Home Observator atmosferic, sponsorizat de norvegieni

Observator atmosferic, sponsorizat de norvegieni

3 min read
0
0
410

Ţara noastră va avea, din luna septembrie, un Observator atmosferic, unde oamenii de stiinta vor putea analiza poluarea şi fenomenul încălzirii globale cu echipamente de ultimă generaţie, unice in Europa de Est, informează Green Report.

Dispozitivul, care va fi situat în oraşul Măgurele şi inaugurat în toamnă, va cuprinde o reţea de observare, un centru de date şi un centru de ştiinţe. Proiectul este finanţat cu fonduri norvegiene de aproximativ un milion de euro .

“România a devenit parte a unei reţele europene de observare atmosferica in 2005. In prezent, exista observatoare la Cluj, Iasi, Timisoara si Baneasa, unde sunt si cele mai importante universitati. Romania este o tara mare ca suprafata, insa in restul Europei de est exista un mare gol la acest capitol, la noi fiind singurul centru de acest gen, la care vin si specialisti din strainatate”, a declarat pentru “Green Report” Doina Nicolae, cercetator in cadrul Institutului National de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronica.

Experimente şi lecţii de fizică şi pentru vizitatori

La centrul de la Măgurele va exista o zonă pentru public, unde vizitatorii vor putea afla mai multe despre climă, ştiinţă, atmosfera etc. Copiii vor putea lua parte la jocuri educative, iar elevii şi studenţii la lecţii de fizică.

“Vrem sa educăm populaţia cu privire la impactul pe care fiecare îl are asupra mediului şi să îi atragem pe tineri către ştiinţa. Există această falsă percepţie ca în România nu poţi avea o carieră în acest domeniu, însă se poate, cu ajutorul unor investiţii de acest gen”, a declarat Doina Nicolae.

Proiectul a fost realizat de către Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronica, impreuna cu alti sapte parteneri, dintre care unul norvegian (cel mai mare centru de cercetari atmosferice din Norvegia).

SURSA: http://www.antena3.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…