„Trebuie să aducem dimensiunea economică, cea comercială și cea de investiții, dintre România și SUA la același nivel la care se află colaborarea militară…”

Mircea Geoană

***

Aflat într-o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, senatorul Mircea Geoană a participat, pentru a zecea oară, la National Prayer Breakfast, eveniment anual organizat în ultimii 60 de ani la Washington de către membri ai Congresului Statelor Unite, la care participă politicieni și reprezentanți ai corpului diplomatic din peste 100 de țări. La evenimentul din acest an au participat președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, Vice-președintele Joe Biden, Secretarul de Stat Hillary Clinton, precum și zeci de senatori și congressmeni americani.

Cu ocazia prezenței sale la Washington, Mircea Geoană a avut, pe 1 și 2 februarie, numeroase întâlniri cu membrii ai Congresului SUA și ai administrației americane. Astfel, Mircea Geoană a avut întrevederi cu senatorul Democrat Mary Landrieu, președintele Comisiei pentru IMM-uri și antreprenoriat din Senatul Statelor Unite, senatorul Republican Charles Grassley – Ranking Member in Comisia pentru Justiție, senatorul Republican Jeff Sessions – Ranking Member în cadrul Comisiei pentru Buget, congressmanul Republican Robert Aderholt, membru în Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa (Helsinki Commission) din partea Camerei Reprezentanților, congressmanul Republican Jeff Miller – președintele Comisiei pentru Veterani din Camera Reprezentanților și membru al grupului de prietenie cu România din Congresul SUA, congressmanul Democrat Gregory W. Meeks – Ranking Member în Subcomitetul pentru Europa al Comisiei pentru Relații Externe al Camerei Reprezentantilor, care va conduce o delegație la București în săptămânile viitoare, Miriam Sapiro – Adjunctul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite ale Americii și Phil Verveer, – Coordonator IT&C din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul acestor discuții, senatorul Mircea Geoană a subliniat importanța dezvoltării parteneriatului și cooperării bilaterale dintre România și Statele Unite și pe alte dimensiuni decât cele militare și strategice. Astfel, Mircea Geoană a susținut nevoia de a aduce dimenisunea economică, comercială, de investiții, cooperarea tehnologică, precum și transferul de tehnologie la același nivel și intensitate ca și cooperarea militară. De altfel, Mircea Geoană a susținut, cu ocazia fiecărei vizite avute în Statele Unite în ultimii doi ani, necesitatea dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA și pe alte paliere decât cele tradițional-militare, astfel încât România să se poată dezvolta și să poată profita pe deplin de relația privilegiată pe care o are cu America.

În cadrul întrevederilor cu oficialii americani, Mircea Geoană a militat, așa cum a facut și cu ocazia vizitei anterioare în SUA, pentru includerea României în procesul de implementare a conceptului 3D – „Diplomacy, Development, Defense”, pentru țările Africii de Nord și Orientului Mijlociu Extins. Totodată, senatorul român și-a exprimat din nou susținerea pentru realizarea, şi în România, a unui studiul similar Quadrennial Diplomacy and Development Review (QDDR), ce este elaborat la fiecare patru ani și al cărui obiectiv este planificarea şi integrarea eforturilor diplomatice şi de dezvoltare şi corelarea misiunilor Departamentului de Stat cu resursele disponibile. Mai mult, Geoană a reluat ideea organizării, la București, cu sprijinul NATO și al Departamentul de Stat al SUA, a unei conferințe pe teme de securitate, înaintea Summitului NATO de la Chicago din 2012.

Totodată, Mircea Geoană s-a întâlnit și cu conducerea Centrului Internaţional Woodrow Wilson, Joseph Gildenhorn – Președintele Board-ului și Jane Harman – CEO al institutului, fostă membră a Congresului american. Cu acest prilej, a fost stabilită o relație de colaborare între Centrul Internaţional Woodrow Wilson și Comitetul Național pentru Dezvoltare, urmând ca în următoarele luni să fie organizate conferințe comune la București și la Washington.

În același timp, Mircea Geoană a propus ca o delegație economică americană să viziteze România, sub coordonarea Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite și a Departamentului pentru Comerț, pentru a identifica noi oportutnități de afaceri și de investiții în țara noastră. De asemenea, senatorul român a încurajat colaborarea dintre Business Roundtable – asociație ce reunește liderii principalelor companii americane, care generează venituri de peste 6 miliarde de dolari și peste 14 milioane de locuri de muncă, și partenerii din România.

În plus, senatorul Mircea Geoană a susținut, prin eforturi de lobby parlamentar, eliminarea vizelor pentru români, cu atât mai mult cu cât chiar în perioada în care acesta se află în America, în Congresul Statelor Unite a fost introdus un proiect de lege care schimbă criteriile de eligibilitate pentru Programul Visa Waiver. Consecvent poziției exprimate anterior, Mircea Geoană susține necesitatea intensificării lobby-ului parlamentar al Legislativului de la București pe lângă Congresul SUA pentru eliminarea obligativității vizelor pentru cetățenii români.

Pe de altă parte, Mircea Geoană a avut cu interlocutorii săi un schimb aprofundat de opinii asupra situației politice, economice și a perspectivelor electorale din România. De asemenea, au fost discutate și recentele evoluții politice și de securitate din Iran, dar și evoluțiile economice din Grecia și cele din Uniunea Europeană.

Printre membrii Congresului SUA prezenți la National Prayer Breakfast se numără și senatorii Daniel K. Araka – Membru al Partidului Democrat , Chris Coons – Membru al Partidului Democrat, Michael Enzi – Membru al Partidului Republican, Kay Hutchinson – Membru al Partidului Republican, James Inhofe – Membru al Partidului Republican, Johnny Isakson – Membru al Partidului Republican, Amy Klobuchar – Membru al Partidului Democrat, Bill Nelson – Membru al Partidului Democrat, Charles Schumer – Membru al Partidului Democrat, Roger Wicker – Membru al Partidului Republican, precum și membrii Camerei Reprezentanților: W. Todd Akin – Membru al Partidului Republican, Dan Boren – Membru al Partidului Democrat, Emanuel Cleaver II – Membru al Partidului Democrat,  Virginia Foxx – Membru al Partidului Republican, Phil Gingrey – Membru al Partidului Republican, Al Green – Membru al Partidului Democrat, Gregg Harper – Membru al Partidului Republican, Mike McIntyre – Membru al Partidului Democrat, Heath Shuler – . Membru al Partidului Democrat.

Mircea Geoană urmează să se afle la New York în perioada imediat următare, unde Camera de Comerț Româno-Americană va organiza o masă rotundă cu ocazia prezenței sale.

Simona BOTEZAN
Washington D.C.
Februarie 2012

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Adresa ta de email nu va fi publicată.