Home Pilda zilei – “Nu mai aştepta să se schimbe lumea!”

Pilda zilei – “Nu mai aştepta să se schimbe lumea!”

14 min read
0
0
250

În timpuri de mult uitate, trăia un rege care conducea o ţară prosperă. Într-una din zile, acesta s-a dus să viziteze unul dintre cele mai îndepărtate colţuri ale regatului său. Când s-a întors la palat a început să se plângă de cât de tare îl dureau picioarele întrucât a fost prima data când a străbătut o cale atât de lunga iar drumul a fost stâncos şi dificil.

Prin urmare s-a decis să ia măsuri. A poruncit oamenilor săi să acopere fiecare drum din întreg regatul cu piele. În mod cert va fi nevoie de mii de piei de vite şi va costa o uriaşă sumă de bani.

Unul dintre slujitorii săi înţelepţi a cutezat însă să-i spună regelui:

– Măria ta, de ce să cheltuiţi fără folos atâţia bani. Mai bine porunciţi să vă taie o bucată mai mică de piele cu care să vă acoperiţi picioarele.

Regele a fost mai întâi surprins, dar într-un final a acceptat să-şi facă lui “încălţări” cu care să poată străbate toate drumurile grele ale regatului.

Morala:
Nu mai aştepta ca lumea să se schimbe aşa încât să îţi fie ţie mai uşor, mai bine. Întoarce-ţi privirea către tine, investeşte în tine. Drumul în viaţa nu a fost şi nici nu va fi vreodată facil. Dar dacă te “dotezi” corespunzător îi vei putea face faţă cu succes.

Culeasa de preot militar Tanase Benone

Vineri 27 mai 2011

Ziua Mondială a Comunicaţiilor Sociale

Este ziua a 147-a a anului ● Au mai rămas 218 zile

Soarele
Răsare la 5:38 ● Apune la 20:48

Luna
Răsare la 2:30 ● Apune la 15:36
● Lună Nouă 2 iunie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 9 iunie ● Lună Plină 15 iunie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 23 iunie

Sfantul zilei: Sfantul Ioan Rusul

Sfantul Ioan Rusul s-a nascut intr-un sat din Rusia, in jurul anului 1690. Sfantul Ioan Rusul a participat ca soldat in razboiul rusilor impotriva turcilor din anul 1711. A fost luat prizonier de catre tatari in luptele pentru dezrobirea Azofului si vandut unui ofiter superior turc.

Tinerii luati prizonieri in acea zona, au ales sa renunte la credinta in Hristos si s-au facut musulmani. Sfantul Ioan Rusul a refuzat sa urmeze exemplul prietenilor sai si a rabdat cu mult curaj chinurile venite din partea asupritorilor.

Ca prizonier a fost randuit sa ingrijeasca de vite. Grajdul vitelor ii devine si locul de odihna. Desi i se ofera in timp o camera apropiata de graj, refuza si continua sa doarma alaturi de animale. Ii multumea lui Dumnezeu ca l-a invrednicit sa se faca urmator al smereniei lui Hristos, Cel ce a primit a Se naste intr-o iesle saraca, langa Bethleem.

Prin rugaciunile Sfantului Ioan Rusul, grajdul se umplea de buna mireasma. Dormea putin, se ruga mult si se hranea cu putina paine si apa. In fiecare sambata mergea la o biserica inchinata Sfantului Gheorghe si se impartasea cu Trupul si Sangele Domnului.

A primit de la Dumnezeu darul de a cunoaste momentul trecerii sale la cele vesnice. Preotul care l-a impartasit inainte de moarte, i-a adus Sfanta Impartasanie intr-un mar, pentru a fi ferit de fanatismul turcilor. Dupa ce s-a impartasit, a trecut la cele vesnice, in anul 1730.

Mai tarziu, in anul 1773, Sfantul Ioan Rusul s-a aratat in vis preotului care il impartasise in fiecare sambata, si i-a descoperit ca trupul sau este intreg si neputrezit. Preotul, calauzit in chip minunat de Dumnezeu, a luat sfintele moaste ale Sfantului Ioan Rusul si le-a asezat in biserica “Sfantul Gheorghe”.

Amintim ca in 1832, Osman Pasa a jefuit biserica “Sfantul Gheorghe” si a aruncat in foc moastele Sfantului Ioan Rusul, dorind prin acest gest sa se razbune pe crestini. Trupul sfantului s-a miscat, in mijlocul flacarilor, ca si cum ar fi fost viu, dar nu a ars. I-a ramas numai o negreala de la jar si de la fum, negreala care se pastreaza si astazi ca marturie a intamplarii de atunci.

Dupa anul 1922, moastele Sfantului Ioan au ajuns in insula Evvia, in actualul oras Procopie.

Sărbătoare creştină: Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfinţiţi Mc. Terapont şi Eladie; Sf. Mc. Alipie;
Într-o zi de 27 mai s-a stins din viaţă ca martir Sfântul Mucenic Iuliu Ve­teranul, un soldat lăsat la vatră. A fost creştin într-o perioadă în care această religie era scoasă în afara legii. A fost dus la judecata lui Maxim, dregătorul din Durostorum. Încer­cările de a-l face pe sfânt să aducă jertfă idolilor au eşuat. Sfântul Mucenic Iuliu Ve­te­ra­nul, sătul de insistenţele păgâ­nului, i-a spus: “Acela (Hristos) a murit pentru păcatele noastre, ca să ne dăruiască viaţa cea veşnică. Hristos Dumnezeu rămâne în vecii ve­cilor. Pe Acesta, dacă Îl va mărturisi ci­neva, va avea viaţă veşnică, iar cel care Îl va tăgădui va avea osândă veş­nică”. Pentru acest lucru i s-a tăiat ca­pul.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Adăpostul comunitar al morţilor organizat după modelul vetrei satului are mai multe denumiri zonale: cimitir, ţintirim, progadie, gropniţă, grădină a morţilor, temeteu. În ci­mi­tirele şi satele vechi, criteriul de grupare a mormintelor şi gospo­dă­riilor este comun: locul ocupat în arborele genealogic de cei vii în vatra satului şi de cei morţi în vatra cimitirului. Moştenitorul locului de casă în vatra satului, de obicei băiatul cel mic, devine şi moştenitorul locului de înmormântare în vatra cimitirului. În schimbul plusului de moştenire la moartea părinţilor, numită şi “partea sufletului”, acesta are obligaţia să-i înmormânteze şi să le facă toate rosturile solicitate de tradiţie. Cimitirele sunt omogene, din punct de vedere etnic şi confesional. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 27 mai 1821, prin trădarea căpitanilor săi, Dimitrie Macedonschi şi Hagi Prodan, aflaţi în slujba eteriştilor, Tudor Vladimirescu este ucis lângă Târgovişte, din ordinul lui Alexandru Ipsilanti, trupul fiindu-i aruncat într-o fântână. Din mărturia lui Chiriac Popescu rezultă că “pe Tudor, din porunca lui Ipsilanti, l-au scos noaptea  căpitanul Vasile Caravia din Mitropolia Târgoviştii unde era arestat şi l-au dus împreună cu alţi arnăuţi pe iazul morii, unde, din porunca lui Caravia, arnăuţii au înfipt suliţele în spatele lui Tudor…”. Oas­tea de panduri, rămasă fără Tudor, se destramă treptat; detaşamente de panduri se retrag spre Oltenia, reuşind să treacă Oltul pe la Vultureşti.

S-a întâmplat azi
În România
● 1917 – Sosirea la Iaşi a primelor două batalioane ale corpului de vo­lun­tari transilvăneni şi bucovineni, pentru a lupta alături de armata română refăcută;
● 1984 – Inaugurarea oficială a Canalului Dunăre-Marea Neagră, considerat al treilea canal de na­v­i­ga­ţie, ca importanţă, după Suez şi Ca­­nalul Panama; lucrările de construcţie au început în 1973.

În lume
● 1328 – Filip al VI-lea este încoronat rege al Franţei;
● 1703 – Ţarul Petru cel Mare a fondat oraşul Sankt Petersburg;
● 1867 – Franz Joseph I, împăratul Austriei (1848-1916), s-a încoronat şi rege al Ungariei (1867-1916) şi a aprobat Legea privind încorporarea Transilvaniei la Ungaria.
● 1923 – Tratative la Bruxelles între Ni­colae Titulescu şi reprezentanţii Gu­vernului ungar, Csáki István şi Gay­zago Ladislau, în prezenţa diploma­tului japonez Adatei Mi­neitei­ro, în “problema optanţilor”.

Născuţi la 27 mai
● 1928 – Constantin Ticu Du­mitrescu, politician (m. 2008);
● 1930 – John Barth, romancier.

SURSA: http://www.jurnalul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…