„Regele Molizilor” este din Poiana Braşov si are 55 de metri inaltime
Un molid înalt de 55 de metri, declarat arbore de elită, a primit titlul de rege de la comisia de specialitate a Societăţii Progresul Silvic. Falnicul molid a intrat astfel într-o campanie de protejare a arborilor excepţionali din ţara noastră
Cel mai semeţ molid din pădurile judeţului Braşov a fost încoronat ieri drept „arborele de elită”, în rezervaţia de seminţe din Poiana Braşov. Arborele a fost descoperit în urmă cu ceva timp de cercetătorii silvici, iar dezvoltarea lui a fost urmărită cu atenţie. „Acest arbore este identificat de multă vreme, fiind un arbore de elită şi ajungând la această înălţime, putem spune că este cel mai înalt molid din zona Braşovului”, a declarat Gruiţă Ienăşoiu, cercetător în cadrul Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS).
Molidul are 55 de metri şi o circumferinţă a tulpinii de aproape 3 metri, dar încă nu şi-a încheiat creşterea. Deşi este cel mai înalt arbore din specia molidului, descoperit în judeţ, nu este singurul excepţional. Alături de el stă Regele Stejarilor din Homorod, un arbore cu o vârstă de 900 de ani, sau Regele Brazilor din Munţii Ţaga-Şinca Veche, cu înălţimea de 58 de metri şi circumferinţa tulpinii de peste 3m. Societatea Progresul Silvic, filiala Braşov-Covasna, vrea să introducă aceşti arbori, şi alţii asemenea lor din ţară, într-o campanie de protejare. Faptul că sunt descoperiţi şi mediatizaţi, va ajuta ca aceştia să nu fie tăiaţi. „Ideea este să-i ambiţionăm pe toţi inginerii silvici din România să vină şi să comunice la revista de silvicultură. Scopul este să salvăm aceşti arbori de la tăiere”, ne spune Valentin Bolea, dr. ing. în silvicultură.
SURSA: http://bzb.ro
Partajează acest conținut:
Publică comentariul