Home Patologia osteoarticulara, certitudini si controverse

Patologia osteoarticulara, certitudini si controverse

3 min read
0
0
367

Fundaţia Română de Osteoartrologie şi Societatea Română de Reumatologie au organizat în perioada 4 – 6 mai 2011, la Sinaia, Congresul Naţional OsArt. Evenimentul, ce a avut ca temă “Certitudini şi controverse în patologia osteoarticulară”, a reprezentat o reuniune a medicilor reumatologi sau de altă specialitate şi a fost dedicat îngrijirii bolnavilor cu suferințe ale aparatului locomotor.

Potrivit prof. univ. dr. Horaţiu Boloşiu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie şi preşedintele Congresului Naţional OsArt, “acest domeniu special şi interdisciplinar a cunoscut progrese însemnate, pe care organizaţiile noastre profesionale le-au promovat cu asiduitate de mai mulţi ani. A sosit momentul să dăm o nouă dimensiune acestei activităţi”. În cadrul Congresului a fost lansat şi Proiectul European POSDU/81/3.2/S/55648 – “Formare profesională pentru implementarea noilor tehnologii în sistemul de sănătate”, proiect care se adresează medicilor specialişti şi rezidenţi din oricare domeniu cu interes pentru patologia musculoscheletală în sensul cel mai larg al termenului. Programul educaţional este în întregime finanţat din bani europeni şi se va desfăşura în următorii trei ani pe două paliere, respectiv în spaţiul virtual sub forma unei platforme de e-learning şi în sesiuni de formare teoretice şi practice, cu durată de câteva zile.

Printre temele abordate în Congres a fost şi osteoporoza, o afecţiune mult mai frecventă la femei decât în cazul bărbaţilor şi care implică costuri sociale şi finaciare foarte mari. Dacă la femei osteoporoza poate apărea după vârsta de 40 de ani, la bărbaţi aceasta se instalează după 60 de ani. De altfel, “osteoporoza este o boală ce ţine şi de vârsta pediatrică. Lipsa elementelor necesare pentru dezvoltarea oaselor, respectiv fier, calciu şi vitamina D, la această vârstă de formare poate fi un factor de risc în apariţia osteoporozei la vârsta matură”, a subliniat prof. univ. dr. Horaţiu Boloşiu.

Sursa: SanatateaTV

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…