Home Strazile si Monarhia

Strazile si Monarhia

7 min read
0
0
384

In urma cu fix 63 de ani, comunistii il fortau pe Regele Mihai sa semneze abdicarea sa, monarhia fiind in mod abuziv si ilegitim inlaturata, iar Romania devenea republica. O data cu disparitia acestui ultim simbol al democratiei, comunismul se instaura definitiv in tara, pentru aproape o jumatate de secol.

In plan urban, schimbarile au fost drastice: toate elementele care aminteau de Casa Regala au fost inlaturate sau distruse. Spre deosebire de alte orase, in Ploiesti nu existau statui sau monumente ale membrilor familiei regale, insa mai multe strazi purtau numele suveranilor. Toate aceste artere au fost rebotezate.

regele-carol-i

Poate si datorita tensiunilor de la 1870 dintre domnitor si ploiesteni, numele lui Carol I nu a fost acordat unei strazi principale. Artera era perpendiculara pe Bulevard, unind rondul II (cel mai apropiat de gara) cu Calea Bucurestilor (actuala Democratiei).

In prezent, strada poarta numele comunist de ”13 decembrie”. De unde aceasta denumire? Pe 13 decembrie 1918, pe fondul unor greve ale tipografilor bucuresteni, socialistii (majoritatea viitori comunisti sau simboluri comuniste precum Cristian Racovski, Gheorghe Cristescu sau I. C. Frimu) organizeaza o manifestatie in Piata Teatrului National din capitala, unde s-a strigat impotriva armatei romane si a regelui. Asta la doar cateva zile dupa Marea Adunare de la Alba Iulia, cand Transilvania se unea cu Romania. Spre deosebire de alti politicieni interbelici, Ionel Bratianu nu a ezitat sa foloseasca forta impotriva celor care vor forma peste cativa ani nucleul PCR, iar manifestatia care capatase accente de violenta a fost inabusita, 12 grevisti fiind ucisi.

Regina_Elisabeta_-_Foto01

Numele Reginei Elisabeta a fost acordat strazii-pereche a celei de mai sus, cea care facea legatura intre rondul II si Bobalna (fosta C.A. Rosetti). In perioada comunista, a purtat numele lui Ilie Pintilie, comunistul mort la inchisoarea Doftana, la cutremurul din 1940. In prezent, strada se numeste Traian Vuia.

De remarcat ar fi ca o alta strada din Ploiesti, mai apropiata de centrul orasului, purta numele literar al Reginei.

ferd6

Una dintre cele mai vechi si mai importante strazi din Ploiesti – Calea Campinii – a purtat in vremea monarhiei numele celui de-al doilea Rege al Romaniei, Ferdinand I. Acesta si-a legat numele de realizarea Marii Uniri din 1918, dovedind cu 2 ani inainte, in 1916, loialitatea fata de romani, cand a ales sa intre in razboi alaturi de Antanta si impotriva Germaniei, tara sa de origine. La acel moment, a fost renegat de familia sa germana, la castelul Hohenzollern s-a arborat drapelul negru, iar Papa l-a excomunicat.

Dupa venirea regimului comunist la putere, bulevardul care porneste din centrul orasului si merge pana la iesirea spre Campina/Brasov a fost redenumit Bulevardul Republicii, nume pe care il pastreaza si astazi.

marie261

Calea Bucurestilor care incepea de la blocul Socolescu si mergea pana la iesirea spre capitala, a purtat pana in 1948 numele Reginei Maria, una dintre cele mai importante figuri feminine ale istoriei Romaniei. Dupa 1948, strada a fost rebotezata ”Democratiei”, nume pe care il poarta si in prezent.

1913 Mircea-05

Singurul membru al Familiei Regale care nu a fost rege, dar care a dat numele unei strazi ploiestene a fost Principele Mircea, cel de-al 6-lea copil al Regelui Ferdinand si al Reginei Maria. S-a nascut in 1913 si a murit la doar 3 ani si jumatate, in timpul retragerii spre Moldova, din 1916. Din 1948 pana in prezent, strada se numeste Caliman.

11669606

Fosta Calea Targsorului a purtat numele Regelui Carol II pana in 1948. O data cu instaurarea comunismului, denumirea a fost schimbata in Stefan Gheorghiu, in amintirea socialistului nascut la Ploiesti. Dupa 1990, strada se numeste Marasesti, cu toate ca face legatura cu sud-vestul orasului, iar localitatea Marasesti se afla, pe o linie imaginara, in directia nord-estica.

Cu siguranta, dupa 1940 trebuie sa fi existat strazi precum Regina Elena si Regele Mihai, dar nu am gasit nicio informatie in acest sens. De asemenea, in perioada comunista si cativa ani dupa 1990 a existat o strada ”30 decembrie” in amintirea instaurarii republicii, dar in prezent strada a revenit la numele sau interbelic – Radu Stanian. Din pacate, niciuna dintre strazile de mai sus nu a revenit la denumirea sa monarhista, fiind preferate fie denumirile comuniste, fie primind un nume nou. Nicio denumire nu mai aminteste astazi de regii in timpul carora Romania s-a transformat radical, dintr-un stat tributar Imperiului Otoman, intr-o tara prospera.

SURSA: http://www.republicaploiesti.net

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…