Home Breaking News Stiri Exclusive Poetul si jurnalistsul Ion Iancu VALE – Scurtă fişă biografică

Poetul si jurnalistsul Ion Iancu VALE – Scurtă fişă biografică

4 min read
0
0
459

Iancu C. Ion , alias Ion Iancu Vale, s-a născut la 2 mai 1947, în comuna Pietroşiţa , judeţul Dâmboviţa, unde a urmat cursurile şcolii elementare. A continuat studiile la Sinaia, Fieni, Braşov şi Bucureşti. A practicat multe meserii şi activităţi precum: strungar, lăcătuş montor, mic funcţionar, muncitor forestier, fotograf, geolog, ziarist…

Ion Iancu Vale, este ceea ce se cheamă, prin excelenţă, un autodidact. Fiind un cititor pasionat şi un neobosit peregrin, el a colindat ţara contactând şi având relaţii cu oameni din diverse categorii sociale si de diverse indeletniciri, fapt ce-i conferă o bogată cunoastere si experienţă de viaţă.

Ca jurnalist a fost redactor la „ Jurnalul de Târgovişte”- 1993, „ Legea lui Ţepeş”-1994, „ Jurnalul de Dâmboviţa” – 1994-1996, „ Realitatea Dâmboviţeană” -1996-1999. A mai colaborat sporadic la „ România liberă”, „ Oglinda”, „ Libertatea” etc.

Este fondator al publicaţiilor „ Bună dimineaţa România”- Sibiu 1999 ( director adjunct), „ Obiectiv de Dâmboviţa”- Târgovişte 1999-2002, ( redactor şef), „ Informaţia Zarandului”, Ineu 2000-2002 ( redactor şef), şi redactor şef, fondator, al revistei de cultură „ Singur”(nr. 1-9) Bucureşti 2001-2002. A fost de asemenea redactor şef al săptămânalului naţional de investigaţie „ Justiţiarul” 2002-2006.

A creat editurile „ Agora Teo”, „ Artmontania” şi „ Apaart” din oraşul Târgovişte, iar din anul 2006 este director fondator al revistei „ Climate Literare” înfiinţată la Târgovişte, şi care continuă să apară şi în momentul de faţă.Este  presedintele Filialei Targoviste aLigii Scriitorilor Romani, membru al Societatii Scriitorilor Targovisteni si membru fondator al gruparii literare,,Boema 33 din Bucuresti.

Ca poet a debutat în revista studenţească „ Amfiteatru” ( 1986) colaborând în continuare la reviste ale vremii  precum „ Tribuna”, „ Astra”, „ Cântarea României”, „Ramuri”, „ Contemporanul”, „ România Literară”. După 1989 publică în revistele „ Europoessie” din Meluan-Franţa, „ Mioriţa noastră” din New York, „ Târgoviştea” ,” Floare de latinitate” din Voievodina , Serbia, „ Longitudini” din Târgovişte, „ Oberon” din New York, „ Litere” din Târgovişte şi în alte reviste post decembriste.

Debutul de carte îl face în anul 1998 cu volumul de poezie „ Lupii la mare” apărut la Editura „Realitatea Dâmboviţeană” din Târgovişte. Editează în continuare cărţile de poezie „ Înger sechestrat” la Editura „ Sfinx 2000” în anul 2004 şi „ Soldat în războiul final” la Editura „ Macarie”  în 2006, tot din Târgovişte. În momentul de faţă are în stadiul de pre-press două cărţi de poezie, una de proză scurtă şi două de publicistică.

E-mail: ioniancuvale@yahoo.com

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…