Home Breaking News Stiri Exclusive Targoviste: “Mi-atat de dor de tine, toamna” – Crizantema de aur 2011

Targoviste: “Mi-atat de dor de tine, toamna” – Crizantema de aur 2011

15 min read
0
0
621

Marin VOICAN-GHOROIU

*****

Distins prieten Mihai Mircea Totpal,

aşa cum am discutat la telefon, cu mică străduinţă am reuşit să fac un articol despre acest eveniment de excepţie […] 

*****

“Pe bolta cerului sunt stele,

Ce-mi ard cu vâlvătăii…

Dar când ne cântă cele trei,

În strălucire sunt ca ele.”

…Mi-era aşa un dor de prinţesa visuriulor mele, TOAMNA, zîna darnică şi bună… fiindcă ori de câte ori mă opresc, seara târziu, în Dealul Viilor, îmi arunc privirea spre imensitatea cerului pe care atârnă sfinţite candelabre ce-şi trimit lumina binefăcătoare peste zona mirifică a ţinutului unde am văzut lumina zilei şi, în curiozitatea mea pe care nici la vârsta asta nu mi-o put stăpâni, mă făce să căut cu înfrigurare “steaua cu noroc” de care-mi spusese bunica mea, Elena, că se  găseşte lângă un “Luceafăr nemuritor”  –  frate cu Regina cea bună şi frumoasă, care oferă daruri iubitorilor de vers şi muzică, prilej de-a mă convinge dacă şi eu merit această atenţie din partea majestăţii Sale.

La un moment dat i-am auzit vocea care m-a întrebat:

– “Dragul meu, cum se face, poet iubit, că să doreşti a vorbi cu mine?!…  Cred că era mult mai bine să te fi oprit la surioarele mele Primăvara şi Vara, care ţi-ar fi umplut sufletul de fericire cu ciripitul păsărelelor, frumuseţea florilor multicolore, căldura zilelor şi a nopţilor în care ai fi fost cu adevărat răsfăţat.”

Priveam fascinat în jurul meu că, în acel moment unic de beatitudine, îmi dispăruseră  din memorie cuvintele, iar Măria Sa văzându-mă în acea teribilă încurcătură, ca o mamă adorată ce-şi iubeşte fiul, a adăugat, liniştindu-mă:

– „Ei, acum că te-ai oprit la mine, când tocmai îmi pun voalul ruginiu şi mă pregătesc de sindrofii şi nunţi, ca să nu-ţi mai amintesc despre cumnatul meu Vântu ce se cam umflă în pene şi face pact cu fratele lui, Geru, să-mi acopere legumele cu pulberea argintie a brumei, fiind însoţiţi de multe burniţe reci şi răutăcioase  care-mi alungă cântăreţii, iar tu… ţii neapărat să intri în castelul meu, ocazie rară ca să-ţi spun, BINE AI VENIT!” şi cu o graţie de zână cuceritoare mi-a făcut semn s-o urmez.

Vrăjit de puterea ei de seducţie, găsind  propunerea  măriei Sale ca fiind excepţională, m-am avântat pe aleele castanilor ce-şi lepădau frunza, pe care o ţesau în covor de vis, ca să calc pe el şi să simt în inimă o părere de rău… că aşa suntem şi noi sortiţi de Creator, ca să ne contopim cu ţărna din care   ne-a zămislit.

Uşile palatului, arcade în dantelării de crizanteme nemuritoare care aruncau zâmbete din gingaşele petale, mi s-au deschis ca unui prinţ, iar de undeva din abisul unei săli împodobită cu mare pricepere şi inspiraţe de excepţie, am zărit pe fundal o tablă imensă de ŞAH, unde Regina (albă ca spuma laptelui) întruchipa ROMANŢA, acea fiică mereu tânără, seducătoare şi înfloritoare, care de 44 de ani ne încântă cu zeci şi zeci de melodii, pe care le-a înobilat magistral celebra cântăreaţă fără egal, IOANA RADU.

Marin Voican Ghioroiu – Ioana Radu-i stea cu dor

Asculta mai multe audio populara

Aici, în faţa scenei, am făcut cunoştinţă cu un fiiu truditor, îndrăgostit şi plin de speranţă… că armoniile muzicale ce-au pus stăpânire pe cetatea de scaun voivodal, Târgovişte, au să le dea iubitorilor de muzică bună… câteva seri de neuitat, carismaticul Emil Gavriliuc, compozitor şi dirijor, părintele de suflet al Ansamblului „CIPRIAN PORUMBESCU” din Suceava.

Drept să vă spun, Regina, chiar dacă nu era lângă mine şi nu mă mai îndemna să-i văd lăzile de zestre în care a adunat atâta aur fin din Grădina Raiului Folcloric, o simţeam în cântecul interpreţilor, în compoziţiile condeierilor notelor vrăjite, a unduitoarelor armonii ce se revărsau ca o binefacere peste o lume dornică de înnoire, şi asta datorită maestrului, dirijorul formaţiilor reunite „ROMANŢA” şi „ROMANTICII” Dan Ardelean.

Sfinte!… ce mi-a fost dat să văd, că  nici nu mă trezisem bine bine din starea  de beatitudine, că pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, în acordurile fermecătoare, ce izvorau cu atâta dor şi patimă din struna prim-violonistului CORNEL PANŢURU, am trăit o fantastică revelaţie: apariţia în carne şi oase a MARIEI TĂNASE, (despre care am scris cum am cunoscut-o în volumul „NE VEDEM LA PARIS” apărută la Editura Muzicală U.C.M.R. 2011) îmbrăcată în costum gorjenesc.

Marama ţesută-n fir de borangic, (să-l vrăjească pe iubit….) îi dădea alura de  mare şi cuceritoare regină dacă, iar când lăsa,cu discreţie, să se vadă din buclele de păr acel fermecat talisman adorat de îndrăgostiţi (firicel de busuioc, ce poară noroc) – cântec de legendă al compozitorului Ion Vasilescu, a trecut ca un fior răscolitor prin sala arhiplină, (care fierbea asemenea unui cazan al bucuriei nestăvilite, căci aplauzele furtunoase erau o recunoştinţă unanimă a valorii artistei, nimeni alta decât celebra soprană mozardiană, distinsa d-nă FELICIA FILIP, preşedinta juriului Festivalului „CRIZANTEMA DE AUR” „011, Târgovişte. Melodia „MI-AM PUS BUSUIOC ÎN PĂR” venea ca o-ncununare a două zile rodnice de întrecere dintre cântăreţi şi creatorii de romanţă. Apoi a urmat blestemul sfîşietor al celor care au fost trădaţi în dragoste, „Cine iubeşte şi lasă”, culminând în final cu ritmatul joc oltenesc „Ciuleandra”, unde măiestria interpretei de geniu,Felicia Filip, cea care o-ntruchipa pe nemuritoarea privighretoare a Gorjului, s-a întrecut în graţie, voce, dar mai ales cu acei paşi bine legaţi ce a dat farmec, într-un ritm alert, că-mi tăia respiraţia mie cel care o priveam şi o ascultam.Ce risipă de energie, ce dăruire pentru artă, câtă incandescenţă în tot ce făcea pe scenă, slujind arta nobilă a cântecului nemuritor – ROMANŢA…, un adevărat regal.

In cadrul evenimentului un premiu deosebit a fost acordat Rodicăi Anghelescu,  pentru înalt profesionalism –  Premiul SPECIAL al Societăţii de Radiodifuziune din România, acordat de d-na dr. Gabriela Scraba, redactor. Cu aceasta ocazie i se va acorda spaţiu de înregistrare romanţe, leaduri cu Orchestra Naţională de Folclor condusă de dirijorul maestrul Adrian Grigoraş. Acest premiu a fost ca o recunoaştere a interpretării de excepţie a romanţei  “NU SE POATE” – muzica: Hanry Mălineanu, versuri Mircea Ionescu Quintus – (din repertoriul reginei romanţei, celebra Ioana Radu şi a celor două romanţe “PRIMĂVARA A SOSIT” – muzica Nelu Danielescu, versuri: autor necunoscut iar la secţiunea Creaţie  “AMORUL MEU” – muzica şi versurile Marin Voican-Ghioroiu.

ASCULTA AICI (mai jos) câteva din melodiile amintite :

Rodica Anghelescu – Nu se poate

Asculta mai multe audio populara

Rodica Anghelescu – Primavara a sosit

Asculta mai multe audio populara

Când Regina R O M A N Ţ A şi-a lăsat cortina, invitându-mă să vin şi în anii viitori,  am văzut-o, de acolo de sus, pe  cea care zâmbea prietenos, ilustra marea DOAMNĂ,  IOANA RADU, şi i-am sorbit cuvintele care şopteau atât de dulce: „Gingaşul  meu AMOR, tu ai venit când te-am chemat, Dar te rog, mai am un singur sfat: Îţi spun cu patimă şi dor, Iubitul meu AMOR! Mai stai şi nu pleca!… Rămâi lângă REGINA ta, O… CRIZANTEMĂ-nfloritoare, Gingaşă şi seducătoare, ROMANŢA mea nemuritoare!”

–     În Palatul vieţii mele, Cu flori multe, crizanteme,

Vă aştept, eu, TOAMNA fermecătoare, la ROMANŢA nemuritoare. Aşa am reuşit să mă plimb prin saloanele luxuriante, cu o lumea mirifică, să trăiesc câteva zile în palatul vrăjit al  Toamnei, unde Romanţa a fost la înălţime.

Marin Voican-Ghioroiu

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Cuvinte nerostite (proză scurtă)” de Anișoara Laura-MUSTEȚIU

Într-un torent de viteză, un BMW negru trece pe șoseaua udată de ploaie lăsând o dâră de a…