Home Breaking News Stiri Valea Prahovei O destinaţie impresionantă de weekend: Peştera Ialomicioarei

O destinaţie impresionantă de weekend: Peştera Ialomicioarei

5 min read
0
0
894

Peştera Ialomicioarei din inima Bucegilor

Pasionaţii de drumeţii pot evada la sfârşit de săptămână în câteva peşteri din judeţul nostru, unde pot admira frumuseţile create de natură. Peştera Ialomicioara sau grotele din Cheile Tătarului sunt doar câteva dintre locurile care atrag turişti.

În sezonul de vară, Peştera Ialomicioarei este una dintre atracţiile turistice din inima Bucegilor. Zilnic, drumul din munţi este străbătut de zeci de turişti din ţară şi din străinătate, care vin să admire această frumuseţe creată de natură.

La intrarea în grotă se află o bisericuţă, care a fost construită de domnitorul Mihnea cel Rău, la sfârşitul secolului al XVI-lea. Acesta a ridicat acest lăcaş de cult în semn de mulţumire pentru Dumnezeu, după ce a scăpat de turci, ascunzându-se aici. De-a lungul timpului lăcaşul de cult a ars de mai multe ori, însă a fost refăcut de preoţii şi ciobanii din zonă. În anul 1994 s-a ridicat un schit nou chiar la intrarea în peşteră, precum şi un corp de chilii.

Peştera este supranumită şi „Peştera Regilor” şi se află la o altitudine de 1.600 de metri. Iubitorii de speologie sau simplii turişti au ocazia să pătrundă în Peştera Ialomicioara pe o adâncime de aproximativ 400 de metri. Culoarele destinate vizitatorilor sunt electrificate, iar accesul se face pe scări din lemn.

În „Peştera Regilor” pot fi admirate sălile Mihnea Vodă, Decebal, Maria, La Răspântie, La Altar şi Grota Ascunsă, decorată cu stalactite şi stalacmite.

Prahovenii care doresc să viziteze Peştera Ialomicioarei pot alege traseul cu telecabina din Buşteni, iar de pe Platoul Bucegi se coboară pe partea cealaltă a versantului, chiar lângă peşteră. De asemenea, se poate opta pentru drumul Sinaia – Piatra Arsă – Padina sau Babele – Valea Ialomicioarei.

Peştera Ursului

Cu toate că fac parte din ansamblul rezervaţiei Valea Tătarului, de care aparţine şi Peştera Ialomicioarei, Peştera Ursului şi Peştera Mică sunt considerate obiective turistice separate.

La coada lacului Bolboci, la altitudinea de 1548 de metri se văd deschiderile celor două peşteri, care sunt considerate cele mai înalte staţiuni paleolitice din ţara noastră.

În cele două grote au fost descoperite urme umane, strămoşii noştri fiind cei care le-au folosit ca adăpost în perioadele de retragere a gheţurilor. În peştera Ursului au fost găsite şi numeroase oseminte şi chiar schelete întregi provenite de la ursul cavernelor, „Ursus Spelacus Blum”.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Valea Prahovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Incepe Targul National Imobiliar TNI – 6-8 mai 2022, Palatul Parlamentului

RECORD: Proiecte imobiliare cu valoare de peste 2 MILIARDE euro prezentate la TNI. Toti ce…