Home Olimpiada de la Brasov, eveniment de interes national

Olimpiada de la Brasov, eveniment de interes national

12 min read
0
0
170
• Hotărîrea de Guvern care declară FOTE 2013 eveniment de interes naţional a fost publicată săptămîna trecută în Monitorul Oficial
• Astfel, toate obiectivele din oraşele care vor găzdui competiţia vor fi incluse într-o anexă a hotărîrii de guvern şi finanţate cu prioritate

Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), ediţia de iarnă 2013, a fost declarat de Guvernul României eveniment de interes naţional. Hotărîrea de Guvern a fost publicată săptămîna trecută în Monitorul Oficial. Din acest moment, tot ceea ce înseamnă lucrări pentru organizarea FOTE vor deveni priorităţi pentru autorităţile şi instituţiile implicate, va fi urgentată obţinerea avizelor necesare începerii lucrărilor, dar şi desfăşurarea propriu-zisă a acestora. Actul normativ implică în organizarea şi desfăşurarea Olimpiadei Tineretului şi alte ministere, cum ar fi cel al Transporturilor, care trebuie să asigure modernizarea infrastructurii rutiere de pe Valea Prahovei şi în celelalte locaţii unde se vor desfăşura competiţii. Hotărîrea de Guvern dă statut de proiect naţional acestui eveniment şi risipeşte orice îngrijorare la nivel internaţional că România nu va putea îndeplini condiţiile de infrastructură necesare.

Surse de finanţare

Evenimentul va fi organizat de asociaţia din care fac parte administraţiilor locale din Braşov, Predeal, Rîşnov, Azuga, Buşteni şi Sinaia, cu sprijinul Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) şi al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), sursele de finanţare pentru organizarea competiţiei urmînd să fie alocate prin bugetul MDRT, în limita creditelor bugetare alocate cu această destinaţie, din bugetele locale ale localităţilor organizatoare şi din alte surse legal constituite. Festivalul Olimpic al Tineretului European va fi însă o competiţie cu buget de criză, după cum au declarat organizatorii. „Vom aplica principiul voluntariatului şi încercăm să nu facem o competiţie scumpă, avînd în vedere perioada prin care trecem. Încercăm să aducem aproape cît mai mulţi tineri care să ne ajute benevol“, a declarat cu cîteva luni în urmă Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. În anexa Hotărîrii de Guvern nr.116/2011 se arată că locaţiile incluse pe agenda Festivalului Olimpic al Tineretului European – ediţia de iarnă, 2013 sînt: Sinaia; Buşteni; Azuga; Predeal; Rîşnov; Poiana Braşov; Braşov; Dîmboviţa: Zona Padina – Peştera.

Opt probe de concurs

Potrivit programului şi obiectivelor aprobate de Guvern pentru FOTE, evenimentul sportiv va include opt discipline sportive, respectiv hochei pe gheaţă; schi alpin băieţi şi fete cu probele de slalom special, slalom uriaş şi slalom superuriaş; sărituri cu schiurile K70, K90 şi proba pe echipe; schi fond cu probele clasic, sprint, liber, ştafeta mixtă; biatlon cu probele sprint, pursuit, ştafetă mixtă; patinaj artistic cu program scurt şi program liber; short-track 500 de metri, 1.000 de metri, 1.500 de metri şi 2.000 de metri, ştafetă mixtă şi snowboard cu probele de bordercross şi slalom paralel. Fiecare dintre aceste întreceri va avea probe pentru fete şi pentru băieţi. Hotărîrea de Guvern stipulează, de asemenea, că probele deja aprobate pot suferi modificări, dacă aceste modificări sînt în interesul FOTE 2013, decizia finală asupra conţinutului programului urmînd să aparţină Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC). De asemenea, pentru pregătirea organizării în bune condiţii a FOTE 2013 se vor organiza competiţii-test începînd chiar cu iarna 2011, pentru toate cele opt discipline de concurs aprobate.

Piaţa Sfatului găzduieşte ceremonia de deschidere

Festivalul Olimpic al Tineretului European se va desfăşura pe parcursul a şase zile, începînd cu ceremonia de deschidere care, prin Hotărîrea de Guvern publicată în Monitorul Oficial săptămîna trecută, a fost stabilită să aibă loc pe data de 17 februarie 2013, în Piaţa Sfatului. Olimpiada se va termina cu ceremonia de închidere, programată pentru 22 februarie 2013, tot în Piaţa Sfatului. Administraţiile locale implicate în Comitetul de organizare vor trebui să asigure cazarea în bune condiţii a concurenţilor şi cateringul, acreditarea sportivilor, a oficialilor şi a reprezentanţilor mass-media, transportul participanţilor, al antrenorilor, oficialilor şi al tuturor celor acreditaţi media, precum şi al echipamentului de antrenament şi de competiţie de la aeroport, către zonele de competiţie şi retur. De asemenea, organizatorii trebuie să se ocupe de asigurarea serviciilor medicale gratuite şi a intervenţiilor de urgenţă şi să asigure un compartiment de voluntari în toate locaţiile de concurs.

Încă un patinoar la Braşov

Pentru a găzdui Festivalul Olimpic al Tineretului European din 2013, Braşovul trebuie să aibă două patinoare care să corespundă normelor de omologare ale Federaţiei Internaţionale de Hochei pe Gheaţă. Primul şi cel mai important, destinat desfăşurării probelor de patinaj artistic, a fost construit şi dat în folosinţă în Parcul Tractorul, iar cel de-al doilea, destinat pregătirii sportivilor, urma să fie construit în Poiana Braşov. Deoarece Comitetul de Organizare a FOTE 2013 cerut ca noul patinoar să fie amplasat la cel mult opt kilometri de actuala bază sportivă, edilii braşoveni au renunţat la ideea cu Poiana Braşov. În schimb, cel de-al doilea patinoar ar putea fi construit în zona actualului teren de fotbal din Parcul Tractorul sau în cartierul Răcădău. Baza sportivă trebuie să fie gata pînă la începutul anului 2012. Noul patinoar va avea o capacitate mai mică decît cel din Parcul Tractorul şi va fi folosit, în principal, pentru antrenamentele oficiale ale sportivilor care vor concura la FOTE 2013.

Trambulina K 90 are nevoie de finanţare

Odată cu publicarea Hotărîrii de Guvern în Monitorul Oficial s-ar putea găsi şi soluţia problemei legate de finanţarea trambulinei K90 de la Rîşnov. Aceasta este prioritară pentru organizarea FOTE 2013. Deocamdată a fost finalizat proiectul, dar nu există finanţarea în valoare de 8,5 milioane de euro. Din bugetul local al oraşului ar putea fi alocată pentru începerea construcţiei trambulinei suma de 5 milioane de euro, dar restul banilor ar trebui să vină de la Ministerul Dezvoltării Regionale. Pe lîngă trambulină, mai sînt necesare un sistem de iluminat, telescaun, clădiri anexe, turn pentru arbitri, un bazin de apă pentru înzăpezire, căi de acces, parcare cu 150 de locuri, totul inclus în suma de 8,5 milioane de euro. Pista de biatlon există, a fost inaugurată anul trecut şi găzduieşte deja competiţii.

de: » Mihaela PARGHEL

SURSA: http://monitorulexpres.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Tips&tricks: cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre hidroizolatiile pentru fundatii

Iti doresti sa-ti construiesti o casa, pentru a te bucura de confortul pe care un astfel d…