Home Proiect de lege: Creditele imobiliare în euro să fie interzise

Proiect de lege: Creditele imobiliare în euro să fie interzise

6 min read
0
0
204

Urban motivează necesitatea acestui proiect de lege prin intensificarea riscului valutar din ultima vreme “într-o ţară care nu produce nimic şi merge pe consum”, lucru ce duce la crearea unor dificultăţi majore pentru cei care au credite imobiliare în valută.

De asemenea, intrările de euro în ţară sunt tot mai mici, iar moneda europeană s-ar putea scumpi foarte mult, dacă BNR nu şi-ar cheltui rezervele pentru a susţine cursul. De altfel, senatorul mai spune că în condiţiile de faţă, BNR ar putea ajunge în situaţia de a nu mai avea resurse pentru a susţine cursul, iar dacă românii nu ar fi făcut atât de multe credite în valută, problema cursului de schimb nu ar fi fost atât de mare pentru România.

“Creditele imobiliare în alte valute decat moneda locala trebuie ca atare interzise şi în Romania pe modelul Ungariei. Atât pentru a proteja populaţia dar şi pentru a oferi un stimulent pentru repornirea motoarelor industriei construcţiilor de locuinţe.
Dacă se gândea cineva la această măsură pe la sfarsitul lui 2008, când răsăriseră zorii acestei crize economice, România nu ar mai fi fost nevoită sa mai cheltuiască zeci de miliarde de euro pe an ca să ţină cursul euro la 4,2 lei”, scrie Urban pe blogul său.

Problema pleacă de la faptul că majoritatea celor care au credite în euro îşi primesc salariile în lei, spune Urban.

Senatorul PDL mai crede că salariile din mediul privat vor continua să scadă în perioada următoare, lucru care se adaugă la reducerile salariale din mediul bugetar. Acestea, cumulate cu deprecierea leului şi cu fluctuaţiile valutelor şi ale dobânzilor de pe piaţa internaţională, vor duce la o agravare a situaţiei financiare a celor care au credite în valută.

De asemenea, tot după modelul Ungariei, Urban vrea ca veniturile băncilor să fie taxate suplimentar, deşi a declarat că nu ştie exact câţi bani va aduce o astfel de măsură la bugetul de stat. Acesta a trimis o cerere publică premierului Emil Boc în această chestiune.

“Nu am aparatul unui guvern pentru a face astfel de estimări, de rog guvernul să facă toate calculele nencesare să vedem câţi bani vor fi obţinuţi astfel”,  a declarat acesta.

Întrebat de Money.ro dacă o astfel de măsură nu ar face decât să determine băncile să transfere pierderile asupra clienţilor, acesta a spus că lucrurile vor fi foarte bine reglementate şi acest lucru ar fi imposibil.

“Nu va exista niciun fel de posibilitate ca băncile să transfere costurile asupra clienţilor, vom întări atât legislaţia, cât şi controlul prin intermediul ANPC. (…) Voi propune ca valoarea amenzilor să fie una procentuală, aplicată la cifra de afaceri. Nu înţeleg cum unele bănci au fost reclamate de sute de ori pentru acelaşi lucru, şi încă mai funcţionează. Ar trebui desfiinţate”, spune senatorul.

Urban a declarat că va câştiga pe parcurs susţinerea pentru aceste proiecte, pentru că şi oamenii din celelalte partide în afara PDL vor constata viabilitatea lor. De altfel, acesta se aşteptă la susţinere din partea UDMR, în condiţiile în care măsuri similare au fost deja adoptate de guvernul maghiar.

SURSA: http://www.money.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Unde trăiește Dumnezeu?” de Hedi SIMON

Omul Îl caută dintotdeauna pe Creatorul său precum caută firul de paie de care să se agațe…