Home Breaking News Stiri Exclusive Schitul Lespezi- reperul cultural al orașului Comarnic 12-14 Iulie 2019 – Zile culturale in „Poiana lui Dumnezeu”

Schitul Lespezi- reperul cultural al orașului Comarnic 12-14 Iulie 2019 – Zile culturale in „Poiana lui Dumnezeu”

21 min read
0
1
766

Între toate manifestările, mai mult sau mai puțin elevate, care au loc periodic pe Valea Prahovei, un eveniment cultural se remarcă în ultimii ani prin calitatea artistică și literară, cu precădere.

Este vorba de ”Zilele Culturale de la Schitul Lespezi”,  manifestări de amploare desfășurate într-un loc de o încărcătură spirituală aparte: poiana Schitului Lespezi de la Posada. Necunoscut de mulți trecători de ocazie, nepromovat suficient, dar, tocmai datorită acestui fapt, atât de liniștit, de binecuvântat de Dumnezeu, Schitul Lespezi este cea mai veche așezare monahală de pe Valea superioară a Prahovei, construcția acestuia începând tocmai la 1661. Iar din anii 2000 încoace, acest loc iubit de natură și de oameni primește cu brațele deschise reprezentanți de seamă ai culturii și artei. Asociația Culturală ”Lespezi-2004” Comarnic, prezidată de poetul Vasile Ciutacu, a organizat aici, în verile anilor 2004-2005 și ulterior în 2018, manifestări culturale la care au luat parte oameni de seamă ai domeniului literar.

Weekend-ul ce s-a încheiat, la mijlocul lunii lui Cuptor, nu mai puțin de trei zile au fost dedicate culturii adevărate și talentului în stare pură. Cu sprijinul Primăriei Comarnic, membrii Asociației ”Lespezi-2004” au desfășurat aici activități ce au cuprins momente literare, muzicale, teatrale și tradiționale. Invitați de marcă au fost scriitori, poeți mai cu seamă, cenacliști din Ploiești, Sinaia și Bușteni, editori de carte din București, muzicieni – interpreți care au susținut recitaluri la flaut și violă, grupuri corale și folkiști, artiști plastici, precum și membri ai asociațiilor și centrelor culturale din oraș.

Vineri, 12 iulie 2019, în poiana Schitului, mărginită cu panouri pe care au fost expuse fotografii cu activitățile Asociației „Lespezi-2004”, dar și expoziții de pictură ale prof. Florian Bârsan, pictor talentat al orașului, și a tinerei artiste Maria Bocșa, prima zi a manifestărilor de la Schitul Lespezi a adus laolaltă oficialități, preoți, profesori, scriitori și muzicieni. Imnul național și imnul Comarnicului au rezonat în inimile celor prezenți în acest „colț de rai” al localității noastre, iar cei prezenți au ținut un moment de reculegere în amintirea scriitorilor Martha Bibescu și Stelian Tăbăraș, cărora le-a fost, de altfel, dedicată ediția de anul acesta a Zilelor Culturale de la Lespezi. Onoarea de a deschide oficial evenimentul i-a revenit primarului orașului Comarnic, domnul Sorin Nicolae Popa, cel care și-a dovedit, de nenumărate ori până acum, dorința sinceră de a promova cultura și talentul nativ pe plaiurile comărnicene. Totul pentru ca orașul nostru să devină un loc de atracție pentru iubitorii de acte culturale autentice, cât și pentru activitățile turistice.

Părintele Iulian Enoae, paroh al Biserici Sfânta Treime, așa cum se numește în prezent locașul sfânt al fostului Schit Lespezi, a ținut o cuvântare emoționantă și interesantă despre rolul său  în comunitatea credincioșilor din Podul Neagului și Posada, despre greutățile întâmpinate pentru aprobarea proiectului european de reabilitare și restaurare a bisericii și, bineînțeles, depre istoria Schitului Lespezi, monument de mare valoare istorică și religioasă, aflat în patrimoniul național.

Președintele asociației, dl.  Vasile Ioan Ciutacu, prin discursul său, cu forţă şi patos, a evidențiat importanța acestui eveniment pentru hrana spirituală a noastră, a românilor. Prin cuvinte alese a omagiat scriitorii Martha Bibescu și Stelian Tăbăraș în amintirea cărora le-au fost dedicate evenimentele culturale de la Lespezi. De asemenea, a mulțumit celor care au răspuns la invitația asociației de a se implica prin creația sau prezența lor la acest eveniment cultural. Au urmat recitări și lecturi din creația membrilor Cenaclului „Simion Bărbulescu” din Bușteni, o interpretare excelentă la violă a unei piese de muzică clasică de către prof. Mihaela Iancu; Vasile Ioan Ciutacu a recitat din creația sa poetică și a citit din interviul pe care l-a luat scriitorului Stelian Tăbăraș cu ceva vreme în urmă; Corala „Martha Bibescu” din Comarnic, condusă de către prof. Florian Bârsan, a surprins publicul cu melodiile interpretate și vocile sublime ale tinerilor.

Într-o atmosferă ceva mai călduroasă, a doua zi a manifestărilor a adus în prim plan cartea bună, lansată pe piața românească. Câteva apariții de success au fost prezentate publicului de dl. Valentin Ajder, director al editurii Eikon din București. Poiana Schitului a răsunat din nou pe acordurile muzicii folk de calitate, aduse în prim plan de interpreta Liana Cosma, iar poetul și jurnalistul Aurel Ivan a relatat detalii despre începuturile Cenaclului „Lucian Blaga” din Sinaia, el însuși fiind membru fondator al acestei organizații culturale, succedat fiind, în cadrul evenimentului de la Lespezi, ca și în viața de zi cu zi a cenaclului, de președintele acestuia, dl. Virgil Nicolae. Pe scenă au urcat, ulterior, și alți membrii ai cenaclului sinăian.  Prezenți, pentru prima oară, la manifestările culturale de la Schitul Lespezi au fost și membrii cenaclului „I.L. Caragiale” din Ploiești: preș. Ioan Vintilă Fintiș, poet și publicist, și poeta Ramona Muller. Grupul vocal „SinArmonia”, parte a Asociației Socio-culturale „Prahova Excelsior”, a avut o apariție de zile mari în cadrul evenimentului cultural de la Comarnic, corul, dirijat de prof. Mihaela Iancu,  interpretând piese foarte cunoscute din repertoriul național și internațional.

Duminică, cea de-a treia zi dedicată valorilor cultural-artistice, a debutat cu un moment muzical special – un recital de flaut susținut de tânăra interpretă, extrem de talentată, Selma Cherim, dublu-laureată cu Premiul I la concursurile naționale de interpretare muzicală. Cu talent scriitoricesc a fost înzestrată și eleva Ilinca Brezeanu, care a avut astfel ocazia să prezinte publicului spectator cumpunerea „Dreptul de a avea o familie”. Elevele Școlii Nr. 2 din cartierul comărnicean au recitat poezii cunoscute, printre care și cele ale poetului local Vasile Ioan Ciutacu. Un moment aparte a aparținut d-nei prof. Ionela Zbârcea, un dascăl dedicat, care a detaliat viața scriitoarei Martha Bibescu și dragostea puternică ce a legat-o pe vecie de meleagurile comărnicene. Iar publicul prezent la Zilele culturale din poiana Schitului Lespezi a mai beneficiat de un moment aparte: recitare de poezii din creația proprie a poetei Lidia Terecoasă, care recent și-a publicat cel de-al treilea volum al carierei.

Tot duminică, în zi de sărbătoare, au urcat pe scena de la Lespezi copiii de la Grupul Vocal „Mugurași de primăvară”, de la Clubul Copiilor Breaza-Câmpina, dar și copiii Ansamblului ”Floricica”, de la Asociația Culturală „Zestrea Carpaților” din Comarnic.

Un moment aparte i-a aparținut poetului Vasile Ciutacu, preș. Asociației Culturale „Lespezi-2004”, care a elogiat talentul tinerei poete Iulia Alexandra Terecoasă, plecate mult prea devreme dintre noi, în urma unui cumplit accident. Cu o durere fără margini în suflet, mama acesteia a ținut să asiste la prezentarea dedicată fiicei sale.

A fost momentul în care și cerul a început să plângă, însă ploaia nu a reușit decât să îi aducă și mai aproape unii de ceilalți pe cei prezenți la eveniment. Din simpli spectatori, cu toții au ajuns, mai mult sau mai puțin metaforic vorbind, actori pe scena de la Lespezi. Au urmat scenete binecunoscute, susținute de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2. din Poiana Comarnic, îndrumați de prof. înv. primar. Mihaela Calița, și un mini-recital de muzică folk, interpretat de elevii prof.  de chitară – Florian Bârsan.  Totul pentru a încheia într-o notă pozitivă, muzicală, un eveniment cultural profund și diversificat, dedicat iubitorilor de cultură adevărată…și frumos.

Alina Bunghez
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Puncte de vedere (Poezii)” de Cristina HOROTAN

NAIVI De prea puține ori apropfundăm, Lăsând mintea bolnavă să ne-ndruge Idei malițioase, …