Home Spectacol ploiestean în memoria victimelor de la Auschwitz

Spectacol ploiestean în memoria victimelor de la Auschwitz

4 min read
0
0
287

Ansamblul folcloric Chindia Ploieşti a susţinut un spectacol în memoria victimelor de la Auschwitz

Participarea Ansamblului folcloric Chindia al Casei de cultură a sindicatelor Ploieşti (director Ioan Bălcinoiu) la cea de a XXII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Folclor din Polonia (29 iulie-7august) include, pe lângă spectacolul-concurs, şi o serie de spectacole în mai multe oraşe din zona de sud-est a ţării: Wisla, Istebna, Zywiec, Szcziec, Oswiecim, Bielsko-Biala, Ujsoly şi Makow Podhalanski.

Cel mai inedit spectacol, prin semnificaţia lui, a fost cel de la Oswiecim, denumit de germani Auschwitz, acolo unde, în celebrul lagăr nazist, au fost ucişi peste 1,3 milioane de oameni nevinovaţi, în majoritate evrei. După vizitarea lagărului, acum muzeu, membrii Chindiei au rămas profund marcaţi de cele văzute acolo: munţi de îmbrăcăminte şi încălţăminte, geamantane – însemnate cu nume şi domiciliu, păr de femei, ochelari, piepteni, proteze dentare sau camerele de gazare şi foarte multe fotografii ale celor omorâţi cu bestialitate. De altfel, spectacolul din aceeaşi zi, susţinut pe estrada Centrului cultural din Oswiecim, a şi fost dedicat victimelor de la Auschwitz, gest mult apreciat de public.

Dansatorii şi membrii orchestrei s-au întrecut pe sine, ei oferind un spectacol de excepţie, exigentul public polonez solicitând  BIS, acordat cu drag de către dansatori, care, în final, au încins o horă împreună cu cei doi simpatici prezentatori  polonezi. Reamintesc că şi la Wisla, circa 3000 de spectatori au aplaudat în picioare evoluţia Chindiei, solicitându-le bis!

Momentul de vârf al turneului va fi însă pe 5 august, când toate grupurile folclorice participante la Festival vor intra în concurs, un juriu internaţional urmând a decide câştigătorii ediţiei din acest an a Festivalului. Menţionăm că, după primele spectacole, cele mai bune grupuri folclorice, în opinia subsemnatului, par a fi cele din Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Indonezia, Polonia şi, bineînţeles, România. Surprize pot veni şi de la celelate ţări participante, respectiv din Slovenia, Slovacia, Serbia, Cehia, Lituania,  Turcia, Iordania, Taiwan sau Columbia.

Text: Ioan POPESCU

SURSA: http://www.observatorulph.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…