Home Breaking News Stiri Exclusive Poetul si jurnalistsul Ion Iancu VALE – Scurtă fişă biografică

Poetul si jurnalistsul Ion Iancu VALE – Scurtă fişă biografică

4 min read
1
0
872

Iancu C. Ion , alias Ion Iancu Vale, s-a născut la 2 mai 1947, în comuna Pietroşiţa , judeţul Dâmboviţa, unde a urmat cursurile şcolii elementare. A continuat studiile la Sinaia, Fieni, Braşov şi Bucureşti. A practicat multe meserii şi activităţi precum: strungar, lăcătuş montor, mic funcţionar, muncitor forestier, fotograf, geolog, ziarist…

Ion Iancu Vale, este ceea ce se cheamă, prin excelenţă, un autodidact. Fiind un cititor pasionat şi un neobosit peregrin, el a colindat ţara contactând şi având relaţii cu oameni din diverse categorii sociale si de diverse indeletniciri, fapt ce-i conferă o bogată cunoastere si experienţă de viaţă.

Ca jurnalist a fost redactor la „ Jurnalul de Târgovişte”- 1993, „ Legea lui Ţepeş”-1994, „ Jurnalul de Dâmboviţa” – 1994-1996, „ Realitatea Dâmboviţeană” -1996-1999. A mai colaborat sporadic la „ România liberă”, „ Oglinda”, „ Libertatea” etc.

Este fondator al publicaţiilor „ Bună dimineaţa România”- Sibiu 1999 ( director adjunct), „ Obiectiv de Dâmboviţa”- Târgovişte 1999-2002, ( redactor şef), „ Informaţia Zarandului”, Ineu 2000-2002 ( redactor şef), şi redactor şef, fondator, al revistei de cultură „ Singur”(nr. 1-9) Bucureşti 2001-2002. A fost de asemenea redactor şef al săptămânalului naţional de investigaţie „ Justiţiarul” 2002-2006.

A creat editurile „ Agora Teo”, „ Artmontania” şi „ Apaart” din oraşul Târgovişte, iar din anul 2006 este director fondator al revistei „ Climate Literare” înfiinţată la Târgovişte, şi care continuă să apară şi în momentul de faţă.Este  presedintele Filialei Targoviste aLigii Scriitorilor Romani, membru al Societatii Scriitorilor Targovisteni si membru fondator al gruparii literare,,Boema 33 din Bucuresti.

Ca poet a debutat în revista studenţească „ Amfiteatru” ( 1986) colaborând în continuare la reviste ale vremii  precum „ Tribuna”, „ Astra”, „ Cântarea României”, „Ramuri”, „ Contemporanul”, „ România Literară”. După 1989 publică în revistele „ Europoessie” din Meluan-Franţa, „ Mioriţa noastră” din New York, „ Târgoviştea” ,” Floare de latinitate” din Voievodina , Serbia, „ Longitudini” din Târgovişte, „ Oberon” din New York, „ Litere” din Târgovişte şi în alte reviste post decembriste.

Debutul de carte îl face în anul 1998 cu volumul de poezie „ Lupii la mare” apărut la Editura „Realitatea Dâmboviţeană” din Târgovişte. Editează în continuare cărţile de poezie „ Înger sechestrat” la Editura „ Sfinx 2000” în anul 2004 şi „ Soldat în războiul final” la Editura „ Macarie”  în 2006, tot din Târgovişte. În momentul de faţă are în stadiul de pre-press două cărţi de poezie, una de proză scurtă şi două de publicistică.

E-mail: ioniancuvale@yahoo.com

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

One Comment

  1. ȘELARU CONSTANTIN-ȘTEFAN

    22 mai 2022 at 10:09 AM

    Am avut parte de o reală surpriză, ca orice surpriză de altfel însă pe care, după ce o citești nu poți ca să nu constați cu regret cât de zgârcit cu el însuși poate fi un om extrem de talentat însă exagerat de modest context în care, nu poți ca să nu te miri cum de a acceptat ca să-i fie dată în vileag strădania de-o viață care, fără voia lui datorită unei modestii exagerate l-a smuls din anonimatul distructiv care a dispărut de parcă nici nu a existat însă, lăsându-i liber și în mod firesc,accesibil, calea spre adevărata creație literară care evidențiază fără nici o reținere existența prea modestă a adevăratei culturi care se naște unde nu te aștepți și te surprinde cu talentul anonim al creatorului său în continuu izolat în modestia lui însă, prin numeroasele argumente de mare valoare literară, fără să-și dorească această pe deplin meritată, necesară și binevenită apreciere mai mult decât justificată și care, în mod firesc, i se cuvine de drept. Pentru început, din partea mea și a cititorilor tăi, știind că sunt în deplinul asentiment al celor pe care i-ai hrănit cu scrierile Tale, îți urez ca, atuci când ne vom revedea să ne putem saluta numai cu vești bune. Cu tot respectul meu, Constaantin-Ștefan Șelaru -- Țiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…