Home Rezervaţia de urşi de la Zărneşti s-a deschis pentru public

Rezervaţia de urşi de la Zărneşti s-a deschis pentru public

13 min read
0
0
585

Ei bine da…ăsta chiar cred că e un obiectiv care merită vizitat.

Acţiunea de pe Animal Planet, în Parcul Libearty din Zărneşti

In pădurile împrejmuite cu gard electric locuiesc aproape 60 de urşi, eliberaţi din cuştile circurilor, grădinilor zoologice şi ale oamenilor care au făcut din ei atracţii de restaurant. Deşi au crescut mult timp printre oameni, aceste bestii blănoase nu şi-au uitat instinctele sălbatice. Ajunşi în parc, ei şi-au reluat jocurile şi obiceiurile strămoşeşti şi fac un spectacol care mai poate fi urmărit doar la televizor. Un tur al parcului se face în grup organizat, preţul fiind de 20-25 de lei

Rezervaţia de urşi de la Zarneşti şi-a deschis porţile pentru vizitatori. Departe de a fi o grădină zoologică, sanctuarul de urşi relevă o parte din viaţa în libertate a carnivorelor mari, tocmai de aceea primeşte cereri din toată lumea din partea studenţilor care studiază etologia animalelor sălbatice. „Parcul e vizitabil numai în grup organizat, tocmai pentru că e nevoie de un ghid care să conducă vizitatorii. Interesul parcului este şi unul educaţional, în afară de cel de protecţie a urşilor. Lumea tebuie să înţeleagă că locul animalului sălbatic nu este în captivitate şi e păcat să chinuim aceste omnivore”, a declarat Cristina Lapis, preşedintele Asociaţiei „Milioane de Prieteni Braşov, administratorul Parcului. Grupul nu trebuie să plătească taxe de intrare, dar se cere o donaţie de 20-25 de lei/persoană necesară penru întreţinerea urşilor. Un tur de parc durează aproape o oră, cei mai vizibili urşi fiind Samy, Tedy, Dandy, Hansel şi Gretel, Ursi, etc.

Samy, „manichiuristul” care toarce
Cele mai interesante ţarcuri sunt cele ale puilor şi cel mare, în care urşii se întâlnesc în grupuri, la ora 5.00. În ţarcul puilor sunt cazate exemplarele ajunse pe mâna omului după ce au rămas fără mamă. Unul din ei este Samy, un urs crescut într-un grajd alături de un cal. Pentru cei care nu au auzit un urs „torcând”, Samy poate fi luat ca etalon. Ursul cafeniu stă în fund şi îşi curăţă ghearele de la laba inferioară cu patosul unei manichiuriste care vânează bacşişuri. În timp ce-şi trece limba şi dinţii printre ghearele încovoiate, blănosul scoate un „tors” asemănător cu motorul unei motociclete de viteză, ce şade cuminte la relanti. Ursul nu pare deranjat din şedinţa de înfrumuseţare nici când colegii de ţarc Dandy (fostul Baloo adus de la un circar din Pantelimon) şi Tedy (de la Ocolul silvic Mihăileşti) se bălăcăresc în „piscină”.

Rudy, ajutor de ghid
În acelaşi ţarc se află şi Rudy, cel care a urcat întreg lanţul trofic şi a ajuns pe canapea, în faţa televizorului. Dacă ar mai fi stat mult printre oameni, ar fi învăţat că nu-i frumos să plescăie. Sau poate că de la ei a învăţat. Reprezentanţii parcului spun că ursuleţul a fost foarte ataşat de moştenitorii evoluaţi ai maimuţelor încât, de fiecare dată când vede vre-un om trecând pe drum, se ţine după el. La fel se întâmplă şi cu grupurile de turişti care mai vizitează din când în când parcul. „Rudy a fost un ursuleţ adoptat de o familie inconştientă şi crescut ca un animal de casă. Mama lui a fost împuşcată iar el a fost găsit şi adus în casă, unde s-a jucat şi a mâncat la fel ca un copil. Totul a fost bine şi frumos până când i-au crescut ghearele şi a început să distrugă tot prin casă. A zgâriat mobila şi i-a rănit pe toţi membrii familiei. Atunci ei au realizat că ţineau un urs în casă”, ne spune una dintre angajatele Asociaţiei „Milioane de Prieteni”, administratorul Parcului „Libearty”. Rudy încă-şi mai aminteşte când – în loc de canapea şi televizor – s-a trezit înconjurat de copaci, iarbă şi… urşi. „I-a fost foarte greu. Tocmai de aceea, dacă observaţi, el nu se joacă cu ceilalţi urşi. El o să stea aici, cu noi, atât timp cât noi nu plecăm. Acum o să urcăm şi veţi vedea că el ne însoţeşte”, ne spune ghidul, arătând spre noul membru al grupului de vizită – cel de după gratii.

Hârjoana din piscină
Grupul pleacă, iar colegii lui Sumy nu se mai simt stresaţi de compania umană. În mijlocul piscinei, ei se hârjonesc mai ceva ca pe Animal Planet. Se ridică în două labe, se iau în braţe şi se strâng precum o făceau Greuceanu şi Zmeul din poveste. Distracţia se termină când un nou grup de turişti îşi atârnă celulalere peste gardul de protecţie, pentru a face poze, exclamând onomatopee de mirare.

Hansel şi Gretel împart sentimente omeneşti
Mai sus de ţarcul lor, pe stânga, trei urşi îşi fac siesta în ţarcul mare. Doi sunt „mai mult decât prieteni”, iar celălalt e clar „în plus”. Deşi au fost castraţi pentru a nu aduce pe lume noi prizonieri ai oamenilor, cei doi urşi nu au uitat cum să-şi arate sentimentele unul faţă de celălalt. Se numesc Hansel şi Gretel şi sunt de fapt frate şi soră. Celălalt e Ursi, de la Grădina Zoo din Călăraşi, un omnivor matur care şi-a luat rolul de tată adoptiv în serios şi din când în când îi urechează pe cei doi. Hansel – mai mare că statură decât ursoaica Gretel– îşi aşează capul pe spatele ei şi dă să să o adulmece precum fac câinii. Gretel se întoarce şi-i sare de gâtul lui, dar acesta o respinge. E prea multă lume în jur, iar un urs nu mai e bărbat dacă devine prea siropos. Ursoaica dă să-şi pupe fratele, dar acesta o ia la goană, precum un burlac de frica responsabilităţilor conjugale. A venit un nou grup de copii, aşa că urşii uită de activităţile sălbatice şi vin pe la garduri. După ce pleacă, Hansel şi Gretel revin la hârjoneală. Se aşează în iarbă, sprijiniţi pe dosurile lor mari, şi se uită unul în ochii celuilalt. Apoi îşi pun labele pe faţă şi-şi trag căpăţâna unul către celălalt. Ursoaica se lasă pe spate, iar ursul se caţără deasupra, să-i dea de înţeles cine domină în relaţia lor. Apoi se rostogoleşte prin iarba verde precum bebeluşii pe covorul persan din camera părinţilor. Ursoaica profită de situaţie şi-l ţintuieşte cu ghearele pe spate.
Jocul continuă în piscină, unde, în apele tulburate, cei doi par nişte puştani care şi-au înduplecat părinţii să-i lase în tabără la Costineşti.

SURSA: http://www.bzb.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…