Consulatul General al României la Sydney – Newsletter (4)
Stimaţi domni, stimate doamne,
Consulatul General al României iniţiază un proces de comunicare permanentă cu comunitatea. În acest sens, transmitem primul „Newsletter” realizat de Consulatul General (CG) din comunicările oficiale ale Ministerului Afacerilor Externe pe teme de actualitate relevante pentru procesele politice şi diplomatice la care ţara noastră este parte.
Sperăm că astfel, prin furnizarea de informatii din surse autorizate, să putem adăuga un plus de autoritate institutională ştirilor care pot fi preluate din surse insuficient informate sau predispuse interpretărilor.
În măsura în care vom intra în posesia unor puncte de vedere oficiale, vom putea răspunde, de asemenea, solicitărilor dumneavoastră privind informatii sau pozitii nationale privind subiecte care nu au fost incluse în buletinele realizate de CG.
Cu prietenie,
Floricel Mocanu
Consul General
Sydney, Australia
–––––––––––––––––––––––––––––––––-
20-30 IUNIE 2011
Liberalul Dorin Chirtoacă a câştigat un nou mandat la Primăria Chişinăului
După numărarea tuturor voturilor, marţi, 21 iunie, s-a anunţat câştigătorul celui de al doilea tur de scrutin pentru Primăria Chişinăului – liberalul Dorin Chirtoacă, primarul în funcţie. Victoria acestuia în faţa comunistului Igor Dodon s-a produs la mai puţin de un procent şi s-a datorat în principal votanţilor de la periferia capitalei moldave. La ora locală 5,21, după numărarea tuturor voturilor, coaliţia pro-europeană a avut motiv de bucurie, pentru că rezultatele parţiale îl arătau până atunci învingător pe candidatul Partidului Comuniştilor din Moldova. Participarea generală la vot a fost de 53,7%, în Chişinău fiind de 59,6%. Liberal-democraţii (PLDM) au obținut 156 de mandate noi la turul al doilea al alegerilor locale de duminică, fiind urmaţi de candidații Partidului Democrat şi de comunişti. Păstrarea controlului în administraţia locală de către coaliţia pro-europeană, sporeşte şansele unei orientări accentuate a republicii de peste Prut către Uniunea Europeană.
Strategia Dunării
În perioada 23-26 iunie va avea loc la Complexul Expoziţional ROMEXPO din Bucureşti, Târgul internaţional pentru dezvoltarea macro-regiunii Dunărea, sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe. Sunt prevăzute conferinţe, seminarii, prezentări şi dezbateri organizate în parteneriat cu instituţii şi organizaţii direct implicate în procesul de iniţiere şi gestionare a proiectelor de dezvoltare a macro-regiunii Dunării. Strategia UE pentru Regiunea Dunării este unul dintre proiectele prioritare ale Guvernului României, de interes macro-regional şi comunitar. Aceasta implementează noul concept de coeziune teritorială, fiind elaborată de Comisia Europeană şi statele riverane în 2010, sub prevederile Tratatului de la Lisabona. La nivel european, în cadrul Strategiei, României îi revine coordonarea a trei domenii prioritare – transporturi pe apele interioare (înpreună cu Austria), turismul şi cultura (împreună cu Bulgaria) şi gestionarea riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria). Informaţii suplimentare despre Strategia Dunării, pe site-ul www.mae.ro/strategia-dunarii.
EXPO 2012, Yeosu, Coreea de Sud
Miercuri, 22 iunie, MAE a organizat prima reuniune interministerială dedicată participării României la EXPO 2012, sub coordonarea comisarului general al secţiunii române, Ferdinand Nagy. Au participat secretari de stat din ministerele Dezvoltării Regionale şi Turismului, al Mediului şi Pădurilor şi cel al Economiei, Comerțului şi Mediului de Afaceri. Au fost adoptate procedurile de achiziţie a serviciilor de elaborare a conceptului expoziţional şi a consultanţei pentru implementarea acestuia. Următoarea reuniune va avea loc pe 21 iulie. Expoziţia se va desfăşura în perioada 12 mai-12 august 2012 şi va avea ca temă The Living Ocean and Coast – Diversity of Resources and Sustainable Activities.
Absorbţia fondurilor europene a urcat la 12,4% în luna mai
La finalul lunii trecute, gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune a urcat la 12,4%, ca urmare a efectuării unor plăţi către beneficiari. Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane rămân în continuare pe primele locuri în privinţa accesării banilor europeni, cu 21,5%, respectiv, 19,1%. În POS Transporturi, absorbţia a rămas la 2,6%, nefiind înregistrate plăţi. În luna mai au fost semnate 231 de contracte noi, astfel că finanţarea nerambursabilă angajată se ridică la aproximativ 10,5 miliarde Euro, circa 54,56% din alocarea pentru perioada 2007-20013.
Date economice
Deficitul balanţei de plăţi a României s-a redus în primele patru luni ale acestui an cu 46,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 1.152 milioane Euro, datorită reducerii deficitului balanţei comerciale cu 41,3% şi majorării transferurilor curente cu 89,3%. Investiţiile străine directe s-au cifrat la valoarea de 444 milioane Euro. Datoria externă pe termen mediu și lung a fost la 30 aprilie de 73.723 milioane Euro (79,3% din totalul datoriei externe), cu 1,7% mai mare faţă de decembrie 2010.
***
România, preşedintele Comisiei politice a ONU
La 22 iunie, la New York, România a fost aleasă preşedintele Comisiei a IV-a a Adunării Generale a ONU, pentru Politici speciale şi decolonizare, pentru sesiunea a 66-a a Adunării Generale care va începe la 13 septembrie 2011. Comisia în cauză gestionează problematici complexe referitoare la operaţiunile de menţinere a păcii, Orientul Mijlociu, decolonizarea, informaţii publice, deminare, radiaţii atomice, exploatarea paşnică a spaţiului cosmic. În anul 2001, ţara noastră a deţinut funcția de vicepreședinte în biroul aceleiaşi Comisii. Sarcinile concrete vor fi de conducerea lucrărilor şi organizarea consultărilor neoficiale.
Adoptarea Strategiei Dunării
Consiliul European, reuniunea şefilor de stat şi de guvern ai UE, a adoptat la reuniunea din 24 iunie, Stategia Dunării (SUERD), iniţiativă româno-austriacă, lansată în 2008.
Odată cu adoptarea SUERD, se va trece la etapa decisivă, de punere în practică a tuturor ideilor, proiectelor şi iniţiativelor (…) care trebuie să fie o strategie durabilă, verde, bazată pe tehnologii noi, pe inovare şi care să ducă la creşterea calităţii vieții cetăţenilor europeni, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
La 30 martie 2011, a fost creat, la inițiativa MAE, Forumul naţional pentru implementarea Strategiei Dunării care include reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, mediului universitar şi academic, mediului privat şi societăţii civile.
Ucraina încurajată să respecte prevederile Convenției de la Espoo
În perioada 20-23 iunie 2011, reuniunea Părţilor la Convenţia de la Espoo privind evaluarea impactului de mediu în context transfrontalier, desfăşurată la Geneva, a reafirmat faptul că Ucraina încalcă în continuare prevederile Convenţiei, în ceea ce priveşte proiectul Canalului Bâstroe şi a considerat că avertismentul adresat acestei ţări în 2008 referitor la acest proiect, rămâne în vigoare. Ca urmare a deciziei, Ucraina are obligaţia de a raporta Comitetului de Implementare a Convenţiei, la sfârşitul fiecărui an, măsurile luate pentru a asigura conformitatea proiectului cu prevederile actualului instrument. România a fost aleasă membru în Comitetul de Implementare la aceeaşi reuniune. Convenţia de la Espoo (localitate lângă Helsinki) a fost adoptată la 25 februarie 1991 şi a intrat în vigoare la 10 septembrie 1997. România a devenit parte în 29 martie 2001, iar Ucraina, la 20 iulie 1999.
Scenarii pentru retragerea băncilor greceşti de pe piaţa românească
Pe fondul crizei financiare şi economice din Grecia, se ia în calcul o posibilă retragere a capitalurilor băncilor greceşti din ţările din regiune, inclusiv din România. Într-o evaluare recentă, JP Morgan Chase aprecia că o asemena perspectivă nu este de natură să implice un risc pentru sectorul bancar românesc. Drept argumente sunt citate procentul redus din PIB reprezentat de contribuţia băncilor-mamă din Grecia la capitalul filialelor din ţara noastră (3,5%), capacitatea autorităţilor române de a prelua, respectiv de a vinde către alte grupuri financiare străine subsidiarele băncilor greceşti şi nivelul ridicat de rezerve deţinut de Banca Națională a României ( circa 30% din PIB) pentru acoperirea oricărei retrageri de fonduri. În aceeaşi analiză, grupul american estimează o creştere de 2% a PIB-ului României în acest an şi de 4% pentru 2012, subliniind că economia românească nu poate fi influenţată negativ decât de recenta încetinire a creşterii economice globale, nu de factori interni.
***
Investiții emirateze în România
Luni, 27 iunie, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, s-a întâlnit la Bucureşti cu ministrul de stat pentru Cooperare Internaţională al statului Qatar, Khalid bin Mohamed Al-Attiyah. Discuţiile s-au concentrat asupra modalităţilor de dezvoltare a relaţiilor economice dintre România și Qatar, precum şi a celor dintre ţara noastră şi statele membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului, având în vedere faptul că în prima parte a anului viitor, urmează să se desfăşoare la Riyad, a doua reuniune a Comisiei mixte româno-emirateze. Ministrul qatarez a exprimat interesul pentru demararea unor investiţii de amploare în ţara noastră în domenii precum agricultura, IT, infrastructura, construcţiile, turismul şi mineritul. Delegaţia a avut o întâlnire de lucru şi cu secretarul de stat pentru afaceri globale Doru Costea şi reuniuni cu oameni de afaceri din România, prin mijlocirea MAE.
Întâlnire a ministrului Afacerilor Externe cu reprezentanţii comunității românilor din Franţa
Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, a avut marţi, 28 iunie, la Bucureşti, o întâlnire cu reprezentanţii membrilor comunităţii româneşti din Franţa, reprezentanţi ai asociaţiilor culturale, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mediului de afaceri. La întrevedere a luat parte și dl Eugen Tomac, secretar de stat la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. În cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat importanţa legăturilor strânse între diaspora şi ţara de origine şi a reiterat importanţa adoptării proiectului de lege al votului prin corespondenţă care va asigura accesul a peste trei milioane de români din afara graniţelor la procesul electoral. Şeful diplomaţiei române a salutat rolul pe care îl au antreprenorii originari din România în a crea punţi economice cu alte state şi a reluat ideea organizării unui forum al oamenilor de afaceri români din străinătate, în cursul acestui an, la Bucureşti. Delegaţia a fost primită şi de Preşedintele Traian Băsescu.
Încheierea misiunii Peace Corps în România
În contextul aniversării a 50 de ani de activitate şi a 20 de ani de prezenţă în ţara noastră, Corpul Păcii a înştiinţat MAE, printr-un mesaj al Ambasadei SUA la Bucureşti, de decizia încheierii programului acestei organizaţii în România. Pe măsură ce România îşi continuă calea spre un viitor mai bun, Corpul Păcii recunoaşte succesul şi perseverenţa acestor eforturi şi suntem onoraţi că am avut privilegiul de a contribui la dezvoltarea acestei ţări, a declarat Aaron Williams, directorul organizaţiei, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la sediul MAE. Secretarul de stat pentru afaceri globale, Doru Costea, a mulţumit SUA pentru contribuţia celor peste 1000 de voluntari americani care de-a lungul timpului au contribuit la consolidarea relaţiilor dintre cele două ţări, inclusiv în momente internaţionale dificile. Corpul Păcii a fost creat în martie 1961, la iniţiativa preşedintelui Kennedy, în scopul promovării păcii mondiale şi a prieteniei între popoare.
Consulatul General Sydney
Tel. + 61 2 93318799
Fax. + 61 2 93571565
E-mail. consgrom@tpg.com.au
30 iunie 2011
Partajează acest conținut:
Publică comentariul