Home Breaking News Stiri Exclusive René LALIQUE: Artă într-o sticlă de parfum

René LALIQUE: Artă într-o sticlă de parfum

8 min read
0
0
292

Corina Diamanta Lupu

René Jules Lalique (6 aprilie 1860, Ay, Marna, Franţa – 5 mai 1945, Paris), cunoscut designer de sticle de parfum, bijuterii, candelabre, ceasuri, oglinzi, vaze, ornamente de automobile, este renumit pentru frumuseţea şi calitatea creaţiilor sale, aflate la mare preţ printre colecţionari. Obiectele din sticlă realizate de el au fost expuse în numeroase muzee din întreaga lume.

Ay, Paris şi Londra

René Jules Lalique şi-a petrecut prima parte a vieţii învăţând metode de design pe care le aplică mai târziu, în creaţiile sale. Când René împlineşte doi ani, familia se mută de la Ay la Paris. Totuşi Ay nu este dat uitării, pentru că familia Lalique revine aici în fiecare vacanţă de vară. Influenţa călătoriilor în localitatea natală se regăseşte în obiectele de sticlă cu modele inspirate din natură, pe care Lalique le realizează ulterior. La 12 ani, acesta urmează cursuri la Collège Turgot, unde ia primele lecţii de desen şi schiţe.

Doi ani mai târziu, după ce tatăl său se stinge din viaţă, Lalique intră ucenic la un bijutier parizian, Louis Aucoc. În paralel, acesta frecventează Ecole des Arts Décoratifs, iar din 1878 până în 1880, învaţă la Colegiul de Artă Sydenham din Londra, Marea Britanie. Aici, Lalique îşi perfecţionează deprinderile de desenator şi îşi dezvoltă abordarea naturalistă în artă. Revenit în Franţa după terminarea colegiului, în 1882, acesta lucrează ca artist liber profesionist pentru câteva case de bijuterii de top din Paris, printre care Aucoc, Cartier, Boucheron. Patru ani mai târziu el îşi deschide propriul atelier de bijuterii.

O sticlă de parfum, 38.000 de lire sterline

În 1907, Lalique începe colaborarea cu firma Coty, pentru care creează sticle de parfum. Acesta realizează câteva mii de sticle de parfum, în peste 250 de modele diferite, toate elegante şi inovatoare, atât pentru Maison Lalique cât şi pentru companii ca D’Orsay, Guerlain, Worth, Forvil, Houbigant, Rogeret et Gallet. Cea mai rară şi mai valoroasă sticlă de parfum ce îi poartă semnătura este „Bouchon Mures”, model vândut în 1990, la Bonhams pentru fabuloasa sumă de 38.000 de lire sterline. Sticla realizată de el este curată, mată, de culoarea chihlimbarului ori a prunei sau gri, galbenă, verde, albastră, neagră. Lalique a perfecţionat utilizarea sticlei opalescente, ce aminteşte de diamante sau opale, din care a modelat figurine, farfurii, boluri, vaze, candelabre şi mascote pentru maşini.  Rene Lalique a produs aceste obiecte minunate în stil Art Nouveau şi mai târziu, în stil Art Deco.

În 1920, René Lalique este deja cunoscut pentru lucrările sale în stil Art Deco. Printre acestea se numără pereţii de sticlă luminaţi şi elegantele coloane de sticlă ce împodobesc sufrageria şi marele salon de la SS Normandie.

René Lalique, bijutierul lui Sarah Bernhardt

Deşi faimos pentru designul artistic în sticlă, Rene Lalique s-a remarcat de asemenea, şi ca bijutier, creând pentru actriţe ca Sarah Bernhardt, pentru aristocraţi, dar şi pentru patronul său, Calouste Gulbenkian. În 1890, Lalique era deja recunoscut ca unul dintre principalii designeri de bijuterii Art Nouveau din Franţa, realizând piese inovatoare pentru La Maison de l’Art Nouveau, noul magazin parizian al lui Samuel Bing. Astfel, Lalique ajunge să se numere printre cei mai faimoşi în domeniul său, numele lui fiind sinonim cu creativitata şi calitatea. În plus, René Lalique utilizează cele mai moderne şi inovatoare tehnici de fabricaţie şi echipamente disponibile, care îi permit să realizeze mai mult de un articol din sticlă o dată, păstrând aspectul hand made, ceea ce însemna că bijuteriile sale de calitate deveneau accesibile publicului larg.

René Lalique, un artist plin de imaginaţie şi creativ

Opera lui Lalique a fost influenţată de natură, dar şi de stilurile Art Nouveau şi Art Deco. Vacanţele de vară petrecute la Ay, în Franţa, precum şi perioada studiilor la Colegiul de Artă Sydenham din Londra au avut un puternic efect asupra lucrărilor inspirate din natură ale lui Lalique. Ca urmare, multe din bijuteriile şi vazele lucrate de el au modele de plante, flori şi linii curgătoare.

Recunoscut ca unul dintre cei mai mari creatori de sticlă şi designeri de bijuterii din lume, din perioada Art Nouveau şi Art Deco, René Jules Lalique a fost un artist plin de imaginaţie şi creativ în tot ce a realizat. Fabrica sa din Wingen-sur-Moder avea 600 de angajaţi. În prezent, compania înfiinţată de Rene Lalique este încă activă, fiind condusă de strănepoata acestuia, Marie-Claude.

Corina Diamanta Lupu
Bucureşti
19 octombrie 2011
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“De când cu pandemia, am învățat să prețuiesc mai mult duminicile” de Paul SURUGIU-FUEGO

Uneori îmi pierd răbdarea. Uneori mi se pare că lumea o ia la goană și eu împreună cu ea ș…