Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Stiri Busteni Sportul national n-a murit! Oina, inca se joaca, iar meciurile disputate la Busteni au un nivel ridicat

Sportul national n-a murit! Oina, inca se joaca, iar meciurile disputate la Busteni au un nivel ridicat

2 min read
0
0
169

Ultimele jocuri din returul Campionatului National rezervat seniorilor au avut loc,in premiera,pe Valea Prahovei, in statiunea Busteni. Frontiera Tomis, din Constanta, a cucerit titlul national.

oina

In returul desfasurat pe Stadionul “Caraiman”, situat la poalele masivului Bucegi,s-au intrecut 5 formatii din Bucuresti, Constanta, Cluj, Iasi si Piatra Neamt. Desi este sport national, jocul de oina nu mai are mare trecere la publicul larg din tara noastra, dar presedintele Federatiei incearca sa-l popularizeze, actiunea avand un caracter permanent.

Jucatorii, indiferent de varsta, s-au luptat pana la ultimele puteri pentru a obtine un loc cat mai sus pe podium, iar C.S.“Frontiera Tomis”a reusit sa castige din nou primul loc in clasament, constantenii dovedindu se a fi mai buni decat bucurestenii formatiei “Straja”, marea rivala.

Competitiile de oina din tara noastra se desfasoara sub inaltul patronaj al Majestatii Sale Regele Mihai I. Acest joc este considerat sport national in tara noastra, fiind mentionat pentru prima data inca din timpul domniei lui Vlaicu Voda, in anul 1364. In 1899, Spiru Haret, fost ministru al educatiei, a decis ca oina sa fie introdusa in scoli la orele de educatie fizica si tot atunci au fost organizate si primele concursuri anuale. Federatia Romana de Oina a fost fondata in 1932, iar in acest moment exista numai doua federatii de acest gen in lume, la Bucuresti si Chisinau.

SURSA: http://www.mditv.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Busteni

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Nu știi să mergi pe tocuri? Iată cum poți să o faci perfect, în câțiva pași simpli!

Arată grozav, alungesc piciorul și te simți irezistibilă atunci când le porți. Este vorba,…