Home Breaking News Stiri Prahova Stiri Campina Pictorita Berta Maria Moldoveanu din Barlad a stralucit din nou la Campina

Pictorita Berta Maria Moldoveanu din Barlad a stralucit din nou la Campina

8 min read
1
0
614

TALENT NATIV Berta Maria Moldoveanu, de 15 ani, din Bârlad, cunoscutã ca o artistã plasticã de viitor, a obtinut premiul special al juriului, la cel mai important concurs national de picturã în aer liber, care se desfãsoarã anual la Câmpina, în perioada 25 – 26 septembrie.

Berta Maria Moldoveanu a participat în perioada 25 – 26 septembrie, la cel mai important concurs national de picturã în plein-air, care se desfãsoarã anual la Câmpina. La acest concurs au participat 70 de profesionisti ai penelului, pictori, membrii ai Uniunii Artistilor Plastici, ai Asociatiei Artistilor Plastici, profesori din scolile de artã, masteranzi ai facultãtilor de artã din România. Cu lucrarea intitulatã “Toamna gri”, Berta Maria Moldoveanu a obtinut premiul special al juriului, premiu ce confirmã încã o datã educatia artisticã, unde talentul se impune ca o conditie de bazã. La initiativa ziaristului român, Dan Tãnase si a unui grup de ziaristi spanioli, Berta Maria Moldoveanu pregateste în prezent o expozitie personalã, ce va fi expusã în primãvara anului urmãtor, în capitala Spaniei, Madrid. Berta Maria Moldoveanu are 15 ani si un palmares impresionant pentru vârsta ei, fiind o realã promisiune în pictura româneascã, dupã cronicile criticilor de artã. Berta Maria Moldoveanu a început sã picteze de la vârsta de 7 ani, sub îndrumarea renumitului profesor Eugen Iftene. Berta are realizate mai multe zeci de expozitii personale în care a prezentat peste 280 de lucrãri în ulei si a participat la peste 30 de expozitii de grup în tarã si strãinatate (Franta, Belgia). Lucrarile sale au câstigat numeroase Concursuri nationale si internationale. Berta-Maria Moldoveanu, a trecut în rândul profesioniostilor încã de la 13 ani, vârstã la care a fost acceptatã sã concureze alãturi de pictori membri ai Uniunii Artistilor Plastici într-o tabãrã de creatie la Câmpina. Aceastã performantã a rãmas unicat, fiind singurul copil care a depãsit granita dintre simpla pasiune si adevãrata creatie artisticã. Picturile Bertei sunt cunoscute in randul iubitorilor de arta. Pânã în prezent, ea are lucrãri în colectii particulare din Franta, Turcia, Canada si deasemeni, România.

SURSA: http://www.vremeanoua.ro

Berta Maria Moldoveanu este eleva in clasa a VI-a la Scoala de Muzica si Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Barlad. Are 12 ani si un palmares impresionant pentru varsta ei, fiind o reala promisiune in pictura romaneasca, dupa cronicile criticilor de arta.

“La cei doar unsprezece ani cat are Berta Maria Moldoveanu, expozitia de la Biblioteca “Gh. Asachi” din Iasi este placut surprinzatoare si, totodata, elocventa pentru capacitatea micutei pictorite de a se defini ca un creator de frumos cu toate atributele porfesiei… Daca, de pilda, nu am avea la indemana un catalog cu lucrarile expuse de unde sa aflam ca avem a face cu un copil, am crede ca am fost privilegiatii spectatori la o expozitie de maturitate… Peisajele barladene au pitoresc, consistenta, cromatica, suplete si armonie. Stie sa lucreze pe dominante, sa izbuteasca acorduri generoase… ” – Valentin Ciuca, critic de arta

“In pictura Mariei predominanta ca tema sunt florile si peisajele din diverse anotimpuri. La varsta ei porneste cu o anumita maturitate artistica, lucru mai rar intalnit. De obicei, copiii pornesc in pictura de la tehnica apei. Pictura in ulei este mult mai dificila pentru ca sunt necesare mai multe calitati, dar Maria le are cu prisosinta. De ce sa nu speram ca in viitor va fi un nume in plastica romaneasca?! ” – Didu Clapon, pictor, membru al Uniunii Artistilor Plastici Berta Maria Moldoveanu a inceput sa picteze de la varsta de 7 ani, sub indrumarea renumitului profesor Eugen Iftene. Acesta i-a conturat deja un drum in viata, oferindu-i posibilitatea de a-si construi propria identitate in lumea artei.
Cu munca, pasiune, sensibilitate si dragoste pentru frumos, Berta Maria a surprins natura in toate anotimpurile, stiind sa relationeze culoarea cu tema si atmosfera. Peisajele, florile, bisericile, manastirile, ulitele satelor romanesti sunt preferatele ei.

“Picturile Mariei pot sta oricand alaturi de lucrarile pictorilor consacrati, fara a se distinge diferenta de varsta si valoare ” – Dionisie Gradu, pictor

Berta Maria are realizate pana in prezente 6 expozitii personale in care a prezentat peste 180 de lucrari in ulei si a participat la 30 de expozitii de grup in tara si strainatate(Franta, Belgia). Lucrarile sale au castigat numeroase Concursuri nationale si internationale.

Picturile Bertei sunt cunoscute in randul iubitorilor de arta. Pana in prezent, ea are lucrari in colectii particulare din Franta, Turcia, Canada si deasemeni, Romania.

VEZI MAI MULTE AICI: http://www.berta-art.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Campina

One Comment

 1. SI CEVA IN PLUS

  2 octombrie 2010 at 4:14 PM

  Berta Maria Moldoveanu absolventa a Scolii de Muzica si Arte Plastice “Nicolae Tonitza” din Barlad, admisa la liceul “Aexandru Vlahuta“ Barlad clasa arte vizuale, are 15 ani si un palmares impresionant pentru varsta ei fiind o reala promisiune in pictura romaneasca, dupa cronicile criticilor de arta. “La cei doar unsprezece ani cât are Berta Maria Moldoveanu, expoziţia de la Palatul Culturii- Biblioteca “Gh.Asachi” din Iaşi este plăcut surprinzătoare şi, totodată, elocventă pentru capacitatea micuţei pictoriţe de a se defini ca un creator de frumos cu toate atributele profesiei… Dacă, de pildă, nu am avea la îndemână un catalog cu lucrările expuse de unde să aflăm că avem a face cu un copil, am crede că am fost privilegiaţii spectatori la o expoziţie de maturitate… Peisajele bârlădene au pitoresc, consistenţă cromatică, supleţe şi armonie. Ştie să lucreze pe dominante, să izbutească acorduri generoase …” – Valentin Ciuca, critic de arta (aprilie 2007)Iasi.
  “In pictura Mariei predominanta ca tema sunt florile si peisajele din diverse anotimpuri. La varsta ei porneste cu o anumita maturitate artistica, lucru mai rar intalnit. De obicei, copiii pornesc in pictura de la tehnica apei. Pictura in ulei este mult mai dificila pentru ca sunt necesare mai multe calitati dar Maria le are cu prisosinta. De ce sa nu speram ca in viitor va fi un nume in plastica romaneasca?!” – Didu Clapon, profesor arte plastice, membru al Uniunii Artistilor Plastici.
  “ Tusa sigura ,puternica ,personala ,culoare bine asezata dau personalitate si forta plastica arhitecturala prim-planului cladirilor din lucrarea sa,definesc un artist de incontestabil talent”-Cristian Tudor, critic de arta.
  Berta Maria Moldoveanu a inceput sa picteze de la varsta de 7 ani, sub indrumarea renumitului profesor Eugen Iftene. Acesta i-a conturat deja un drum in viata, oferindu-i posibilitatea de a-si construi propria identitate in lumea artei.
  “ Dacã tablourile ar fi apartinut unui pictor matur, atunci cu sigurantã ochiul meu ar fi cãutat incompatibilitãti cromatice, tuse aiurea sau viziuni strâmbe. Dar pãrtas obiectiv al lumii dintre rame, constat cu deosebitã plãcere cã nu mã împiedic de niciuna dintre aceste erori picturale”.- Dan Radulescu, critic de arta ,directorul Muzeului “Nicolae Grogorescu “ .
  “Cu munca, pasiune, sensibilitate si dragoste pentru frumos, Berta Maria a surpins natura in toate anotimpurile, stiind sa relationeze culoarea cu tema si cu atmosfera. Peisajele, florile, bisericile, manastirile, ulitele satelor romanesti sunt preferatele ei”. – Jenica Tabacu,directorul Muzeului B.P.Hajdeu.
  “Picturile Mariei pot sta oricand alaturi de lucrarile pictorilor consacrati, fara a se distinge diferenta de varsta si valoare” – Dionisie Gradu, pictor,profesor arte plastice.
  Berta Maria are realizate pana in prezent 16 expozitii personale in care a prezentat peste 500 de lucrari in ulei pe panza si carton, deasemeni picturile au fost prezentate la numeroase expozitii de grup in tara si in strainatate.Lucrarile sale au castigat numeroase concursuri nationale si internationale, enumerand cateva dintre ele :
  “Iata-ne,prin urmare, in fata unui fenomen artistic care uimeste si exprima incredere,printre specialistii in pictura,in existenta unei veritabile Artiste plastice!” Serghie Bucur
   Premiul I -- Concursul international de arta plastica “N. Tonitza”, 2005;
   Premiul I -- Concursul “We roll the world”, 2005;
   Premiul II -- Concursul national “Pe urmele lui Stefan cel Mare”, 2004;
   Premiul I -- Concursul national “Constelatia culorilor”, 2004;
   Premiul II -- Concursul national de creatie plastica “Petale de suflet”, 2005;
   Premiul de excelenta obtinut la expozitia personala, Barlad, februarie 2005;
   Mentiune -- Concursul international de arta plastica “Prietenia”, 2006;
   Premiul I -- Concursul “We roll the world”, 2006;
   Premiul de excelenta obtinut la expozitia personala de la Palatul Culturii Iasi, sala
  Gheorghe Asachi, aprilie 2007.
   Premiul I -- Concursul de pictura “In numele copilariei”, 1 iunie 2007;
   Premiul II -- Concursul national de arta plastica”Romania Europeana” organizat de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Directia Strategii Guvernamentale, Bucuresti, iunie 2007.
   Premiul IV -- La cel mai important concurs national de pictura in “PLEIN AIR”, Concursul de pictura ad-hoc “Campina 24h”, 9 septembrie 2007;
   Diploma de excelenta obtinut la expozitia personala de la Muzeul Mixt Tecuci,
  sala, Gheorghe Petrascu, 20 decembrie 2007;
   Diploma de excelenta obtinut la expozitia personala de la Muzeul “Vasile Parvan” Barlad, 03 februarie 2008.
   Diploma de excelenta “Campina dragostea mea “ Campina 2008
   Diploma concurs international “Olways green,olways blue” Torun Polonia 2009
   Diploma de excelenta “ Campina dragostea mea “ Campina 2009
  Diploma Premiul special al juriului concursul de pictura realizata ad hoc “Campina 24 H” Campina 2010
  EXPOZITII
  • Expozitie personala, 24.02.2004, Casa de cultura “George Tutoveanu” Barlad
  • Expozitie de grup, 01.06.2004, Casa de cultura “George Tutoveanu” Barlad
  • Expozitie personala, 01.12.2004, Cercul Militar Barlad
  • Expozitie de grup, ianuarie 2005, Franta
  • Expozitie personala, 27.02.2005, Cercul Militar Barlad
  • Expozitie de grup, 01.03.2005, Casa de Cultura “George Tutoveanu” Barlad
  • Expozitie de grup, 01.12.2005, Cercul Militar Barlad
  • Expozitie de grup, ianuarie 2006, Belgia
  • Expozitie personala, 24.01.2006, Cercul Militar Barlad
  • Expozitie personala, 01.06.2006, Casa de Cultura “George Tutoveanu” Barlad
  • Expozitie personala, 01.12.2006, Cercul Militar Barlad
  • Expozitie de grup, 01.03.2007, Teatrul “Victor Ion Popa” Barlad
  • Expozitie personala, 27.04.2007, Palatul Culturii – Sala Gheorghe Asachi, Iasi
  • Expozitie de grup, 01.06.2007, Casa de Cultura “George Tutoveanu” Barlad
  • Expozitie personala, 15.12.2007, Muzeul “Gheorghe Petrascu” Tecuci
  • Expozitie de grup, 27.12.2007, Consiliul Judetean Vaslui
  • Expozitie personala, 03.02.2008, Muzeul “Vasile Parvan” Barlad
  • Expozitie personala, 01.03.2008, Muzeul “Bogdan Petriceicu Hasdeu” Campina
  • Expozitie personala, 17.05.2008, Muzeul “Nicolae Grigorescu” Campina
  • Expozitie personala ,21.11.2008, Casa de cultura “George Tutoveanu “Barlad
  • Expozitie Personala, aprilie 2009, Galeriile “TOP-ART” Iasi
  • Expozitie Personala, mai 2009, Casa de Cultura a Studentilor Galati
  • Expozitie personala ,iulie 2009, Casa de Cultura “Geo Bogza “ Campina
  • Expozitie personala ,decembrie 2009, Cercul militar Barlad
  TABARA DE CREATIE PLASTICA
  • “Campina dragostea mea “ 30.06.2008 – 14.07.2008
  • “Campina dragostea mea “ 01.07.2009 –14.07.2009
  “ Campina dragostea mea “ 16.08.2010- 26.08.2010
  Picturile Bertei sunt cunoscute in randul iubitorilor de arta. Pana in prezent, ea are lucrari in muzee si colectii particulare din Franta, Turcia, Canada, Italia,Belgia,Polonia si deasemeni, in Romania.
  Despre talentul Bertei au aparut articole in numeroase publicatii ,printre care:Revista de cultura “CLIPA” editata in Statele Unite ale Americii ,revista “CUTEZATORII” Ploiesti, “REVISTA NOUA” Campina ,revista “BAALADUL” Barlad, revista “ZILE si NOPTI” Galati, revista “ZARVA” Campina, Ziarul “Flacara Iasului “,Evenimentul de Iasi,”Monitorul “ de Vaslui”,”Obiectivul de Vaslui” ,“ Informatia Prahovei” ,“Adevarul de Vaslui” ,” Vremea noua”, ”Jurnalul de Botosani” Saptamanalul “CONDEIUL ARDELEAN” ,Saptamanalul’OGLINDA” Campina ,de asemeni activitatea ei a fost reflectata in diferite emisiuni de radio si televiziune.

  Dan Tanase miercuri, 25 august 2010 12:50

  O speranţă pe nume Berta-Maria Moldoveanu

  Puţine sunt momentele când ne oprim din mersul vieţii pentru că în faţa ochilor noştri ne-a fost dat să vedem ceva cu adevărat extraordinar, ceva care a trecut dincolo de limitele firescului şi ne-a bucurat inimile într-un mod aparte. Unii vor fi citit o carte, alţii vor fi ascultat o melodie, alţii vor fi fost martorii unui peisaj copleşitor. Într-unul din acele momente ale vieţii mele eu m-am oprit in faţa unui tablou al pictoriţei Berta Maria Moldoveanu, într-o expoziţie aflată în urmă cu câteva luni în incinta castelului „Iulia Haşdeu” din Câmpina.
  Înainte de a pătrunde în sala care găzduia tablourile acestei pictoriţe eram pregătit să găsesc, în urma indicaţiilor primite de la ghidul castelului care imi spusese despre expoziţia de pictură a unei copile din Bârlad, un vernisaj cu tablouri pline de linii şi dungi „postmoderniste” sau de o pictură naivă, fara un obiect sau temă bine conturată, din care să nu înţeleg mare lucru. Surpriza a fost însă una de proporţii. Tablourile tinerei pictoriţe îi fac invidioşi şi pe cei mai talentaţi şi experimentaţi artişti plastici contemporani, şi nu numai. Şi asta în ciuda faptului că tânăra pictoriţă nu promovează „postmodernismul” în operele ei ci natura, prietenii, familia, biserica şi mânăstirile, oraşele prin care călătoreşte. Tuşele generoase, liniile bine conturate ale operelor in ulei pe pânză scot în evidenţa aproape fotografic realitatea trăită de artistă. Peisajele sunt atât de bine conturate încât ai impresia că te afli în acel loc odată ce eşti în faţa unui tablou al Bertei.
  Copleşitor este faptul că Berta produce aceste veritabile opere de arta in mod nativ, din structura sa genetica si din ceea ce profesorii au reusit sa ii spuna pana acum . Dan Tanase

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…