Home Breaking News Stiri Exclusive Sunt cetăţean al unei foste ţări …

Sunt cetăţean al unei foste ţări …

12 min read
14
0
782

Lucian AVRAMESCU

Într-o ţară moartă, cu un popor care nu mai există, totul este perfect realizabil.

Trăiesc, din ce în ce mai apăsător, gândul  că  buletinul naşterii mele este  fals. M-am  născut într-o ţară care nu mai e. România am zis? Care România? La 21 de ani de la fătarea, prin sângeroasă cezariană, a democraţiei, ţara mea a reuşit, economic şi moral, performanţa de a muri. Satul meu, Sângeru, nu mai e, nu mai figurează în nimic, judeţul meu, Prahova, desenat într-o hartă care mi se părea eternă şi osoasă ca un schelet de dinozaur, nu mai joacă în şotronul planetar. România a murit grafic din toate desenele şi geografic de tot. Doar câte o crimă scârboasă sau câte un viol, petrecut prin nu ştiu ce italii sau americi, mai aşază în supratitluri porecla odioasă de român în gazetele universului.

M-a sunat un prieten, cu disperare, să mă uit la un interviu  televizat, pe nu ştiu ce program, cu istoricul Giurescu. N-am fost pe fază. Dinu C. Giurescu, des­cendent al unei familii cu trei ge­neraţii de academici ai istoriei naţionale, cu originea în Chiojdul Prahovei, vorbea – am înţeles mai încolo – despre falsa împărţire a ţării în ţinuturi secuieşti şi tătăreşti şi vietnameze şi intergalactice. Despre porcăria pe care o cloceşte regimul mafiot Băsescu de a repomăda dicta­tul hitlerist de la Viena, preţ plătit pentru a-şi menţine curvele în capul mesei cu bunătăţi. Giurescu vorbeşte, din păcate, unui popor surd. Chiar surdomut. Unui popor care deja nu mai e. Cui te adresezi, domnule savant al istoriei naţionale? Nu vezi că suntem morţi? Câteva milioane de oameni, zice-se vii, singurii bănuiţi de a fi vii, au plecat unde-au văzut cu ochii. Şi-au uitat aici casele, mormintele, amintirile. Unii şi-au uitat chiar şi copiii minori. Mamele şi-au uitat copiii în leagăne, leagăne mişcate de scheletice mâini de bu­nici, morţi şi ei de nu se ştie când, rămaşi într-o inerţie a datoriei. E cea mai amplă şi înspăimântătoare părăsire de ţară care s-a petrecut vreodată.

Mă uit la dealul şi văioagele şi cărpiniştile oable care continuă poza ferestrei mele şi realizez că locuiesc o iluzie. Cât costă întreţinerea în odaia unei iluzii? La cât a ajuns gigacaloria într-o iluzie? Dealul  pare acelaşi din strofa de poem rustic a copilăriei mele. Numai că dealul nu mai e al meu. Iarba a fost înstrăinată. Roua nu-mi mai aparţine. Vă contrazic, domnule academician Giurescu. Mafia de azi nu reface, unicame­ral, doar hotărârea lui Stalin din 1946, aşa cum aţi scris într-o revistă, insultând partidele istorice şi rega­litatea, pentru omorârea parlamentului. Mafia de azi, cea mai parşivă probabil din  univers, nu dă doar Ardealul. Mafia de azi, prin capul ei diabolic şi chel, nu dă doar câteva judeţe ardeleneşti, aceleaşi în­tâmplător luate de Hitler, ci dă Ro­mânia. Nu observaţi că România nu mai e? Trimisul special al preşedintelui ţării la Bruxelles, pe numele lui întreg Laszlo Tökes, a uitat cum se cheamă ţara pe care o reprezintă. Drept pentru care i-a zis Ţinutul Secuiesc. Întrucât cea mai mare aglomerare de maghiari e în Bu­cureşti, presupun că Ţinutul Secuiesc se întinde şi peste fosta capitală a fostei Românii, până la Dunăre şi la Mare. Observaţi vreo zvâcnire de orgoliu naţional? Să fim serioşi. Vreun patriot nimerit prin accident în vârfurile puterii? Aş!

Înţeleg că regimului Băsescu îi lipsesc iarăşi nişte miliarde de euro şi aleargă să-i împrumute. Vrea să câştige şi următoarele alegeri. Într-o ţară moartă, cu un popor care nu mai există, totul este perfect realizabil. Cineva mi-a reproşat ieri că nu-i recunosc lui Băsescu măcar meritul de a fi realizat reforma administrativă. Da, i-l recunosc. Chiar şi me­ri­tul de a fi reformat sănătatea. Am alergat, duminică, jumătate din ju­deţul Prahova să găsesc o singură farmacie deschisă. Spitalele zonale au dispărut şi ele împreună cu medicii de comună şi cu moaşele care ştiau să lege un buric de nou-născut. Cele 300 de spitale desfiinţate sunt doar partea cuantificabilă a reformei băsiste din sănătate. Îi recunosc şi meritul concentrării învăţământului la oraş. Să închizi 3.000 de şcoli pentru care au asudat înaintaşii, spre învăţarea alfabetului în îndepărtate cătune, e într-adevăr o reformă istorică. Prin reforma Băsescu, n-ar mai fi fost şcoală în Ipoteştii lui Eminescu, în Humuleştii lui Creangă, în Hobiţa lui Brâncuşi. Da, îi recunosc re­alesului toate meritele reformiste.

Poate că România merita omorâtă şi nimeni până la Băsescun-a observat această trebuinţă istorică. Ei bine, el a reuşit. Iar dacă muribunda mai mişcă un pic, în curând îi va face de petrecanie. Contaţi pe el!

Lucian AVRAMESCU

http://www.ampress.ro/ciorna.php?id=810216533

——————————————————

AVRAMESCU Lucian, poet şi jurnalist român, născut la 14 august 1948 in comuna Sângeru, judetul Prahova. Studii: licentiat in arhitectura peisageră şi ziaristică; studii postuniversitare la Intercultura-Italia.

Cariera: debut in presa literara – 1970; redactor la „Orizont” Valcea – 1971-1978; şef de secţie şi redactor-şef adjunct la Scânteia Tineretului, unde, in perioada 1981-1985, a condus cenaclul „Serbările Scânteii Tineretului”; redactor-şef al revistei “Slast” în perioada 1986-1989; fondator şi redactor-şef al ziarului „Tineretul Liber”, primul ziar tipărit în zilele Revoluţiei din ’89 în fosta Casă a Scânteii; fondator al agentiei de ştiri A.M. PRESS – 1991, prima agenţie de presă cu capital privat înfiinţată după ’89.

Publicaţii: volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice. între altele amintim „Poeme” – Editura Albatros (1975), „Stele pe dealuri”, Editura Scrisul Romanesc (1976), „Transplantul de albastru”, Editura Sport-Turism (1976), „Un liber albatros” (1978), „Ei, aş! Spunea poetul…” (1979), „Nu cer iertare”, trilogie (1981-1983, 1985), Editura Eminescu; „Aceasta generaţie” – poezii in limba greacă, Editura Athena, Grecia (1985), „Bună seara, iubito”, volumul I, Editura Eminescu (1986), „Bună seara, iubito”, volumul II, Editura A.M. PRESS (2000), „Ciorne”, Editura A.M. PRESS. Este tradus in antologii si reviste literare din Polonia, Bulgaria, Rusia, Israel, China, Anglia, Irak, SUA, Germania, Franta, Olanda, Turcia, Iugoslavia.

Activitate socială: membru al Uniunea Scriitorilor din Romania (din 1979), Asociaţia Culturală de Prietenie România-Israel (membru fondator), membru fondator şi membru în Consiliul de Onoare al Clubului Român de Presă.
Distincţii: premiul de debut pentru poezie, Editura Albatros (1975), Premiul pentru scriitorii tineri (1979).

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

14 Comments

 1. Dan Pasca

  9 iunie 2011 at 3:05 PM

  Senzational articolul!

 2. Ana

  9 iunie 2011 at 3:36 PM

  La prima vedere v-as da dreptate. Apoi, la a doua citire, invitabil ma revolt. In mod ciudat si inexplicabil, mi se pare totusi ca nu am murit. Poate suntem adormiti, amortiti, centrati pe lupta pentru propria existenta. Intr-o tara in care guvernului nu ii pasa de propriul popor decat atunci cand se apropie alegerile, ne incapatanam sa supravietuim. Poate cu mai multa indarjire decat am trecut prin anii de comunism.
  Tragedia noastra e ca ne-am pierdut increderea, nu numai in guvernul actual, ci in toata pleiada de politicieni care au distrus sistematic tara dupa revolutie. Ce a inceput Iliescu, distrugand sistematic agricultura, industria, flota, chiar identitatea noastra cand a permis ca tiganilor sa li se spuna rromi, Basescu doar a continuat. Cine sa se impotriveasca?
  Cei ca dumneavoastra, intelectuali de renume, cei care intr-adevar gandesc si carora le pasa de Romania, se dau la o parte si doar zvacnesc uneori in cate un articol fara adresa.
  Ceilalti ne recunoastem limitarile. Zvacnim si noi cateodata la cate un protest, prea putin mediatizat si repede inabusit. Acestia suntem ca popor, nu doar acum, ci de milenii. Am tacut mereu, am acumulat frustrari pana cand am rabufnit in cate o revolta sau revolutie. Aceasta e istoria noastra si o repetam.
  Si trebuie sa va contrazic si cu uitarea caselor, mormintelor, amintirilor. Nici un roman plecat nu uita de unde a plecat. Si il doare golul lasat in inima de despartirea de tara, de rude, de casa. Revin cand pot, cum pot, dar revin. Si cel mai elocvent exemplu care imi vine acum in minte e cel al unei prietene plecate de 20 de ani in Italia, care a refuzat sa isi ia cetatenia italiana si care revine an de an in tara pt o “baie” de patrie si amintiri. Mi-a spus ca nu vrea sa fie intrebata la granita cu ce ocazie a venit ci vrea sa i se spuna “Bine ati venit acasa”.

 3. Razvan Mateescu

  10 iunie 2011 at 8:37 AM

  E foarte dur articolul, dar trebuie sa spunem lucrurilor pe nume! De 21 de ani nu facem altceva decat sa ne amagim, ca intr-o zi va fi mai bine. am incercat sa „recladim speranța”, dupa care la scurt timp eram indemnati sa asteptam „luminita de la capatul tunelului”, ni s-a spus sa „traim bine” iar acum, fac cu schimbul cei care isi dau foc, se-arunca de la etaj sau isi arunca sepcile in fata conducatorilor. Nicio viziune, niciun plan viabil, demn de urmat ci numai obscenitate, imbuibare, mitocanie, sfidare din partea guvernantilor. Eu unul nu pot simpatiza cu niciun partid politic, nu ma regasesc in nicio programa. In cei 20 de ani in care am lucrat in presa si m-am perindat pe la mai toate ziarele, nu mi s-a intamplat o singura data sa semnez un stat de plata cu salariul real, trecut pe cartea de munca, iar cand am avut probleme cu neplata drepturilor banesti, de la ITM mi s-a spus ca sa ma adresez unui avocat. Sotia mea, cu doua licente in jurnalistica, a fost data afara in timp ce era insarcinata, fara niciun motiv, de la ziarul 7Plus (fostul si actualul National), condus de Gheorghe Voicu (actualul sef de la Observator, Antena1, am inteles). Dupa ce am reclamat acest lucru la Ministerul Muncii, ni s-a trimis un e.mail cu un citat din Codul muncii. Atat! Asta e Statul roman.

 4. ana-maria sourmelis

  10 iunie 2011 at 9:10 AM

  Articolul descrie intr-un mod cu totul maestruos situatia de doliu a Romaniei !!!

  Patriotismul este o noua forma de ipocrizie atata timp cand tot ce se intampla in Romania este rezultatul indolentei si indiferentei cetatenilor ei….. (cu exceptiile de riguare….iar acelor exceptii le spun din tot sufletul ”Dumnezeu sa va rasplateasca” !!! )

  Romanii au facut o revolutie in 89…..le mai trebuie una…..Iar cand e de votat, DUCETI-VA LA VOT !!! nu mai stati acasa spunand ca ”oricum nu se schimba nimic in tara asta” !! Pai cum sa se schimbe cand schimbarea este in voi,dragi romani !!!
  Romania nu mai are valori,cultura…….toate sunt acoperite de setea de a Eutanasia cainii comunitari,de a da in cap batranelei care tocmai si-a luat pensia si de a scuipa un copilas de rom, a carui facatoare” l-a trimis la cersit !!!

  Romania are nevoie de un conducator al carui suflet nu a murit….ci simte si bate impreuna cu poporul…….!!!
  Daca nu vreti un tradator si un dictator,atunci dragi romani,miscativa popourile din fata TV-ului,lasati castronul cu seminte ….si MERGETI LA VOT SI VOTATI folosindu-va valoriile alea care v-au mai ramas…….vreau sa cred ca mai aveti o amarata de sansa sa faceti ceva si sa inviati Romania aia moarta asa cum bine spune Lucian Avramescu !!

  D-zeu sa va lumineze dragi romani,ca tare v-ati intunecat in cimitirul ala de tara !!!

 5. daniela rus

  10 iunie 2011 at 11:23 AM

  asta asa este……e o forma figurata de exprimare dar este adevarul…noi romanii sintem supusii tot timpul probelor si lectillor de viata ,istoria noastra povesteste acelasi lucru..de ce???????cred ca in comunism sa inoculat in oameni prea mult minciuna,falsitatea si aparente ….se desapreciaza valorile adevarate de caracter si personalitate……desi le avem (le ascundem)…trebuie sa invatam sa fim sinceri,corecti si sa ne recunoastem adevaratele greseli..atunci probabil se va schimba mentalitatea romanului….si atunci vom avea un presedinte care intradevar va lupta ptr binele tariii.ORICUM MI SE PARE CA AZI NU CONTEAZA NIMIC(studii,valori umane,)IN ZIUA DE AZI CONTEAZA NUMAI BANUl.copiii devalorizeaza clar un profesor comparat cu cineva fara studii dar cu bani si asta e dureros.

 6. claudiu muresan

  10 iunie 2011 at 2:00 PM

  Intro tara cu doi dusmani la putere cred sincer k este ultima zvacnire a ROMANIEI…

 7. floarea

  12 iunie 2011 at 12:10 AM

  Adevarul din pacate doare ,dar trebuie sa recunoastem ca d-nul Lucian Avramescu are dreptate…iar la granita nimeni nu-ti spune nici macar,, BUNA ZIUA” de unde ,,Bine ati venit acasa”.

 8. Francesca

  12 iunie 2011 at 3:39 AM

  Doamne cum ne place sa ne lamentam…tot timpul…ne plangem de mila…pentruca nimanui nu-i este mila de oameni fara coloana vertebrala ! Ce rezolvam bocind si traind intr-o amintire permanenta al unui trecut glorios , la care NOI nu am participat …asteptam o MINUNE?…sa se scoale toti domnitorii, in armuri stralucitoare acoperind niste sarmane schelete, ? La cate probe si lectii de viata trebuie sa mai fim expusi ca sa NE TREZIM din tembeleala….? Ne-ma lasat inoculati de ineptii si ne-am lasat orbiti de poleieli si am uitat ca suntem de fapt OAMENI, ca toate celelate miliarde de oameni de pe planeta Pamant….cum au putut Nord-Africanii sa iasa din tembeleala in care dictarurile respective au crezut ca i-au aruncat ?…De ce grecii stiu sa iasa cu zecile de mii pe strazi cand NU LE CONVINE CEVA…ce ne opreste pe noi ? sa facem la fel ?…APATIA…suntem APATICI….ne multumim sa supravietuim…e foarte greu sa TRAIESTI….e mult mai simplu sa supravietuisti, oricum, si oriunde, si sa te lamentezi…Cine sa uita unapoi, nu poate privi inainte…NU guvernul ucide Romania…NOI ROMANII…pentruca NOI ROMANII…miorcaim, intr-un fel sau altul, pe internet mai nou, mai poetic, mai filozific, in final tot lamentare se cheama si asteptam UN MESSIA…Nu cad din cer decat avioane, bombe si grindina…din cand in cand cate un meteorit…Ce ipocrizie…guvernul a schimbat imnul Romaniei…..paradoxul romanesc la culmea sarcasmului : Trezeste-te romane, din somnul cel de ….MOARTE….Asta este…Romania moare NU din cauza lui Basescu….ci din cauza noastra, pentruca ne complacem sa credem ca am MURIT DEJA…si daca tot am murit…ce sa ne mai deranjam…Continuam sa traim fara principii, si sa speram ca vecinul va face revolutie, si noi aplaudam din fata televizorului la un pahar de bere ….printre lacrimi ….Sa mai spun ? “La asa cap asa caciula “????????? HEI, treziti-va organizati-va pe diferite forumuri pe internet…organizati mitinguri, proteste, scrieti la EU tot ce va doare…” Da din maini romanule, ca te ineci !….FACETI CEVA….FACETI CEVA PRACTIC….lasati literatura, pentru dupa ” INVIERE”….ORGANIZATI-VA SI INCEPETI SA ACTIONATI,….Pasarea Phoenix este in fiecare dintre noi….Luati-va inima in dinti si lasati-o sa zboare….ACTIONATI…

 9. T D

  12 iunie 2011 at 1:53 PM

  Un proverb spune: fiecare popor primeste conducerea pe care-o merita!
  Deci sa pui totoate porcariile ce au loc in Romania pe seama guvernului indiferent care-o fi el, paremise o gresala ce-au mai facut-o Romanii, cand l-au omorat pe Ceausescu si-au crezut ca cu asta sa termunat si cu comunismul. Eu m-am intors in Romania ca sa investesc si sa fac ceva de vreo 5 ori, si de fiecare data a trebuit sa parasesc din nou Romania furat si marseluit si nu de guvernul care la acea data se afla la conducere, ci de Romanul lipsit ce orce element de morala si simt civic, si asta incepand de la cel mai incult Roman si pan la cei cu “scaun la cap”. Ca norocul ca am un nume Unguresc, ca nu degeaba arata Ardealul altfel decat restul Romania Otomana sau Tarista.

 10. stefan

  19 iunie 2011 at 12:40 PM

  Intradevar lucrurile stau foarte prost… dar trebuie luptat pe toate fronturile posibile, istoria ne invata si istoria se repeta. Situatia aceasta grea strange oameni, iar acesti oameni acum pot gandi liber. Eu am studiat in Germania si am plecat cu gandul sa nu ma mai intorc, dar am suferit un fenomen greu de explicat, mi s-a facut un dor de casa cum nu credeam sa simt asa ceva, parintii si drumul care l-am facut in fiecare pana la scoala. Sunt lucruri care le pastrezi in inima si revin cu o putere izbitoare oricat ai fi de puternic. Valoarea si calitatea in timp castiga, prefer sa lupt si sa reusesc aici in tara mea decat sa fiu strain in propriul meu trup !!!

 11. Vând rudotel

  21 iunie 2011 at 1:21 PM

  Omu’ delirează isterico-obsesiv… iar proza nu-i punctul lui forte, pe bune! Ce nevoie are de atâtea aiureli:
  • Sângeru există bine-merci,
  • despre ce desfințare a județelor e vorba – nu am văzut nimic decăt o isterie brenduită Voiculescu & Co?
  • Giurăscu (n.1927) vorbește teoretic comentând ceea ce este în dezbatere: ce-ar fi dacă… ceea ce spune Antena 3 ar fi adevărat; și spune la sfâșit, foarte diplomatic, că nu crede în acestă aiureală!
  • dictatul de la Viena – păi atunci fde ce-au sărit ungurii împotriva reorganizării?
  • Brâncuși a făcut școala primară la Peștișani și Brădiceni, Eminescu la Cernăuți, Creangă a învățat ”pe lângă biserică” (”la școala de popi”)
  • români ”morți”… ?!?
  • mafia de azi? nu mafiile de azi, ieri și mâine – garantează poetul că dacă terminăm cu Băsescu am terminat cu toate mafiile?

 12. rugio

  28 iunie 2011 at 11:25 PM

  Pot sa cred ca autorul L.A. a vrut (candva) binele Romaniei… Dar mai mult nu!
  A crede ca stii nu-i tot una cu a sti! Din pacate majoritatea oamenilor are (destul de probabil) intelectul mai modest decat autorul L.A., nu-i de mirare ca se alcatuiesc coruri de bocitoare ad-hoc cu ochii indreptati spre drobul de sare din povestea lui Creanga. De mirare ca am primit aceasta scriitura prin e-mail de la mai multe profesoare de liceu. Sa mai ma mir atunci de nivelul jalnic al cunostintelor absolventilor(!) scolilor din Romania?!

 13. victor

  27 iulie 2011 at 10:45 AM

  Mda …… Se vede ca se apropie alegerile si unii se bat cu pumnu-n piept mai abitir decât în 2009, când au luat leapsa ……. Domnu’ Avramescu spera ca de data asta va avea, poate, mai multa sansa decât la ultima. Dar, à propos, unde-si tinea domnia sa pana înversunata pe vremea celor 14 (ZECE + PATRU) ani de domnie paguboasa tarii pe care o deplânge ? Unde a mai aratat cu degetul pe cutare ori cutare care a devalizat tara înainte de 2004 ? Làtrài ai opozitiei am mai vazut. Plescari în cautare de pricopseli pre-electorale sunt la toate colturile. Dar mai sunt si români cu minte sanatoasa care vor sti la momentul adevarului sa aleaga bobul din prea multa neghina si atunci una din doua : avramestii, ori vor trece de buna voie prin darac ori îsi vor vârî pana într-un loc caldut …..

 14. Cristi

  8 august 2011 at 7:36 PM

  E ok ce spune dl. Lucian A., dar, pana la un moment dat: cand devine din obiectiv ageabil in subiectiv antenist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…