Home Breaking News Stiri Externe Picturi vechi de 2.000 de ani, descoperite intr-o pestera din Iordania

Picturi vechi de 2.000 de ani, descoperite intr-o pestera din Iordania

2 min read
0
0
2,000

Petra, orasul iordanian in care s-a filmat “Indiana Jones si ultima cruciada”, cunoscut si pentru templele sale construite cu piatra de culoare rosie, a devenit recent centrul unei descoperiri arheologice monumentale: picturi rupestre vechi de 2.000 de ani, noteaza artinfo.com.

Desi invaluite in straturi de funingine provenita de la focurile taberelor de beduini, lucrarile ofera o perspectiva istorica precisa asupra relatiilor dintre greci, romani si arabi in bazinul desertic, la inceputul primului secol din era noastra.

Picturile infatiseaza niste personaje inaripate, asemenea heruvimilor, care plutesc printre vite de vie, iedera, flori de rochita-randunicii, alaturi de care sunt desenate flori, pasari si diferite insecte.

Stilul elen al picturilor este intarit de prezenta strugurilor, un element simbolic al grecilor, asociat cu zeul Dionis, dar nu-i lipsesc nici influentele romane. Cu toate acestea, lucrarile nu au fost realizate nici de greci, nici de romani, ci de nabateeni, o civilizatie araba cucerita la un moment dat de romani.

Stepher Rickerby, expert in conservare, sustine ca picturile prezinta semne clare ale influentei antice, asemenea picturilor romane de la Pompei.

Rickerby si echipa sa au inceput sa curete picturile in urma cu trei ani, cand acestea se aflau intr-o stare avansata de deterirorare din cauza efectului de fum, dar si a tentativelor de furt care au lasat urme vizibile in pestera unde au fost gasite.

C.C.

SURSA: http://www.sroscas.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…