Rafinamentul absolut intr-o singura sticla: Appleton Estate 12 ani!
Atunci cand ne declaram consumatori de bauturi alcoolice exista doua tipuri de bautori: cei care nu vor refuza niciun fel de alcool si cei care selecteaza bauturile fine si de calitate de cele de duzina.
Cei care au avut sansa de a gusta un Appleton Estate 12 ani recunosc calitatea si aromele deosebite pe care acest rom le emana! Appleton Estate este cea mai veche distilerie din Jamaica si este situata in Valea Nassau, in inima insulei pe un teritoriu deosebit de fertil, propice productiei trestiei de zahar. Produs dintr-un mix de romuri invechite cel putin 12 ani, Appleton Rare Blend este definit de un caracter complex si un gust catifelat, cu arome intense lemnoase si note dulci de vanilie!
Sticla de Appleton Estate 12 nu impresioneaza doar prin aromele sale, ci si prin modul in care vine prezentat produsul. Sticla vine intr-o cutie metalica frumos decorata cu o imagine pitoreasca a unei plantati de trestie de zahar. Apoi, in interiorul cutiei descoperim o sticla cu forma traditionala, care duce cu gandul la expeditiile exotice din secolul trecut.
Se spune ca cuvantul rom a fost folosit pentru prima data in Barbados in anii 1620 pentru a descrie o bautura imbatatoare, aspra, neplacuta si coplesitoare facuta din suc de trestie de zahar, desi englezii au fost primii care au inceput sa faca rom din trestie de zahar fermentata. Desi originea exacta a cuvantului rom nu este cunoscuta, se crede de obicei ca provine din cuvantul englezesc „rumbullion” care inseamna „mare tumult”.
Barbados ‘Mount Gay Distilleries Ltd. revendica titlul de cel mai vechi producator de rom din lume, datand din 1703. Appleton Jamaica, datand din 1749, il face al doilea cel mai vechi producator de rom din Caraibe. Pentru o vreme, bautura a fost cunoscuta si sub numele de „diavol-ucigas” si a fost folosita pentru comertul dintre noile colonii americane pentru peste sarat, carne de porc, carne de vita, cherestea si animale. Pe masura ce tehnicile de procesare s-au imbunatatit, bautura a devenit mai placuta si mai populara.
In 1893, aproape 90% din cei 31, 555 de acri cultivate cu trestie de zahar apartineau mosiilor care isi exploatau propriile mori si distilerii. La acea vreme, existau aproximativ 148 de distilerii situate in toata Jamaica. Pana in 1948 erau doar 25. De atunci, numarul distileriilor a scazut si mai mult la 5, totusi, cu imbunatatiri tehnologice, cantitatea de rom produsa a crescut. Jamaica produce in prezent cele mai largi soiuri de rom din lume. De fapt, insula are capacitatea de a produce pana la 50 de milioane de litri de rom anual. Romurile jamaicane sunt vandute in prezent in peste 70 de tari din intreaga lume.
Pentru a face rom, melasa, siropul gros rezultat din sucul de trestie de zahar cristalizat prin fierbere, este lasat sa fermenteze. „Spalarea” rezultata are aproximativ 6% alcool, care dupa distilare produce rom sub forma de lichid limpede, incolor, cu gust ascutit, cu aproximativ 80% alcool.
Romul alb (popular pe piata locala) este practic acest produs diluat la 40% alcool. Romurile aurii provin din imbatranirea lichidului limpede din butoaie si absorbtia lichidului din stejar. Romurile jamaicane mai intunecate, mai grele, provin din combinatii de melasa si spuma din cuve fierte de zahar depozitate in butoaie de coak. Fermentarea altor substante din melasa poate spori aroma romului.
Romurile jamaicane si alte romuri cu substanta sunt maturate in butoaie mari numite „ponei” si distilate intre 140 grade si 160 grade, o practica care dateaza din secolul al XVII-lea. Astazi sunt folosite butoaiele cu distilare pe coloana fiind tehnologie mai moderna. Romurile pline de corp se bazeaza mai degraba pe fermentatia naturala sau ceea ce numim fermentatia „salbatica”. decat pe inocularea drojdiei cultivate (drojdia provine din aer si din materia prima) folosita in romurile usoare.
Situata in fertila vale Nassau, de ambele parti ale raului Negru, in sud-vestul Jamaicii, Appleton Estate este cea mai veche si mai renumita dintre toate domeniile de zahar din Jamaica. Originile sale se indreapta pana in 1655, anul in care englezii au capturat Jamaica de la spanioli. Appleton Estate a fost o plantatie de zahar infiintata in anul 1749 si a functionat continuu timp de doua secole si jumatate.
Astazi, Appleton Estate cuprinde un total de aproape 4.614 hectare cu 1.500 hectare in cultivarea trestiei de zahar. In plus, Estate are propria fabrica de zahar si distileria de rom, ambele clasandu-se printre cele mai moderne si bine echipate ale insulei. Fabrica poate produce pana la 160 de tone de zahar pe zi, iar distileria are o capacitate de productie de zece milioane de litri de rom anual, atat din albi, cat si din coloane. In medie se exporta 80%.
Dupa cum putem observa bogata traditie si istorie a romului nu s-a pierdut, iar atazi este mai popular ca niciodata. Pentru un cosumator care stie sa aprecieze bauturile fine o sticla de Appleton Estate 12 ani este cel mai frumos cadou pe care il poate primi.
Appleton Estate 12 ani este unul dintre cei mai buni romuri din intreaga lume si este cel mai bun pentru pretul sau. Aroma uscat, intensa , rotunda, lemnoasa, intunecata, echitabila minim 12 ani in butoi, bautura solida si cinstita. Nu pentru cei carora le plac romurile dulci, ci pentru cei care apreciaza aroma si gustul, pentru cei care beau malturi vechi extraordinare.
Magazinul 24drinks.ro te cinsteste cu bauturi de cea mai inalta calitate!
Partajează acest conținut:
Publică comentariul