Home Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu

Scriitori clujeni pe urmele lui Ioan Budai Deleanu

10 min read
0
0
756

 Karina Drăgaş

La ora când Clujul se spălase pe faţă cu apa rece a Someşului trecând la treburile cotidiene un grup de scriitori se aflau în acceleratul care înfăşura distanţele pe roţi înaintând cu viteză spre Orăştie pentru a participa la primul Festival Interjudeţean de Poezie dedicat lui Ioan Budai Deleanu, autorul poemului de largă respiraţie”Ţiganiada “.Festival organizat de Liga Scriitorilor din România şi Cenaclul Epigramiştilor Olteni, condos de distinsul ambasador Petre GigeaGorun, din Craiova, avândul ca iniţiator pe tânărul scriitor Claudiu Şimonaţi, locuitor pe acele meleaguri încărcate de istorie.Era vineri 26 august a.c.

Fereastra compartimentului în care ne aflam se transformase, parcă, într-un ecran pe care se derulau imagini, predominant în galben, al peisajului pe care-l parcurgeam. Oprind în Gara Aiud, ne-am amintit de cei care au fost chingiuiţi, sau au fost omorâţi, în închisoarea de tristă amintire din acest oraş, cunoscuţi şi necunoscuţi. Ne-am adus aminte de Radu Gyr şi am murmurat versurile lui zguduitoare din poeziile”Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane !“, pentru care a fost condamnat la moarte de comunişti, şi “Isus în celulă “.Pe fundalul sacadat al roţilor de tren versurile căpătaseră rezonanţa crezului său care devevenise  crezul unei generaţii.

Acest moment poetic a durat până când în fereastra compartimentului a apărut gara Alba Iulia, capitala Marii Uniri de 1 Decembrie 1918, mai demult numindu-se Bălgrad.

Ajunşi în Gara Orăştie, oraşul ne-a întâmpinat cu o căldură toropitoare. Aici am fost aşteptaţi de poetul Claudiu Şimonaţi care ne-a vorbit pe scurt despre acest oraş care mai demult s-a numit Orăşteiu, localitate care la 1224 se afla într-un proces de dezvoltare şi unde la 1582 se tipărea Palia.

Urcaţi în autoturismul condus de bătrânul Şimonaţi ne-am îndreptat spre Geoagiu unde în frumosul liceu “Alexandru Borza “s-au desfăşurat lucrările Festivalului de Poezie.Aici am fost întâmpinaţi de inimosul director prof.Ioan Vălean, directorul liceului, un iubitor de cultură, care împreună cu directorul Hotelului Ceres,  au asigurat celor peste 100 de participanţi, veniţi din toate colţurile ţării, condiţii optime  de desfăşurare a lucrărilor Festivalului, inclusiv cele de cazare şi masă.

A doua zi,în 27 august, lucrările festivalului au fost deschise de prof.Ioan Vălean, în prezenţa delegaţilor şi a unui numeros public, şi a presei hunedorene, după care scriitorul Al.Florin Ţene a adus salutul membrilor Ligii Scriitorilor din România şi a vorbit despre această organizaţie profesională. În continuare domnul ambasador Petre GigeaGorun, preşedintele Cenaclului Epigramiştilor Olteni vorbit despre activitatea cenaclului pe care-l conduce, aducând salutul acestora.

După această deschidere festivă a urmat conferinţa”Ioan Budai Deleanupromotor al promovării limbii literare române-191 de ani de la trecerea în eternitate “ susţinută de către scriitorul şi critical literar Al.Florin Ţene, Preşedintele Ligii Scriitorilor Români.

În partea a doua a programului si-au lansat cărţile scriitorii Mariana PândaruBârgău, preşedinta filialei Uniunii Scriitorilor din Deva, Miron Ţic, Gheorghe Neagu, directorul prestigoasei reviste “Oglinda Literară “, Any Drăgoianu, Petre GigeaGorun, Titina Nica Ţene, Claudiu Şimonaţi, Janet Nică, Marius Robu, Oana Radu,Petre Gigea-Gorun, Violeta Petre, Dumitru Nicodim şi Al.Florin Ţene, care în cuvântarea sa a criticat faptul că în ultima perioadă, ce se numără în decenii, foarte multe activităţi culturale pe plan local şi naţional sunt organizate de persoane fizice sau ONG-uri, fără sprijinul, măcar de îndrumare din partea “specialiştilor “din Direcţiile Judeţene de Cultură, care, totuşi, primesc salarii pentru a promova, printre altele, şi iniţiativele culturale.Apoi preşedintele Ligii Scriitorilor Români a prezentat şi lansat antologia de poezie ”Lumina cuvintelor “( coordinator proiect Claudiu Şimonaţi ), editată cu acest prilej, cu o prefaţă de Petre GigeaGorun, şi în care semnează poezii:Any Drăgoianu, Mihaela Franc, Petre GigeaGorun, Mihai Merticaru, Constantin Mândruţă, Gheorghe Neagu, Janet Nică, Gabriela Pachia, Ion PachiaTatomirescu, Violeta Petre, IoanaDaniela Popa, Ion Popescu Bradoschi, Ioan Prăjişteanu, Marius Robu, Dan Sprâncenatu,, Claudiu Nicolae Şimonaţi, Al.Florin Ţene, Titina Nica Ţene şi Llelu Nicolae Vălăreanu.

În continuare au fost acordate premiile câştigătorilor concursului de poezie al Festivalului şi înmânarea Diplomelor de Excelenţă pentru întreaga activitate literară scriitorilor Petre GigeaGorun, Titina Nica Ţene, Gheorghe Neagu şi Al Florin Ţene, după care s-a vernisat expoziţia de pictură şi caricature a picrorului Lucian Bulătan.

În după amiaza aceleiaşi zi toţi participanţi s-au deplasat cu autoturismele în localitatea Cigmău, unde în 2007, s-au descoperit importante urme ale unui castru roman şi unde s-a născut Ioan Budai Deleanu, în 6 ianuarie 1760. Urmele casei se mai văd şi astăzi vis-à-vis de căminul cultural care poartă numele autorului “Ţiganiadei “, pe zidul căreia se află o placă comemorativă. Cu acest prilej scriitorii prezenţi au depus o coroană de flori.

În cursul zilei de duminică, spre seară, am părăsit aceste meleaguri de legendă, luând cu noi amintiri frumoase, iar Clujul nostru drag ne-a îmbrăţişat cu braţele lui de lumină, în orele apropiate de miezul nopţii, spunându-ne “bine aţi venit acasă! “

 Karina Drăgaş

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…