Home Ploiesti: Scoala Despina Doamna si Casa Pionierilor

Ploiesti: Scoala Despina Doamna si Casa Pionierilor

10 min read
0
0
1,235
Publicat de Lucian Vasile

Educatia a constituit pentru elita ploiesteana de la finalul secolului XIX una din principalele probleme ale comunitatii. Existau institutii private de de invatamant, dar costurile erau ridicate, asa ca acestea se adresa cu precadere familiilor instarite. Ca o paranteza: pana la instaurarea comunismului, sistemul de invatamant romanesc cuprindea 4 clase primare, apoi liceul de 8 ani, urmat de Bacalaureat si facultate.

Nevoia unui liceu accesibil tuturor fetelor din oras se simtea foarte acut o data cu inceputul dezvoltarii rapide a Ploiestilor. Institutia de invatamant a aparut dintr-o initiativa privata (a ”Societatii pentru invatatura poporului roman”), iar primele cursuri au inceput in 1874. Timp de mai multi ani, scoala a functionat in imobile inchiriate, situatie care nu putea continua la nesfarsit. In oras se face colecta pentru a se ridica acest imobil si multi comercianti si intelectuali doneaza sume de bani in acest scop.

In 1890 se pune piatra fundamentala a noii constructii care urma sa fie ridicata dupa planurile lui Ion Socolescu (unchiul lui Toma T. Socolescu), care acceptase sa le realizeze in mod gratuit. Locul ales se afla intre strazile Mihai Bravu si BunaVestire, unde, in perioada comunista a fost parcul Casei Pionierilor. Dar sa nu ne grabim.

Cladirea Liceului Despina Doamna

Noua cladire a fost finalizata in primavara lui 1893 si a reprezentat unul din primele exemple din tara de arhitectura ”socolesciana”, de inspiratie neoromaneasca. Era un imobil simetric, cu o fatada in 3 volume, iar cel din mijloc era putin scos in afara, spre strada BunaVestire.

In timpul Primului Razboi Mondial, cladirea si-a schimbat temporal destinatia. In toamna lui 1916, in imobil a functionat un spital de campanie, unde cei raniti pe front primeau ingrijiri medicale. O data cu ocuparea orasului de catre armata germana, aceasta din urma si-a instalat un centru de comanda in fosta scoala Despina Doamna. La cererile femeilor ploiestene si pentru a-si apropia locuitorii, nemtii parasesc cladirea, iar scoala isi reia cursurile in vechiul ei palat.

Imediat dupa razboi, in 1919 scoala Despina Doamna primeste autorizatia din partea Ministerului de a infiinta clasele VI-VIII, avand astfel ciclul liceal complet. Datorita maririi numarului de clase, imobilul devenise neincapator, asa ca au inceput sa se caute surse de finantare pentru extinderea lui. Elevele (cunoscute ca ”despiniste”) ofereau spectacole in sala de festivitati a localului, prin oras circulau liste de subscriptie, iar statul s-a implicat si a dat restul de bani. De lucrare s-a ocupat arhitectul N. Stanescu, iar corpul vestic (cel dinspre centrul orasului) a fost extins, in jurul anului 1925, spre strada Mihai Bravu.

Scoala Secundara de Fete - 2

Cladirea Liceului Despina Doamna – 1927

Perioada interbelica a consolidat renumele pe care Liceul ”Despina Doamna” si-l facuse in randul ploiestenilor. Totusi, istoria nu i-a fost prielnica. In iunie 1941, armata romana trece Prutul si incepe razboiul contra sovietelor. In urma luptelor, un mare numar de raniti se intorceau in tara pentru ingrijiri medicale, iar spitalele nu mai puteau face fata. Ca in multe alte orase, localurile scolilor erau rechizitionate si transformate in Spitale Militare. Acest lucru s-a petrecut, in perioada iulie – octombrie 1941, si cu imobilul din strada BunaVestire numarul 8. Din noiembrie, spitalul este evacuat, iar scoala revine in vechiul sediu, dar se vede nevoita sa il paraseasca din nou in decembrie 1942, cand se instaleaza un nou spital militar. Cladirea este afectata de un incendiu in noaptea de 30 spre 31 decembrie acelasi ani, este reparata si are aceeasi destinatie pana in 1943, cand revine institutia de invatamant. Liceul ”Despina Doamna” mai foloseste imobilul pana pe 1 aprilie 1944, cand, de teama raidurilor aeriene, cladirea este evacuata. Peste doar 4 zile, pe 5 aprilie, bombele anglo-americane lovesc din plin cladirea, care arde pana la temelii, fiind complet distrusa. Scoala se muta in Palatul Scoalelor Comerciale, iar apoi clasele devin mixte, lucru care se intampla si cu Liceul de baieti Sfintii Petru si Pavel. Practic, vechile institutii de invatamant sunt alterate de ”reformele” noului regim de democratie populara.

Liderii comunisti locali aveau alte planuri cu acel spatiu. In partea dreapta, spre est, Liceului Despina Doamna este marginit de strada Constantin Stoicescu (actuala Armoniei), care nu se oprea in strada Mihai Bravu, ci mergea pana in BunaVestire. Dupa partea cealalta a strazii Constantin Stoicescu, la mijlocul perioadei interbelice avocatul Constantin Petrescu si-a ridicat o vila in care nu va locui pentru multa vreme. Din 1937, in interiorul noii constructii a functionat Caminul cultural ”Voevodul Mihai”. Dupa inlaturarea monarhiei, cladirea a venit ”Casa Pionierilor”. Spatiul a inceput sa se transforme spre finalul lui 1950 – in noiembrie mai multe grupuri de muncitori au curatat de moloz tot spatiul fostului Liceu Despina Doamna.

decembrie 1950_fostul loc al scolii despina doamna copy

Muncitori lucrand la nivelarea spatiului unde se aflase Liceul de Fete – noiembrie 1950

In 1951, langa casa Constantin Petrescu s-a ridicat o aripa pentru activitatile pionierilor, iar locul liceului de fete a fost imprejmuit cu gard de beton (supraetajat, el exista si azi; cu aceasta ocazie, strada Armoniei a fost scurtata, capatand forma actuala), devenind parcul Casei Pionierilor. Pe 8 noiembrie 1951 noul complex este inaugurat.

IMG_0713 copy

Aspect de la festivitatea de inaugurare – 8 noiembrie 1951

IMG_0724 copy

Palatul Pionierilor - 2 copy

Casa Pionierilor (Vila Constantin Petrescu si aripa construita in perioada stalinista) – prima imagine este de imediat dupa inaugurare, iar a doua din anii regimului Ceausescu;

Dupa 1990, Casa Pionierilor s-a mutat pe strada Democratiei, iar in vila lui Constantin Petrescu s-a instalat procuratura. Dupa 2001 pe locul fostului Liceu de fete s-a construit o cladire de sticla si otel, in care functioneaza Parchetul.

Untitled-1 copy

1 – Sediul recent construit al Parchetului; 2 – Vila Constantin Petrescu (Casa Pionierilor); punctat – segmentul disparut al strazii Constantin Stoicescu

Astazi, nimic nu mai aminteste de prezenta elegantului local al Liceului Despina Doamna.

DSCF8399 copy

Cladirea moderna care se afla pe locul liceului Despina Doamna

Sursa: Ziarul Prahova – Memoria zidurilor (de Paul Popescu), ziarul Flamura Prahovei

SURSA: http://www.republicaploiesti.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…