Salamul de Sibiu este in sfarsit recunoscut la nivelul UE.

gethumb.details.php

Dupa ani de asteptari salamul de Sibiu si-a castigat un loc de cinste pe rafturile Europei. A devenit un produs recunoscut la nivelul intregii Uniuni.

Acesta este cel de-al doilea produs romanesc care a obtinut protectie internationala dupa magiunul de Topoloveni.

Istoria salamului de sibiu incepe in 1910, cand un italian pe ume Filippo Dozzi, a inceput sa produca, la Sinaia, acest salam crud uscat, cu termen de maturare foarte lung si garantie de citeva luni.

Producatorii vindeau la inceput acest produs, sub denumirea “salam de iarna”. Iar pe stampila de export era inscriptionata “vama sibiu” intrucat acesta era punctul de iesire spre imperiul Austro-Ungar. In Ungaria exista un salam asemanator cu cel produs in Romania. Astfel, in comenzile venite din strainatate, produsul a devenit mai intai “salam din vama Sibiu”, pentru ca abia apoi sa fie numite “Salam de Sibiu”.

Pe la 1930 o bucata avea peste zece kilograme. Iar in perioada comunismului erau vestite salamurile de aproape un kilogram. In jurul acestora a circulat legenda ca ar avea in compozitie carne de cal. Total gresit, spun acum producatorii.

“Pentru a avea un mat de un calibru mare, de peste 100, lung si drept, se preferau matele de cal. Si de la matele de cal a venit legenda ca era carne de cal. Nu a fost niciodata carne de cal”

Recunoasterea pe piata europeana impune strictete privind respectarea retetei de la 1910. Pe scurt, trebuie sa contina: carne provenita de la porci ajunsi la maturitate, slanina tare, care sa fie maturata cu produse alcoolice, iar la suprafata sunt folosite culturi de mucegai nobil.

Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.

Achim Irimescu, Ministrul Agriculturii: A fost deja copiat de catre producatori din alte state si ar fi creat prejudiciu important. Producatorii nostri acum sunt protejati, daca cineva va copia produsul, va fi tras la ranspundere si va fi amendat.

Nici in tara nu va mai putea fi produs in orice fabrica de mezeluri, ci doar in cele stabilite de Asociatia Producatorilor de Salam de SIbiu.

In Uniunea Europeana exista acum peste 1400 de produse cu origine geografica protejata, iar Romania mai are pe lista de asteptare cel putin doua: telemeaua de Ibanesti si novacul afumat.

SURSA: http://stirileprotv.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Recomandate

One Comment

  1. mihaela

    24 februarie 2016 at 10:04 AM

    Buna ziua.
    Salamul de sibiu a fost fabricat prima data de Filippo Dozzi in Sibiu la fabrica lui Dozzi( acum pe strada Decebal) , dar conditiile meteo din zona nu permiteau obtinerea unui mucegai de calitate si in timp util. Cum a descoperit Dozzi Sinaia si-a dat seama de potentialul zonei pentru obtinerea unui mucegai de calitate si a mutat intreaga productie in Sinaia (in locul unde e acum fabrica de salam , iar abatorul il avea pe Walter Maracineanu 1-3). Asa se explica si faptul ca primii angajati ai fabricii au fost mezelarii sasi adusi din Sibiu si care locuiau intr-o casa data de Dozzi de pe strada Avram Iancu. Va spun toate acestea pentru ca mama a lucrat si in fabrica de la Sibiu si in fabrica din Sinaia. Ea chiar i-a cunoscut pe sasii care au venit impreuna cu Dozzi sa lucreze la fabrica de salam(era ucenica pe atunci). Perioada de ucenicie mama a facut-o partial la Sibiu(pe strada Decebal) partial la Sinaia. Chiar imi povestea cat de greu se prelucrau matele de cal (matele in care era pus salamul de Sibiu). Este fantastic cum unii rastalmacesc si interpreteaza evenimentele pentru bunul lor plac si mai ales pentru reclama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Soferii model fac toate aceste lucruri! Fa-le si tu!

Nu este deloc greu sa fii un sofer model in trafic, sa conduci prudent si sa ai grija de a…