Home Sistemul de sanatate din Romania se afla într-o perioada de cautari excesive

Sistemul de sanatate din Romania se afla într-o perioada de cautari excesive

6 min read
0
0
628

Dr. V. Cepoi

Toate sistemele de sănătate din lume sunt într-o permanentă căutare a soluţiilor pentru echilibrul sistemului, pentru buna funcţionare a acestuia şi pentru obţinerea unor rezultate. În cazul sistemului de sănătate din România, acesta se află într-o perioadă de căutări excesive, potrivit declaraţiei făcute de dr. Vasile Cepoi, directorul general al Direcţiei de Sănătate Publică, Iaşi în cadrul conferinţei “Managementul calităţii în unităţile sanitare spitaliceşti din România”, desfăşurată în perioada 6 – 8 mai 2011, la Sinaia.

Totuşi, specialistul rămâne optimist şi speră ca “eforturile de la nivel central, pe de o parte, şi feed-back-ul realizat prin astfel de întâlniri pe care sistemul îl dă către decidenţii centrali, pe de altă parte, să ducă la rezolvarea problemelor. Chiar dacă ceea ce se întâmplă acum provoacă insatisfacţii din partea multora este, poate, o etapă de dereglementare care să ducă în final la reglemetare, reglementarea de data asta nemaivenind de sus în jos, ci de la nivel bazal, adică încercând să stimuleze mecanismele de descentralizare să funcţioneze pentru că una din măsurile care se iau acum în sistemul de sănătate este să încerce să descentralizeze organizarea sistemului de sănătate. Având în vedere că după pasul făcut cu descentralizarea spitalelor, a asistenţei medicale comunitare, a asistenţei medicaleşcolare nu se întâmpla nimic, Ministerul Sănătăţii a creat acum această tensiune, care să determine o reacţie din partea autorităţilor locale”.

De altfel, căutarea excesivă rezultă şi din faptul că nu există soluţii unice pentru toate sistemele de sănătate. “Nu există niciunsistem de sănătate ideal la ora actuală în lume şi nici nu cred că va exista. Dacă am lua un model care funcţionează cât de cât mai bine în ţara respectivă şi dacă l-am importa şi l-am implementa la noi n-ar funcţiona. Nu am găsit asemănări importante întresistemele de sănătate, cel puţin din Europa, pe care eu le cunosc destul de bine. Sunt foarte diferite deoarece sunt mecanisme diferite, funcţionalităţi diferite încât singura soluţie este să-ţi construieşti, folosindu-te de experienţa altora şi de modelele existente, propriul sistem de sănătate”, a mai declarat dr. Vasile Cepoi. De altfel, specialistul a explicat că Ministerul Sănătăţii nu face decât să ofere un reper.
Însă atingerea acelui reper ar trebui să depindă foarte mult de nivelul de organizare al unei structuri regionale, deci la nivelul administraţiei locale. Însă administraţiile locale par să nu fie pregătite pentru a face aceşti paşi, ceea ce le dezorientează foarte mult şi crează aceste reacţii de insatisfacţii. În ceea ce priveşte calitatea serviciilor medicale, “piaţa serviciilor medicale este o piaţă reglementată, dar are componentă de piaţă liberă şi există tendinţe să se dezvolte ca o piaţă liberă. Piaţa liberă presupuneconcurenţă, concurenţa presupune creşterea calităţii. Lipsa de încredere semnifică lipsa calităţii pentru că principalul obiectiv sau principalul avantaj al unui sistem de calitate este tocmai câştigarea încrederii beneficiarilor de asistenţă medicală în sistemul de sănătate”, a mai subliniat dr. Vasile Cepoi.
Sursa: SanatateaTV

 

Targul National Imobiliar (TNI)
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…