bolile oncologice. În această lună vorbim despre cancerul intestinului gros, a doua cea mai întîlnită formă de cancer în ţara noastră”, a spus Cezar Irimia, preşedintele FABC. Totodată, medicii au atras atenţia că cetăţenii ştiu foarte puţine despre această afecţiune. „Despre cancerul intestinului gros se ştie foarte puţin, este o boală de care ne este, în general, jenă să vorbim. De aceea, ne-am gîndit că ar fi oportun să comunicăm şi să mediatizăm simptomele acestei boli şi modalităţile ei de prevenţie”, a spus dr. Dana Stănculeanu. Astfel, metodele de diagnosticare ale acestui tip de cancer sînt decise de medic, în funcţie de simptomele fiecărui pacient în parte, dar irigografia este metoda radiologică cea mai eficientă. Medicii au precizat că şi o simplă ecografie poate depista boala în stadiu precoce. Incidenţa cancerului instestinului gros la nivel mondial, inclusiv în România, este foarte mare, reprezentînd 13% din totalul cazurilor de cancer. Anual, în Europa, aproape 190.000 de pacienţi sînt diagnosticaţi cu acest tip de cancer. Din cauza lipsei informaţiilor, aproximativ 20% dintre pacienţi sînt, în momentul diagnosticării, deja în faza metastatică a bolii (cancerul s-a extins dincolo de intestinul gros). În jur de 56.000 de persoane mor în fiecare an din cauza cancerului intestinului gros în SUA, iar rata mortalităţii în Europa depăşeşte 100.000 de pacienţi pe an. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă. Cazurile de cancer al intestinului gros apar în cele mai multe cazuri, după vîrsta de 50 de ani. Aşadar, consultul anual la medic, după această vîrstă, ar trebui să fie obligatoriu, au atras atenţia medicii.

SURSA: http://www.monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…