Home La plimbare prin oras: “FANTANILE DIN SINAIA” (2)

La plimbare prin oras: “FANTANILE DIN SINAIA” (2)

7 min read
0
0
639

Motto: nu poti pretui daca nu cunosti!

Continuam astazi sa ne plimbam prin Sinaia incercand sa redescoperim vechile ei fantani. Fie ca au aparut ca o stricta necesitate in locuri izolate sau de intalnire, din initiativa publica sau particulara, fie ca reprezinta doar elemente decorative atasate anumitor cladiri, gasim astfel de fantani imprastiate pe tot teritoriul orasului dar si in imprejurimile sale.

Poate ca cea mai cunoscuta fantana este cea de la IZVORUL RECE. Situat pe ”drumul Brasovului”, la intrare in Sinaia, monumentul masiv realizat in anul 1906 in zona vechiului han de la Oratii, din piatra cioplita, cu acoperis de sindrila, prin grija Dirigentei caii nationale, dupa planurile arh.Ghika-Budesti, a definit atat de bine un loc traditional de intalnire si popas, incat la final, a dat si numele acestui loc: Izvorul Rece. Pe fronton era asezata o inscriptie, care ii amintea pe cei ce au contribuit la ridicarea acestui monument: Regele Carol I, Ministrul Ioan C.Gradisteanu si inginerul Nestor Urechia. Fantana functioneaza si ofera drumetilor o apa de o calitate excelenta. Monumentul insa este neingrijit si murdar.

Fantana SIPOTELU din Cumpatu, este poate cea mai veche din Sinaia, contemporana cu vechiul han ce se gasea in zona inca inainte de aparitia caii ferate si singura sursa de apa pentru primele familii care s-au asezat aici si in catunul Gura Padurei. Pe aici treceau ciobanii in drumul lor spre pajistile alpine dar si haiducii spre ascunzatorile lor din padure. Izvorul este activ si apa rece curge in doua bazine de beton si mai apoi in valea paraului Tufa. Locul este izolat, napadit de vegetatie, cunoscut doar de oamenii locului.

Situata pa calea Codrului, fantana ”LUI GATEJ” a aparut ca o necesitate pe vechiul drum forestier de exploatare a padurii Vanturis, din initiativa particulara a lui Ion Gatej cu gandul ca dupa el, sa ramana un loc unde carausii, muncitorii forestieri si toti cei ce vin in Vanturis sa-si potoleasca setea. Fantana este functionala si a fost periodic reparata si ingrijita de descen dentii familiei Gatej. Pe fronton exista o placa metalica cu cateva date de identificare.

In timpul lucrarilor de executie la una din cele trei statii de transformare din parcul central,cea de la intrarea de langa Casino, s-a descoperit un izvor care a fost captat si mai apoi integrat in constructie. Pe latura estica a acestui post de transformare arhitectul Duiliu Marcu a gandit o nisa semirotunda din care apa curgea intr-un mic bazin din piatra. Aceasta fantana a secat si nimeni nu s-a gandit pana acum sa o repuna in functiune.

Uitata aproape de toata lumea este si fantana cu apa sulfuroasa de pe VALEA CAINELUI. Izvoarele minerale ”Sfanta Treime” au fost captate in 1939 si au apartinut Eforiei Spitalelor Civile. Apa de aici putea fi procurata ”de la sursa, de la Primarie si Oficiul local de Turism din parcul Sinaia”. Captarea initiala se afla doi kilometri mai sus, unde mai multe izvoare ieseau din peretele zidit de piatra prin capete de lei din bronz. Ea a fost refacuta  de OJT Prahova si completata cu o teava de aductiune pana la actuala fantana, astfel incat apa sa nu aiba contact cu aerul pentru a evita decompunerea hidrogenului sulfurat, cu intentia de a fi ulterior prelungita pana la hotelul Paltinis si folosita in procedurile de tratament. Cele sapte mici izvoare, cu debite modeste si variabile ca si concentratia lor, in functie de regimul de precipitatii, dau o apa sulfuroasa slab-mineralizata, asemanatoare cu cea de la Olanesti si Vichy. Intentia a fost insa abandonata odata cu disparitia OJT, conducta s-a spart in cateva locuri si pretioasa apa se duce azi ”pe apa Prahovei”. Si asta in timp ce continuam sa ne intrebam ”neputinciosi” ce putem face pentru diversificarea ofertei turistice a statiunii.

SINAIA, 16.07.2011,

in cadrul campaniei SALVATI SINAIA

arh. MANEA Nicolae Dan si Bellu Emanoil

TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

6 beneficii pe care ti le ofera un carut 3 in 1

Cauti sa investesti intr-un carut 3 in 1 de calitate? Descopera principalele beneficii de …