Home Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi

Silvio Berlusconi lovit de Giuseppe Verdi

7 min read
0
0
309

Silvio Berlusconi a trebuit să se confrunte cu realitatea. Italia a sărbătorit aniversarea a 150 de ani de la unire şi cu acest prilej a fost la Opera din Roma, un spectacol al Operei din cele mai simbolice de la această unire: Nabucco de Giuseppe Verdi, dirijata de Riccardo Muti.

Nabucco de Verdi este o lucrare muzicală politica: ea evocă povestea de înrobire a evreilor în Babilon, şi celebra piesa “Va pensiero” este corul sclavilor oprimaţi. În Italia, acest cântec este simbol al căutarii libertatii poporului, care în 1840 – anul în care opera a fost scrisă – era asuprit de către Imperiul habsburgic, şi a luptat până la crearea  Italiei unificate.

Înainte de spectacol, Gianni Alemanno, primarul Romei, a urcat pe scena pentru  un discurs ce denunta reducerile din bugetul culturii, de catre guvern. Alemanno este membru al partidului de guvernământ şi fost ministru in guvernul Berlusconi.

Această intervenţie politică într-un moment cultural dintre cele mai simbolice pentru Italia, a produs un efect neaşteptat, mai ales ca Sylvio Berlusconi era prezent la spectacol …

Times – Riccardo Muti, dirijor, spune că a fost o reactie de revoluţie: “La început, am fost ovaţionat de public. Apoi am inceput spectacolul de operă. Totul mergea foarte bine, dar cand am ajuns la celebrul cântec Va Pensiero, imediat am simtit ca atmosfera a devenit tensionată în audienţă. Exista lucruri pe care nu le poţi descrie, dar le simti. Anterior, tăcerea publicului era preponderenta. Dar atunci când oamenii au realizat ca Va Pensiero  va începe, tăcerea a fost schimbata cu o fervoare reala. Se putea simţi reacţia viscerală a publicului la lamento-ul sclavilor cântând “Oh ţară, atât de frumoasă şi de pierduta! “.

În timp ce corul se apropia de sfârşit, audienţa deja striga “Bis!

“Publicul a început să strige:” Trăiască Italia! “Şi” Vive Verdi!

“Oamenii din balcoane au început să arunce cu mesaje patriotice – unii solicită,” Muti, senator pe viaţă “.

Deşi el a mai acordat doar o dată la La Scala din Milano în 1986, un BIS, Muti a fost reticent în a acorda “a doua oara bis-ul” . Pentru el, o operă ar trebui să fie de la început până la sfârşit. “Eu nu am vrut să se interpreteze un bis. “, Spune el.

Dar publicul a avut deja trezit sentimentul de patriotism. Într-un gest teatral, dirijorul se întoarse pe podium lui, si se confruntă atât cu publicul cat  şi cu Berlusconi, şi asta e ceea ce sa întâmplat:

[După ce apelul pentru un “bis” din “Va Pensiero” s-a oprit, s-a auzit în public: “Trăiască Italia!”]

Dirijorul Riccardo Muti: Da, sunt de acord cu “Trăiască Italia”, dar … [Aplauze]

Muti: Am peste 30 de ani de cariera şi am trăit ca un italian care a călătorit în întreaga lume de multe ori, mi-e ruşine de ceea ce se întâmplă în ţara mea. Aşa că voi aproba cererea dvs. de bis “Va Pensiero”. Aceasta nu este doar pentru bucuria mea, ci pentru că in seara asta, când am condus corul cântând “O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,” m-am gândit că dacă vom continua în acest fel, vom ucide cultura pe care Italia construit-o. În acest caz, noi, ţara noastră am devenii cu adevărat “O, ţara mea, frumoasă şi pierduta,”[Aplauze, inclusiv a artiştilor pe scena]

Muti: Din moment ce avem aici un “climat italian,” eu, Muti, am tăcut pentru prea mulţi ani. Permiteţi-mi acum … ar trebui să dam un sens acestui cântec, aşa ca suntem în casa noastră, pe scena capitalei, si cu un cor care a cântat frumos, dacă nu va suparati, va invit să vă alăturaţi pentru a cânta împreună.

El a invitat apoi audienţa să cânte cu corul de sclavi. “Am văzut grupuri de oameni ce se ridicau în picioare. Toata opera din Roma s-a ridicat. Şi, de asemenea, corul. A fost un moment magic de operă.”

În seara aceea nu a fost numai o reprezentare Nabucco, dar, de asemenea, o declaraţie a teatrului în atenţia politicienilor.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…