Home Breaking News Stiri Externe Prezentare de carte despre Carmen Sylva la ICR Berlin

Prezentare de carte despre Carmen Sylva la ICR Berlin

2 min read
0
0
183

Cea de a treia prezentare de carte organizată de Institutul Cultural Român (ICR) de la Berlin în luna ianuarie a acestui an este dedicată reginei Elisabeta (1843-1916), cunoscută publicului sub pseudonimul artistic Carmen Sylva.

Este vorba despre ediţia în germană a biografiei scrisă de Gabriel Badea-Păun, publicată la Editura Humanitas cu titlul Carmen Sylva. Cartea a apărut în anul 2011 în Germania, în traducerea Silviei I. Zimmermann, fiind publicată de editura Ibidem, din Stuttgart, cu titlul ‘Uimitoarea regină Elisabeta a României’.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Societatea Româno-Germană.

Gabriel Badea-Păun (n. 1973, Sinaia, judeţul Prahova) este un istoric de artă şi eseist român stabilit la Paris. A absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este doctor “magna cum laude” în istoria artei al Universităţii Paris IV-Sorbona cu teza ‘Antonio de La Gandara (1861-1917), un portraitiste de la Belle Epoque’ (2005).

Personalitate deosebit de complexă, Carmen Sylva a fost prin poezia ei sursă de inspiraţie pentru 20 de compoziţii ale lui George Enescu. Scria în germană, dar traducea şi literatură română. A cules basme româneşti, le-a rescris în variante adaptate (‘Basmele de la Peleş’) şi a compus cântecul de luptă ‘De pază pe Dunăre’, cântat de trupele româneşti în 1877 în războiul împotriva turcilor. În calitate de regină şi-a folosit cu multă abilitate personalitatea de scriitor ‘Carmen Sylva’, pentru un renume mai bun al României în străinătate, se mai precizează în comunicatul ICR Berlin.

SURSA: http://www.vocea-romaniei.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Externe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU – Grecia, paşi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! De…