Home Poiana Braşov va avea un look european

Poiana Braşov va avea un look european

5 min read
0
0
457

Se va putea schia în condiţii excelente cinci luni pe an”, a spus Nelu Ţiplea, şef şantier pentru reabilitarea domeniului schiabil

În Masivul Postăvarul din Poiana Braşov, lucrările pentru modernizarea domeniului schiabil sunt în toi. În zonă se lucrează pentru reabilitarea şi extinderea pârtiilor, acestea urmând să comunice între ele prin legături care copiază modelul marilor staţiuni de schi din Europa. Astfel, toate pârtiile din Poiana Braşov, Kanzel, Ruia, Doamnei, Sulinar, Subteleferic, Drumul Roşu, Drumul Albastru şi Lupului vor avea o nouă faţă, care poate atrage mai mulţi turişti. La Cristianul Mare, pe platoul Ruia, va fi amenajat un lac de acumulare adânc de 15 metri, unde se vor putea stoca 135.000 de metri cubi de apă, ce va fi folosită pentru producerea zăpezii artificiale. Pentru asta, vor funcţiona 24 de tunuri, 10 fixe şi 14 mobile. Au fost ridicate şi trei staţii de pompare, ce vor duce apa în lac.

„Apa de izvor, cea rezultată din topirea zăpezii şi cea din reţeaua publică va fi pompată în lac. Este o idee excelentă, întrucât baza se va pune pe apa din precipitaţii şi din izvoare. În anii secetoşi se va folosi mai mult cea din reţeaua publică, dar aceasta este mai scumpă. Proiectul a fost gândit de o firmă austriacă, ideea fiind folosită în marile staţiuni de schi din respectiva ţară. Unde a fost nevoie, am apelat la dezpăduriri, domeniul schiabil mărindu-se. Totodată, pârtiile vor comunica între ele, schiorii putând trece de pe una pe alta fără probleme. Mai mult, se vor face două noi instalaţii de transport pe cablu. În final, totul va arăta ca în vest. Cum se va păstra, depinde de cei care vor administra. Noi vom pune în funcţiune totul, vom asigura prima înzăpezire şi vom face cursuri pentru cei care se vor ocupa mai departe. Important este că Poiana Braşov nu va mai fi o staţiune de week-end, ci una adevărată de schi. Va fi cea mai modernă din România, iar pentru Braşov nu poate reprezenta decât un câştig. Se va putea schia în condiţii excelente 5 luni pe an”, a menţionat Nelu Ţiplea, şef şantier pentru lucrarea „Reabilitarea domeniului schiabil Poiana Braşov”.

Nelu Ţiplea a povestit şi cât de profitabilă este o astfel de afacere, dacă totul se face cu cap: „Am fost în două staţiuni din Dolomiţi, în nordul Italiei, pentru schimb de experienţă. Chiar dacă era spre vară şi se vedea iarba, pe pârtii erau 80 de centimetri de zăpadă şi se putea schia în condiţii excelente. În numai un sezon, o staţiune de acolo are încasări de 25 de milioane de euro”.

Lucian POP & Dragoş CENŢU

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…