Home Şcoala Ardeleană şi iluminismul

Şcoala Ardeleană şi iluminismul

5 min read
0
0
950

Prof. dr. Viorel Roman

Impresii si pareri personale in FORUM

Unirea cu Roma a Bisericii Române din Transilvania în 1700 a deschis porţile universităţilor catolice din Roma şi Viena tinerilor greco-catolici, care au pus bazele şcolii Ardelene. Corifeii Samuil Micu, Gheorghe Şincai, Petru Maior, Ioan Budai Deleanu s-au format în spiritul teologiei occidentale, ei nu sunt iluminişti, cum sunt văzuţi de moldo-valahi. După 1920 Biserica Unită n-a trecut Carpaţii, în schimb 1948 moldo-valahii au desfiinţat cu ajutorul ruşilor Biserica Unită şi reorientat 2000 de biserici spre Moscova. După 1989 greco-catolicii sunt oarecum toleraţi, bisericile nu-s restituite, statutul de Biserică Naţionala e pus la îndoială şi Corifeii sunt văzuţi în continuare ca iluminişti.

În 2007 România va face parte din UE, a cărei Constituţie a fost respinsă în Franţa şi Olanda. Cu acest prilej a devenit clar că iluminismul şi creştinismul merg pe căi diferite, contradictorii. Iluminismul caută din sec. 18 adevărul în raţiune şi experiment. Divinizarea revoluţiei şi libertăţii au dus la Revoluţia Franceză, cea Sovietică, la marxism-leninism. Cu tot eşecul curentelor revoluţionare anticreştine, iluminismul caută în continuare să submineze valorile creştine din Constituţia UE. Dumnezeu n-a fost pomenit în Constituţie pentru că  lezează sensibilitatea musulmanilor şi evreilor. Ei nu sunt ameninţaţi de morala creştină, ci din contra, de cinismul unei culturi occidentale secularizate, care se leapădă de propriile ei origini. Nimeni nu pune la îndoială creştinismul europenilor, iar referirea la Dumnezeu în Legea fundamentală nu lezează sentimente religioase, în schimb, o societatea fără Dumnezeu îi jigneşte pe toţi. Cultura iluministă pledează pentru drepturile omului şi o ideologie confuză a libertăţii. Deja lupta împotriva discriminării începe să îngrădească libertatea cuvântului. Securitatea urmărea „duşmanul de clasă”.

Azi o Comisie de stat şi „Societăţi civile” sancţionează pe cei „politic incorect” faţă de homosexuali, ţigani, evrei. După persecutarea uniţilor şi deformarea mesajului Corifeilor într-o „mişcare ideologică şi culturală cu caracter iluminist”, orizontul intelectual şi politic de la Bucureşti e în impas. Pentru că refuză dialogul cu Roma şi realizarea unităţii creştine, românii sunt cei mai săraci din Europa. Greco-catolicii cunosc roadele Unirii, emanciparea şi unitatea naţională. La moldo-valahi iluminismul, secularizarea, socialismul, curentele culturale occidentale, dinastia, masoneria, cu toate meritele lor incontestabile, au permis numai o integrare superficială în Europa. Azi toţi românii au şansa aderării autentice la Europa printr-o tranziţia de la iluminism la acquisul comunitar, forma laică a codului canonic romano-catolic, descifrat şi făcut accesibil poporului de Şcoala Ardeleană în urmă cu secole. Mai ales pentru români, „toate drumurile duc la Roma”.

Prof. dr. Viorel Roman

consilier academic la Universitatea din Bremen

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…