Home Breaking News Stiri Externe Prezentare de carte despre Carmen Sylva la ICR Berlin

Prezentare de carte despre Carmen Sylva la ICR Berlin

2 min read
0
0
275

Cea de a treia prezentare de carte organizată de Institutul Cultural Român (ICR) de la Berlin în luna ianuarie a acestui an este dedicată reginei Elisabeta (1843-1916), cunoscută publicului sub pseudonimul artistic Carmen Sylva.

Este vorba despre ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul Carmen Sylva. Cartea a apărut în anul 2011 în Germania, în traducerea Silviei I. Zimmermann, fiind publicată de editura Ibidem, din Stuttgart, cu titlul ‘Uimitoarea regină Elisabeta a României’.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

Gabriel Badea-Păun (n. 1973, Sinaia, judeţul Prahova) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor “magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza ‘Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque’ (2005).

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate (‘Basmele de la Peleş’) şi a compus cântecul de luptă ‘De pază pe Dunăre’, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor ‘Carmen Sylva’, pentru un renume mai bun al României în străinătate, se mai precizează în comunicatul ICR Berlin.

SURSA: http://www.vocea-romaniei.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…