Home Platoul Bucegi, disputat în Instanţă

Platoul Bucegi, disputat în Instanţă

5 min read
0
0
380

Un adevărat scandal a izbucnit iar între Prahova şi Dâmboviţa. Vecinii judeţului nostru vor cu orice preţ mutarea graniţelor, astfel ca Babele şi Sfinxul să aparţină de Dâmboviţa. Litigiul a ajuns din nou pe rolul Instanţei.

Povestea legată de delimitarea graniţelor dintre Prahova şi Dâmboviţa este mai veche. Pe rolul instanţelor au existat, ani în şir, mai multe procese în care administraţia din judeţul vecin, în calitate de reclamant, solicita ca autorităţile prahovene să recunoască de drept autenticitatea liniei de hotar ce separă cele două judeţe, astfel încât Babele şi Sfinxul să figureze în Dâmboviţa. Cum prin hotărâre definitivă şi irevocabilă Prahova a avut, în 2005, câştig de cauză, mai nou Consiliul Judeţean Dâmboviţa a deschis un nou proces. „Deşi câştigasem procesul cu grupul de oameni din Dâmboviţa care cred că Babele sunt la ei, deşi România este stat unitar şi nu există decât graniţe virtuale administrative şi România este a tuturor românilor, ei au redeschis procesul pentru a transfera graniţele astfel ca Babele şi Sfinxul să fie la ei”, a susţinut Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova. Suprafaţa aflată în litigiu, pe rolul Tribunalului Dâmboviţa, este de 1,5 hectare.

Acaparare totală

Vecinii din Dâmboviţa au şi alte planuri pentru Platoul Bucegi. „Umblă pentru luarea din patrimoniul naţional şi din titlul de Parc Naţional Bucegi, să-mpartă în trei Platoul Bucegi, respectiv la Dâmboviţa, la Prahova şi Buşteni. Vorbim de peste 3.800 de hectare”, a susţinut Cosma. Ultimul proces care s-a aflat pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a fost strămutat la Judecătoria Cluj-Napoca, care a declinat competenţa cauzei la Tribunalul Cluj. La acea dată, Consiliul Judeţean Prahova, prin note scrise, a solicitat respingerea acţiunii ca fiind neîntemeiată, arătând că delimitarea prin actul invocat de administraţia judeţeană de la Dâmboviţa este inacceptabilă, susţinând că se încearcă modificarea unilaterală a hotarului dintre cele două judeţe. Mai mult, la acea dată, CJ Prahova a susţinut că zona a aparţinut dintotdeauna oraşului Buşteni, conform evidenţelor cadastrale.

Multe pretenţii

În 2009, un alt scandal a apărut între Dâmboviţa şi Prahova, de data aceasta referitor la atribuirea pe platoul Bucegi de către administraţia judeţeană vecină a aproape 100 de hectare, invocându-se legile proprietăţii. În timp ce aleşii judeţului Prahova au susţinut că punerea în posesie nu este tocmai normală, în condiţiile în care teritoriul este al Prahovei, cei din Dâmboviţa considerau că totul este perfect legal.

SURSA: http://www.telegrafuldeprahova.ro

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Hrană umedă pentru pisici: beneficii pe care trebuie să le cunoști

Hrana umeda pisici este unul dintre alimentele preferate de către feline datorită tuturor …