Home Breaking News Reteta saptamanii: Specialităţi tradiţionale “Tochitura”

Reteta saptamanii: Specialităţi tradiţionale “Tochitura”

5 min read
0
0
1,381

Tochitura, numită uneori măcelărească, moldovenească, dobrogeană, ardelenească sau cum ne mai vine la gură, este una dintre cele mai iubite mâncăruri româneşti şi cap de listă pe meniurile restaurantelor cu specialităţi tradiţionale.

Povestea iniţială a tochiturii e simplă şi s-a complicat ulterior. Numele său este, de fapt, regionalismul moldovenesc (din tochit) pentru termenul “topitură” şi face referire la slănina pentru topit din ziua tăierii porcului. Ţăranii culegeau jumările cu fâşii de grăsime şi le mâncau cu mămăligă. Ulterior reţeta a evoluat: se frigeau bucăţile de carne mai grase – în grăsimea proprie – cu ceapă.

Cu timpul, reţeta s-a dezvoltat şi s-a transformat într-o “pomană a porcului”, şi, în cratiţa de tochitură, au picat câte un pic din toate din toate cele aflate pe masa cu porcul tăiat şi pregătit pentru umplut cârnaţii şi caltaboşii: bucăţi de carne, măruntaie, usturoi, dafin, cimbru, boia de ardei etc.).

Apetitul pentru tochitură nu a putut fi limitat doar la o zi pe an, astfel încât a trecut pe meniul restaurantelor. Însă, aşa cum nu poţi să faci bradul de Crăciun în ziua de Paşte, tot aşa nu poţi să faci tochitura/pomana porcului în luna august, astfel încât reţetarele au împrumutat diverse denumiri pentru a da onorabilitate tochiturii şi adaosurilor sale ulterioare: cărnuri de vită sau pui, cârnaţi (cruzi sau afumaţi), vin, ardei, roşii, brânză, ouă ochiuri etc.

Săptămâna aceasta vă oferim o reţetă à la Expresul de Sinaia.

Ingrediente:

  • 1,2 kilogram carne de porc fără os (sau combinată cu carne de pui)
  • 300 grame cârnaţi afumaţi
  • 6 căţei de usturoi
  • 2 căni de vin alb sec
  • 4 linguri de untură de porc
  • 2 linguri rase boia de ardei dulce
  • 3 foi de dafin
  • 1 lingură cimbru
  • sare
  • piper negru măcinat
  • pentru servire
  • 2 căni de mălai
  • 4 ouă
  • 4 linguri telemea sau brânză de burduf

Mod de preparare:

1. Tăiaţi carnea şi cârnaţii în cuburi potrivit de mari. Curăţaţi şi tocaţi usturoiul din cuţit. Topiţi untura într-o cratiţă sau tigaie adâncă groasă în tablă. Adăugaţi şi rumeniţi carnea.

După ce s-a rumenit carnea adăugaţi cârnaţii şi mai prăjiţi totul încă 3 minute. Adăugaţi şi sotaţi totul cu usturoi 1-2 minute.

2. Adăugaţi 2 căni de vin alb sec, una de apă şi foile de dafin. Acoperiţi şi fierbeţi la foc potrivit timp de 50 de minute. Adăugaţi sare, piper, boia de ardei şi cimbru. Completaţi cu apă dacă e cazul. Mai fierbeţi înăbuşit 10 minute.

3. În paralel faceţi o mămăligă (din 2 căni de mălai şi 5 de apă, puţină sare şi ulei) şi 4 ochiuri.

Tochitura se serveşte cu sosul din tigaie, mămăligă, brânză şi ochiuri, alături de murături.

Poftă bună!

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

La ce sa fii atenta atunci cand cumperi o haina de blana de vulpe de pe Internet: 3 lucruri care conteaza

Faptul ca poti achizitiona online haine de blana este un mare avantaj, mai ales atunci can…