Home Breaking News Stiri Exclusive Tatiana Scurtu-Munteanu – “Tradiţii belgiene de Crăciun”

Tatiana Scurtu-Munteanu – “Tradiţii belgiene de Crăciun”

6 min read
1
0
978

E bine cunoscut că sezonul sărbătorilor de iarnă în Belgia începe pe 6 decembrie, odată cu sărbătoarea Sfântului Nicolae – patronul elevilor şi se termină cu Revelionul sau Anul Nou.  

Ajunul Crăciunului se petrece în familie, se merge la Liturghia de la miezul nopţii sau iluminând piaţa oraşului cu lumânări, în timp ce bat clopotele de la 12 noaptea. Tradiţiile variază în funcţie de oraş şi de particularităţile fiecărei familii. Copiii primesc cadouri împărţite, evident, de Moş Crăciun. În Nivelle şi Andenne, de exemplu, cei mici au posibilitatea de a descoperi deliciile din regiune, cum ar fi „cougnous” – biscuiţi care îl înfăţişează pe micul Isus sau pe Sfântul Nicolae. Toată lumea se poate bucura, de asemenea, de o altă specialitate: „boukètes” – un desert însoţit de vinul fiert. Urarea obişnuită de Crăciun în Belgia este „Zalig Kertfeest”.

Îndreptându-ne atenţia spre oraşul Liege, descoperim acolo organizarea unui festival cu ocazia sărbătorilor de iarnă, iar în a doua zi de Crăciun a unui concurs la care candidaţii pot câştiga titlul de cel mai rapid mâncător al plăcintei Gaumais, o plăcintă cu carne care trebuie mâncată în 20 de minute. O specialitate, care duce la multe alte feluri de mâncare oferite pe tot parcursul lunii decembrie în ţară este vânatul. Budinca făcută din varză creaţă şi mezeluri se bucură de popularitate în sudul Belgiei. Gama meniurilor este foarte variată, putem întâlni pe mesele de Crăciun de la carnea de struţ pană la carnea de cangur, iar în ziua de Anul Nou, nelipsita varză murată.

Târgurile de Crăciun au o veche tradiţie în oraşele belgiene, acestea se organizează cu mare fast în Bruxelles, Liege, Bruges şi alte mari oraşe, unele mai fermecătoare decât altele. Acestea sunt caracterizate de sclipirile miilor de luminiţe şi concerte în aer liber, patinoare în inima oraşelor şi o oportunitate unică de a face turism pentru comercianţii din zonă, care îşi expun obiectele artizanale, bijuterii şi decoraţiuni.

Cei trei magi reprezintă un simbol al sărbătorii Naşterii lui Isus. Povestea lor provine din Evanghelia după Matei, care i-a portretizat ca pelerini nobili ghidaţi de o stea, în căutarea nou-născutului Isus. Aceştia ajung la Betleem în ziua de Bobotează, conform versiunii lui Jacques de Voragine şi oferă pruncului daruri ce constau în aur, smirnă şi tămâie.
Impodobirea pomilor de Crăciun reprezintă un obicei relativ nou pentru belgieni. Ei aleg ca decoraţiuni biscuiţii pe care îi atârnă de rămurelele bradului, în timp ce la Muzeul de Ştiinţă şi Industrie pomul e împodobit cu fructe, în semn de recompensă bogată a agriculturii belgiene.

Piesele de teatru şi scenetele care descriu Naşterea Mântuitorului sunt foarte populare în Belgia. In satele mai mici „cei trei regi” cântă colinde din uşă în uşă pe 6 ianuarie.
Ziua de Anul nou este numită Nieuwjaarsdag. La miezul nopţii din ajunul Anului Nou oamenii din Belgia se sărută şi îşi fac urări pentru noul an, să fie plin de bucurie şi surprize.

Tatiana Scurtu-Munteanu

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

One Comment

  1. ana

    23 noiembrie 2012 at 5:15 PM

    in primul rand IIsus se scrie cu 2 de ii deoarece in limba evraica IIsus scris cu un singur i inseamna magar…dar in rest mi-a placut prezentarea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

5 activități relaxante pentru a alunga rutina

Rutina zilnică poate duce la stări de plictiseală și, în unele cazuri, chiar la anxietate.…