Home Spitalul din Sinaia este pregătit să preia spitalul din Azuga ca secţie exterioară

Spitalul din Sinaia este pregătit să preia spitalul din Azuga ca secţie exterioară

10 min read
0
0
597

Spitalul din Azuga devine secţie a Spitalului din Sinaia. VLAD OPREA: „Este nevoie de un spital zonal puternic.

Reorganizarea sistemului sanitar din România a început prin comasări şi reprofilări de spitale. Obiectivele declarate de executiv sunt reducerea costurilor de întreţinere şi, nu în ultimul rând, binele oamenilor. Anul acesta, în România, 111 spitale vor fi comasate, iar 71 vor fi transformate în cămine pentru bătrâni sau centre de permanenţă. Prin această măsură, vor dispărea 560 de funcţii administrative de conducere şi vor fi făcute economii de peste 20 milioane lei, după spusele Ministrului Sănătăţii Cseke Atilla.

spitaleÎn Prahova, Spitalul de ginecologie Ploieşti şi Spitalul de Pediatrie Ploieşti ar urma să fie comasate cu Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de boli infecţioase cu Spitalul Municipal Ploieşti, Spitalul de Psihiatrie Voila cu Spitalul Municipal Câmpina, Spitalul de Ortopedie Azuga cu Spitalul orăşenesc Sinaia şi Spitalul de boli pulmonare Breaza cu Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna. Preventoriul TBC Poiana Ţapului, Spitalul de Pneumoftiziologie Floreşti, Centrul de sănătate Bălţeşti şi Centrul de sănătate Urlaţi vor fi transformate în cămine de bătrâni.

Transformarea Spitalului de Ortopedie din Azuga în secţie exterioară a Spitalului Orăşenesc Sinaia este privită diferit de edilii celor două localităţi. Potrivit Mediafax, primarul PD-L, Adrian Purcaru, va înainta un memoriu Ministerului Sănătăţii pentru păstrarea personalităţii juridice a unităţii. Motivele invocate sunt tradiţia, adresabilitatea, faptul că spitalul nu are datorii. De asemenea, în ultimii trei ani, pentru reparaţii capitale ale clădirii, Consiliul Local Azuga a alocat 400.000 lei de la bugetul local şi încă 1.200.000 lei de la bugetul de stat. Adrian Purcaru„Facem reformă de dragul reformei. Nu văd care ar fi câştigul în ceea ce priveşte reducerea cheltuielilor. Prin urmare, voi face demersurile necesare pentru ca această comasare să nu aibă loc”, a declarat pentru Mediafax primarul Adrian Purcaru.

Primarul Vlad Oprea este de părere că prin comasarea celor două unităţi spitaliceşti creşte calitatea serviciilor medicale oferite populaţiei, iar ideea unui puternic spital zonal este susţinută de autorităţile sinăiene.

Vlad Oprea„Prin comasare, se reduc foarte multe costuri. În plus, un spital cu mai multe secţii oferă servicii medicale mai bune. Noi am început să facem investiţii şi continuăm să investim în spitalul din Sinaia, iar acesta este pregătit să preia spitalul din Azuga ca secţie exterioară”, a declarat primarul Vlad Oprea.

Alina Filip, managerul Spitalului Orăşenesc Sinaia, este de părere că această comasare este un lucru bun.

„Se intenţionează realizarea unui Spital de Urgenţă pe Valea Superioară a Prahovei, iar aducerea secţiei de Ortopedie din Azuga la Sinaia este un lucru bun. Va fi însă o perioadă grea din Alina Filippunct de vedere organizatoric pentru că Spitalul Azuga va funcţiona ca secţie exterioară şi îşi va păstra profilul de ortopedie şi recuperare. Va funcţiona pe acelaşi principiu ca Spitalul de Copii, cu un oficiu alimentar, dar fără bucătărie şi va avea un punct de recoltare a analizelor, dar laboratorul va fi la Spitalul Sinaia. Personalul sanitar nu va avea de suferit, în sensul că nu vor fi reduse posturi, în schimb personalul TESA care va rămâne în sistem va fi selecţionat în urma unui concurs.Criteriul de performanţă va fi cel care va stabili persoana care rămâne”, a declarat Alina Filip.

„Avem nevoie de o unitate medicală de elită, standardizată, eficientă, care să acorde maximum de îngrijiri şi siguranţă tuturor pacienţilor.”

Lidia Râşnoveanu, medic primar anestezist la spitalele din Azuga şi Sinaia, consideră că cel mai bun lucru pentru Valea Prahovei ar fi un spital unic care să cuprindă toate specialităţile medicale. Lidia Râșnoveanu„Comasarea înseamnă management unic, se cheltuiesc mai puţini bani, ceea ce este bine, dar nu rezolvă problema. Ideea este să aduni într-o locaţie foarte bună toate specialităţile. Avem nevoie de o unitate medicală de elită, standardizată, eficientă, care să acorde maximum de îngrijiri şi siguranţă tuturor pacienţilor şi care să înglobeze în ea tot ce înseamnă dotări şi structură medicală. Pacientul care vine trebuie să-şi finalizeze diagnosticul şi tratamentul în condiţii de maximă securitate. Când vorbim de unitate medicală care să deservească şi turistul şi populaţia, este păcat să nu foloseşti un teritoriu ca al nostru. Eu nu i-aş spune comasare, ci i-aş spune creare a unei unităţi medicale standardizate care să facă faţă nevoilor de asistenţă medicală din zonă. Personal, cred că ar trebui să se creeze o unitate unică. Le doresc tuturor celor care sunt astăzi, care au acces la fonduri, să-şi dea mâna cu toţii să construiască acea unitate la care şi localnicii şi noi visăm.”

 

Pacienţii spun că e bine dacă se face economie, dar cel mai bine ar fi dacă ar exista un spital de urgenţă în zonă.

Iulian Irimia, pensionar: „Este bine că se fac economii de la buget, dar pe noi cel mai mult ne-ar ajuta să avem toate secţiile într-un singur oraş. În momentul de faţă, pentru diverse afecţiuni ne plimbăm de la Câmpina până la Azuga. Este o mare pierdere pentru toţi că nu există un spital aici cu toate secţiile”.

Viorica Birt, pensionară: „Dacă se fac economii este bine. Pentru noi cel mai bun lucru ar fi un spital mare la Sinaia, unde să ne putem trata de toate afecţiunile.”

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…