Home Breaking News Stiri Exclusive La plimbare prin oras: “CASA ENESCU” Sinaia

La plimbare prin oras: “CASA ENESCU” Sinaia

8 min read
0
0
656
Motto: nu poti pretui daca nu cunosti!

Vila Alunis este construita intre 1923-1927 in Cumpatu, dupa planurile arh. Radu Octavian Dudescu, pe baza schitelor lui George Enescu, al carui talent la desen era bine cunoscut, din banii adunati de maestru de pe urma turneelor intrerpinse in America.

Pentru asta Enescu, ce se afla mai tot timpul in turnee, calatorind prin lume, fie pe bancheta unui automobil, fie in cuseta unui tren sau in cabina unui vapor, a traversat de mai bine de 30 de ori Atlanticul, niciodata insa cu avionul. In mijlocul acestei vieti tumultoase, casa de la Sinaia devine un binemeritat refugiu, o oaza de liniste si meditatie,iar ceea ce te surprinde in primul rand, cand pasesti in curtea vilei este simplitatea, modestia, sentimentul de pace si de respect. Ai in fata un conac boieresc in stil neo-romanesc, cu prispa taraneasca si foisor orientate spre munte  unde albul peretilor contureaza golurile ferestrelor din lemn si arcadele terasei acoperite. Intrand in curte, calcand timid pe pietrisul alb al aleii de acces, esti intampinat de bustul in bronz al marelui muzician. De fapt pasesti intr-o alta lume. Dintr-o data te simti mai bun, mandru de statutul tau de om, gandurile ti se limpezesc si involuntar, iti indrepti spatele si privesti in sus spre munte si apoi spre cer.

Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, odata cu ocupatia comunista,Enescu este silit sa plece din tara dar, in 1947, cu doar cateva zile inainte de nationalizarea din 30 decembrie, doneaza statului roman proprietatile din Bucuresti,Tescani si Sinaia cu dorinta de a se pastra memoria acelor timpuri in starea ei cea mai buna si de a fi utilizate in folosul oamenilor de cultura si arta. Intre 1947-1990, cladirea devine vila turistica pentru asociatiile de creatori din tara, pentru ca intre 1990-1995 sa fie complet restaurata si transformata in casa memoriala. Cele mai multe dintre obiectele de patrimoniu originale (cca.800) au scapat neatinse de epoca comunista, inchise in doua camere din parterul vilei iar restul, au fost recuperate mai apoi de autoritati. Astazi, casa memoriala din Sinaia face parte dintr-un intreg cultural ce poarta numele: Muzeul national George Enescu, impreuna cu vila din Bucuresti si conacul de la Tescani. In semn de profunda recunoastere si pretuire, George Enescu da si numele unui festival international de muzica dar in Sinaia doar o alee si o scoala amintesc de marele muzician. Si e mare pacat ca, in timpul acestui fesival international, la Casino sunt organizate tot nunti si botezuri in loc de concerte si manifestari artistice iar pe strazi trec claxonand carduri de masini cu fundite, in loc de muzicieni, artisti si lume distinsa.

Dupa ce treci pragul casei, pasind pe treptele scarii principale, ajungi in sufragerie, loc de primire, de discutii, in care se servea si masa si mai apoi in salon, cea mai mare incapere a casei unde, pe pianul de concert vechi de peste 100 de ani, gasesti o copie a partiturii operei Oedip. Cand deschizi usile glisante dintre salon si sufragerie, spatiul capata amploarea unei mici sali de concert, el fiind uneori folosit drept camera de muzica. Obiectele de decor, de arta si de mobilier din interior sunt diverse: mobila in stil bidermayer facuta in atelierele din Transilvania, covoare romanesti, vase olandeze sau persane, icoane lipovenesti pictate dar si o minunata scara elicoidala din lemn fara stalp central, toate dand un aspect cosmopolit si unitar. Mansarda casei, care a fost amenajata mai tarziu, cuprinde cateva camere de studiu pentru ucenicii maestrului (Iehudy Menuhin, Dinu Lipatti), foisorul cu vedere panoramica spre munte dar si o camera mai mare, mult indragita de marele Enescu, amenajata azi ca muzeu. Insa lucrul cu adevarat fascinant de aici este fara indoiala dormitorul maestrului: o camaruta de doar 8 metri patrati in care gasesti numai cateva lucruri, atat de simple, de modeste si de romanesti: un pat, un cufar, un dulap, un scaun si, pe peretele varuit cu alb, o icoana. Locul seamana cu chilia unui pustnic si aflat aici, ti se ofera sansa sa intelegi ca doar simplitatea in viata iti poate oferi adevarata libertate. Veniti de luati lumina si pace! Chiar daca veti gasi cu dificultate acest loc fiindca e prost semnalizat si nepromovat cumsecade, cautati-l! Chiar daca veti ajunge cu greutate aici pentru ca drumul e intortochiat si plin de gropi, mergeti la Sinaia, pe Cumpatu sa vedeti micul dormitor al marelui Enescu … si cugetati.

SINAIA, 07.11.2011,
in cadrul campaniei SALVATI SINAIA
arh. MANEA Nicolae Dan
TNI - Targul National Imobiliar
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Puncte de vedere (Poezii)” de Cristina HOROTAN

NAIVI De prea puține ori apropfundăm, Lăsând mintea bolnavă să ne-ndruge Idei malițioase, …