Home Prima casa 2 a vandut cu 63% mai putin in 2010

Prima casa 2 a vandut cu 63% mai putin in 2010

13 min read
0
0
349

Programul guvernamental de „asistenta” in cumpararea unei locuinte ar putea esua din cauza reducerii veniturilor beneficiarilor  Si clientii din afara sistemului de finantare cu garantii de stat risca sa piarda avansurile platite pentru imobilele precontractate Diminuarea veniturilor unei im­por­tante parti din populatia tarii strica nu doar planurile dezvoltatorilor imo­bili­ari, ci si programele sociale gu­ver­na­men­tale, cum este si „Prima casa 2”. In po­fida perfectionarii si eficientizarii mer­sului birocratic al programului, ofer­ta imobiliara ce poate fi accesata prin instrumentele de finantare puse la dis­po­zitie de catre guvern in cadrul pro­gra­mului „Prima casa” este tot mai putin cautata.

Statistica oficiala privind nu­ma­rul de locuinte contractate cu garantie de stat ne spune ca prin programul „Pri­ma casa 2”, in anul in curs, au fost van­dute cu 63% mai putine locuinte com­parativ cu anul 2009. Astfel, daca anul trecut, cifrele Fondului National de Ga­rantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) indicau un numar de 18.000 de contracte de creditare semnate cu garantie de stat (aproximativ 9.000 de unitati locative/6 luni), in primele sase luni ale aces­tui an au bene­ficiat de acest program doar 3.200 de familii.

Totodata, desi programul a fost mo­di­ficat in vederea stimularii cum­pararii de locuinte noi, procentul acestora in nu­marul total de contracte de imprumut cu garantie de stat a scazut de la circa 30% la 10%, in timp ce ponderea locuintelor vechi a crescut de la 70% la aproximativ 90%. In schimb, in ceea ce priveste dimensiunea locuintelor preferate, ca si in 2009, mai mult de jumatate din creditele res­pec­tive au fost pentru apartamentele de doua camere, un sfert pentru trei ca­mere si 15% pentru garsoniere. Lo­cuintele mari au fost alese de numai 6% dintre cumparatori, iar casele pe pamant – de doar 3% dintre beneficiari, conform FNGCIMM. In functie de valoare, cele mai numeroase contracte s-au facut pen­tru apartamente cu preturi intre 45.000 si 60.000 de euro (36%), urmate de categoria locuintelor cu preturi intre 30.000 si 45.000 de euro (31%), cele peste 60.000 de euro (19%) si sub 30.000 de euro (14%).

Pretul zonei tine pe loc pana si guvernul

In afara de faptul ca populatia a saracit, iar creditele cu dobanda pre­fe­rentiala si avans redus nu mai conving pe nimeni, programului „Prima casa” ii lip­seste obiectul activitatii sale, adica apar­tamente interesante pentru fa­mi­lii­le cu buget mediu. Profilul be­ne­fi­cia­ru­lui de credit prin „Prima casa” este de regula  un cuplu casatorit cu venituri cumulate de 900-1.200 de euro (din care unul este bugetar). Situatiile in care ambii soti au cate o masina sunt rare, motiv pentru care prezenta unei retele de transport public este importanta. De aceea, chiar daca miniansamblurile rezi­den­tiale de la periferia Capitalei sau a ma­rilor orase abunda de locuinte cu pre­turi de pana in 60.000 de euro, o prima vizita la fata locului ii convinge pe majo­ritatea sa refuze ideea mutarii la peri­ferie. Nici proiectele rezidentiale noi din zonele urbane, cu acces la metrou, nu sunt o varianta buna din cauza pretului prea mare pe care potentialul beneficiar de credit prin „Prima casa” ar trebui sa-l suporte.

De fapt, in toate marile orase ale tarii, dar mai ales in Bucuresti, oferta reala de apartamente noi si vechi in limita im­pusa de „Prima casa” (60 de mii de euro) este foarte restransa. Pretul zonei con­tinua sa fie punctul de plecare in toate evaluarile de pret realizate atat la nivel oficial, de catre firmele angajate de ca­merele notarilor publici pentru ela­borarea grilelor notariale, cat si la nivel neoficial sau comercial, facute de van­zatorii particulari sau de companiile spe­cializate in dezvoltari rezidentiale. In acest sens, Ion Catunoiu, manager al com­paniei de consultanta RealTime, remarca faptul ca in ceea ce priveste ansamblurile noi, in ultima vreme se observa ca tranzactiile cu cash sunt tot mai frecvente, in defavoarea platilor rea­lizate in baza imprumuturilor bancare.

Cresterea impozitului pe dobanda bancara la depozite a readus in circuitul imobiliar o parte din banii ce zaceau in banci. Acest aflux de numerar a usurat un pic povara dezvoltatorilor imobiliari aflati in criza de lichiditati, oferindu-le un nou motiv pentru …ne-ieftinirea sto­cului rezidential pregatit pentru van­zare. Prin urmare, pentru dez­voltatorii cu ansambluri terminate si pozitionate in zonele urbane de pe raza orasului Bucuresti, clientela programului „Prima casa” nu este foarte importanta. Nici pe segmentul apartamentelor vechi, oferta actuala nu satisface cererea creata de „Prima casa”. Un recent studiu realizat de imopedia.ro arata ca la nivelul Capitalei sunt doar cateva zone potrivite ca pret beneficiarilor prin „Prima casa”.

Astfel, in zone precum Viilor, Giurgiului, Piata Sudului, Metalurgiei, 1 Decembrie, Giulesti, Salajan, Drumul Taberei si Berceni pretul celor mai multe apar­ta­mente nu sare de 75.000 de euro. Ma­joritatea insa sunt prea putin dezirabile.

Cand austeritatea da mana cu dezvoltatorii

Pachetul de austeritate si rapacitatea unor dezvoltatori pot aduce falimentul nu doar beneficiarilor „Prima casa”, ci si clientilor din afara acestui sistem de finantare. V. Bivol, beneficiar al unui apartament in ansamblul Manastur Vest Panoramic, dezvoltat de catre Building Real Estate in Cluj-Napoca, risca sa piarda avansul platit pentru locuinta precontractata, din cauza diminuarii drastice a veniturilor sale. V. Bivol spune ca dezvoltatorul cu care a semnat con­tractul pentru o locuinta cu doua ca­mere a intarziat finalizarea pro­iectului cu aproape 15 luni. „Daca ei ar fi finalizat la timp lucrarea, eu as fi fost in masura atunci sa le achit restul de bani. Intre timp, conform unei clauze din contractul semnat cu Building Real Estate, dezvoltatorul trebuia sa suporte penalitati pentru fiecare zi de intarziere. Speram sa pot compensa macar o parte din suma penalizarii calculate – circa 15.000 de euro – cu restul de plata pen­tru apartament. Acum aflu ca locuinta mea, de fapt tot ansamblul, este ipo­te­ca­ta catre o banca, iar dezvoltatorul ridica din umeri atunci cand vine vorba despre penalizarile de intarziere”, declara V. Bivol. Intarzierea finalizarii imobilului cu mai mult de un an s-a suprapus peste cam­pania de taiere a cheltuielilor buge­tare, perioada in care veniturile multor bugetari s-au redus dramatic. „Mi s-au taiat toate sporurile, iar reducerea sala­riu­lui de baza cu 25% m-a transformat din client solvabil in unul neeligibil pen­tru banca. Acum nu pot lua imprumut sa achit restul de bani pentru apar­tament, spune Bivol. Nu am alta solutie decat sa dau dezvoltatorul in judecata pentru a-l obli­ga la plata pe­na­li­za­rilor de in­­­tarziere”, adau­ga cli­entul Buil­ding Real Es­tate. In pre­zent, com­­pania vin­de in Ma­nas­tur Vest Pa­no­­ramic apar­­­tamentele cu doua came­re cu preturi variind intre 40.000 si 43.000 de euro. Pretul pen­tru contrac­tele in derulare nu s-a modificat insa, ramanand la valoarea de acum doi ani – 60.000 de euro.

In situatia lui V. Bivol sunt mii de clienti contractanti de apartamente in ansambluri rezidentiale incepute in anii 2008-2009.

Multi dintre acestia au luat im­prumuturi la banci pentru a achita avan­sul pentru locuinta ce urma sa se cons­truiasca, dar veniturile actuale nu le mai permit sa continue contractul.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…