Home Pilda zilei – “Viata: Saculetul cu pietre”

Pilda zilei – “Viata: Saculetul cu pietre”

8 min read
0
0
547

Umbland odata pe tarmul marii, un om a gasit un saculet cu pietre negre si marunte.

Mergand incet pe drum si neavand ce face, scotea pietre din saculet si le arunca in pasari cu ele. A zvarlit asa toate pietrele afara de una, pe care a dus-o acasa.

Acolo i-a aratat-o unui vecin care, vazand-o, l-a intrebat cu mirare:

– Unde ai gasit-o? Piatra aceasta este de mare pret.

Afland aceasta, omul acela nepriceput s-a intors pe tarmul marii sa caute pietrele aruncate, dar n-a mai gasit nimic.

Asa facem si noi cu zilele vietii noastre. Fiecare an, fiecare luna, fiecare zi sau ceas al vietii noastre sunt tot atatea comori pe care ni le da Dumnezeu ca sa le folosim pentru mantuirea noastra si ajutorarea semenilor, iar noi adesea le mistuim pe lucruri desarte. Iar vremea trece si intoarcere n-are, asa ca patimim si noi ca omul care arunca zadarnic pietrele gasite pe tarmul marii.

Culeasa de preot militar Tanase Benone

Luni 23 mai 2011

Ziua mondială a broaştelor ţestoase
Este ziua a 143-a a anului ● Au mai rămas 222 de zile

Sărbătoare creştină: Cuv. Mihail Mărt., Ep. Sinadei; Sf. Maria lui Cleopa
Astăzi este sărbătorit Cuviosul Mihail Mărturisitorul, Episcopul Sinadei. Purtând acelaşi nume cu îngerul cel mare al puterilor cereşti, Arhanghelul Mihail, tot astfel şi viaţa lui a fost îngerească. A fost trimis la o mă­năstire ce era zidită lângă gura Pontului Euxin, Marea Neagră de astăzi, unde s-a nevoit în sfinţenie. Sfântul Mihail s-a arătat vestit mărturisitor al dreptei-credinţe şi totodată mustrător al ereticilor închinători la idoli. Ne­putând suferi tiranul Leon Armea­nul, dumne­ze­ieştile cuvinte ale grăirii sale, aprinzându-se de mânie, l-a osândit cu o depărtată izgonire, iar sfântul păzind chipul lui Dumnezeu curat şi neîntinat a fost gonit din loc în loc. Şi aşa săvârşind alegerea cea bună şi împodobindu-se cu îndoite cununi, s-a adăugat către mucenici ca un mucenic.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Pentru liniştirea sufletului şi uşurarea morţii, bătrânii ajunşi pe patul morţii îşi cheamă cunoscuţii despre care îşi aduc aminte că i-au nedreptăţit, i-au supărat sau le-au greşit cu ceva în viaţă pentru a le cere iertare şi a-şi lua rămas bun. Obiceiul cererii iertării pe patul morţii, împăcarea unor vechi pricini, îmbrăţişarea şi lacrimile bătrânilor sunt scene de un rar dra­matism trăite încă de mulţi ro­mâni. Zestrea cea mai de preţ pe care o poate lăsa omul la moarte este prelungirea propriei spiţe de neam cu cât mai mulţi copii, nepoţi şi stră­nepoţi. Înainte de moarte, uneori chiar pe patul morţii, se obişnuia să se lase copiilor un testament verbal de­venit, ulterior, actul scris de moş­tenire. Testamentul nescris, pe patul morţii, avea putere de lege. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 23 mai 1892 a avut loc, la Ploieşti, Congresul Asociaţiei generale a israeliţilor pământeni, la care participă 24 de delegaţii.
Congresul a hotărât: formularea unui memoriu asupra situaţiei evreilor din România prin care să ceară îmbunătăţirea poziţiei lor juridice; ţinerea de întruniri publice pentru discutarea problemei israelite şi depunerea de stăruinţe pentru câştigarea opiniei publice în favoarea evreilor.
Anii următori au mai avut loc congrese la Brăila (1892), la Iaşi (1894). Congresul marchează trecerea de la politica de expectativă la o luptă mai hotărâtă pentru dobândirea drepturilor politice.

S-a întâmplat azi
În România
● 1872 – Se elaborează noul program politic (“Programul de la Mediaş”), având la bază revendicarea autonomiei administrative săseşti;
● 1948 – În virtutea Protocolului sovieto-român încheiat la Moscova, la 4 februarie 1948, se semnează pe Insula Şerpilor un Proces-verbal de către Nikolai Pavlovici Sutov, prim-secretar de ambasadă, repre­zentând Ministerul Afacerilor Ex­terne al URSS, şi Eduard Mezin­cescu, repre­zen­tantul Ministerului Aface­rilor Ex­terne al RP Române, prin care insula (în suprafaţă de 17 hectare), situată în Marea Neagră, a fost cedată Uniunii Sovietice.

În lume
● 1701 – Căpitanul William Kidd este spânzurat după ce s-a făcut vinovat de piraterie şi de uciderea lui William Moore;
● 1969 – Filmul documentar “Cântecele Renaşterii” (regizor: Mirel Ilieşiu), realizat cu concursul corului Madrigal, obţine Marele Premiu pentru scurtmetraj “La Palme d’Or”, la Festivalul de la Cannes.

Născuţi la 23 mai
● 1871 – Garabet Ibrăileanu, critic, istoric şi teoretician literar român (m. 1936);
● 1933 – Joan Collins, actriţă.

SURSA: http://www.jurnalul.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …