Home Proorocului Ilie Tesviteanul, patronul spiritual şi protector al oraşului Sinaia

Proorocului Ilie Tesviteanul, patronul spiritual şi protector al oraşului Sinaia

7 min read
0
0
404

Parohia Bisericii Sfântul Ilie şi Primăria Sinaia au organizat tradiţionala ceremonie a Proorocului Ilie Tesviteanul, patronul spiritual şi protector al oraşului. Sărbătorirea sfântului a început în parcul oraşului, cu un concert de muzică irlandeză, oferit de Academia Europeană de Muzică.

După slujba de Priveghere care a avut loc la biserică, credincioşii, împreună cu soborul de preoţi, au pornit în procesiune cu icoana Sfintei Ana şi a Sfântului Ilie, până în Parcul Dimitrie Ghica.

Cortegiul a făcut un prim popas în faţa primăriei, unde a fost aşteptat de oficialităţile oraşului, iar edilul sinăian a ţinut un discurs. „Este o mare sărbătoare pentru sinăieni şi pentru toţi cei care vizitează oraşul nostru în acestă zi. Sfântul Ilie este patronul spiritual al oraşului Sinaia şi dacă se spune că de acolo de unde este protejează şi alungă norii, pot spune cu siguranţă că pe noi ne-a ferit de primejdii, de inundaţii şi de alte calamităţi. Mă bucur să văd că de fiecare dată sunt foarte mulţi oameni alături de noi, sinăieni şi turişti”, a spus Vlad Oprea.

A fost oficiată o slujbă religioasă, iar oraşul şi locuitorii săi au primit binecuvântarea de la preoţi. Preotul paroh Daniel Coţoapă a mulţumit tuturor celor care au făcut ca procesiunea de Sfântul Ilie să poată avea loc.Vlad Oprea, alături de soborul de preoţi „Mulţumesc Primăriei Sinaia că este de fiecare dată alături de noi cu ocazia acestei sărbători şi tuturor credincioşilor care vin în fiecare an la procesiune. Aş vrea ca fiecare dintre noi să vedem în ocrotitorul oraşului nostru pe cel care se roagă pentru noi şi cel care ştie întotdeauna de toate nevoile noastre.”, a spus preotul paroh.

Din faţa Primăriei, credincioşii au plecat cu lumânări aprinse în mână pe care le-au pus pe apa din bazinul parcului Dimitrie Ghica.

Ca în fiecare an, procesiunea Sfântului Ilie a adunat un număr mare de credincioşi localnici dar şi turişti.

„Este o zi renumită pentru că este ziua bisericii noastre, Sfântul Ilie, şi venim cu plăcere în fiecare an la procesiune”, a spus Lidia Tănase.

„Am venit să-l sărbătorim pe Sfântul Ilie. Participăm în fiecare an pentru că ne place”, a spus Ileana Roncu.

 

Hramul Bisericii Sfântul Ilie

Sinăienii au sărbătorit hramul Bisericii Sfântul Ilie. De ziua patronului spiritual al oraşului s-a organizat şi un hram al bisericii, pregătit în cantina nou construită. Biserica a devenit neîncăpătoare pentru cei veniţi să se roage. Alături de aceştia a fost şi primarul sinăian. „Este hramul bisericii Sfântul Ilie, patronul spiritual al oraşului nostru. După procesiunea de aseară şi astăzi la biserică a venit multă lume. După slujbă este o masă oferită de către parohia Sfântul Ilie tuturor credincioşilor. Îmi doresc să participe cât mai mulţi oameni”, a spus Vlad Oprea.

 Vlad Oprea şi Gheorghe Bădăran au fost prezenţi la slujbă, alături de credincioşii veniţi din toate colţurile ţăriiDupă slujba oficiată de un sobor de preoţi conduşi de Episcopul Varsanufie Prahoveanul – Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat al Preafericitului Părinte Daniel-Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, enoriaşii au gustat din bucatele pregătite de parohie. Credincioşii au fost îmbiaţi cu pilaf, cozonac, peşte şi vin, pentru a sărbători aşa cum se cuvine ziua protectorului oraşului.

„Am venit pentru sărbătoarea Sfântului Ilie, o sărbătoare mare pentru oraşul Sinaia. Este ocrotitorul oraşului şi consider că numai prin credinţă putem învinge răul”, a spus Rodica Voicu.

„Am venit să-l întâmpinăm pe Sfântul Ilie, să ne ocrotească, să ne ajute. Totul este frumos. Am fost şi aseară”, a spus Maria Voinea.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…