Home Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice la Vălenii de Munte

Sesiune naţională de comunicări ştiinţifice la Vălenii de Munte

5 min read
0
0
158

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la naşterea lui Nicolae Iorga, la Vălenii de Munte a avut loc o interesantă sesiune naţională de comunicări ştiinţifice intitulată ”Rolul muzeelor memoriale, în muzeografia Românească”.

Ediţia cu numărul şase a acestei sesiuni a fost organizată de Consiliul Judeţean Prahova, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, Muzeul memorial Nicolae Iorga din Vălenii de Munte şi Primăria din Vălenii de Munte. Timp de două zile, au fost prezentate numeroase comunicări ştiinţifice care au prezentat fie noi aspecte din viaţa şi opera celui care a fost Nicolae Iorga, fie muzee memoriale din toate zonele ţării.

Marinela Peneş, director adjunct la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, a declarat, despre această reuniune: ”Organizatorii fiind la ediţia cu numărul şase au înţeles deja care este standardul unei bune împărtăşiri a experienţei ştiinţifice şi cercetărilor pe care fiecare dintre noi, în muzeele de la care provenim, le desfăşurăm, în cursul unui an întreg. Este cunoscut bine faptul că în muzee, un aspect al funcţiei muzeelor este şi acela de cercetare, aşa că am ţinut în mod special să acoperim întreaga paletă de problematici ale muzeelor memoriale, ale epocii moderne şi în speţă viaţa şi activitatea lui Nicolae Iorga, cu elemente mai puţin cunoscute. Acest aspect a fost încununat de prezenţa doamnei Georgeta Filitti, care la 140 de ani de la naşterea lui Iorga, ni l-a prezentat, într-o lumină sintetică, analitică şi chiar cu mesajul continuării, de către noi, fiecare în domeniul său de activitate, a ceea ce a făcut marele geniu istoric românesc. Ne simţim bine, când oaspeţii se simt bine. Foarte greu nu ne este pentru că avem experienţa acestor organizări. Anual sunt şase asemenea evenimente de o asemenea amploare. Exemplific prin Timpul şi omul, Salonul de umor de la Buşteni, sesiunea de arheologie intitulată Arheologia mileniului unu, istorie şi civilizaţie. Să spun o industrie culturală la Prahova ? Nu ştiu dacă e mult sau puţin. Încercăm să ieştim în întâmpinarea specialiştilor şi a doritorilor de istorie, cultură şi civilizaţie, informare şi educare, cu cât mai multe oferte. Ultima dintre oferte, este la ediţia a treia, a programului Învăţăm şi ne jucăm la muzeu”.

Am avut privilegiul să mă număr printre participanţii la acest forum naţional. Depun mărturie că a fost o reală încântare  să fiu timp de trei zile, în selecta familie a muzeografilor. Logic este să mă interesez acum când este următorul eveniment asemănător.

Autor: Aristotel Bunescu

SURSA: http://www.amosnews.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…