Home Timişoara, Capitală Culturală Europeană cu sprijinul Rotary si Lions

Timişoara, Capitală Culturală Europeană cu sprijinul Rotary si Lions

7 min read
0
0
158

Astazi, 8 martie, de la ora 11,00 în Sala de Consiliu va avea loc o întâlnire cu reprezentanţii Advisory Board şi ai Cluburilor Rotary şi Lions din Timişoara, privind prezentarea şi asumarea “Angajamentului de susţinere a demersului privind candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană”.

Întâlnirea se va repeta vineri, ora 10,00, de această dată cu mediul politic locali: parlamentari şi preşedinţi de partide.

Exprimarea susţinerii demersului privind candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Culturală Europeană de către mediul de afaceri şi de către cel politic sunt două dintre condiţiile necesare în derularea acţiunilor premergătoare participării Timişoarei în competiţia de proiecte.

http://ec.europa.eu/culture/our-programmes-and-actions/doc/ecoc/conclusions_ecoc.pdf

De asemenea, vor fi organizate întâlniri cu mediul cultural în vederea identificării de proiecte comune şi de surse de finanţare.

Menţionăm faptul că în prezent este în vigoare Decizia 1622/2006/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 octombrie 2006 de stabilire a unei acţiuni comunitare în favoarea evenimentului “Capitala europeană a culturii” pentru anii 2007-2019, care stabileşte ordinea statelor care desemnează Capitalele culturale europene, până în anul 2019. Până în 2019, România nu mai figurează pe această listă. Ce se va întâmpla după anul 2019 se află într-un proces de consultare publică la Comisia Europeană care va înainta o propunere de Decizie, care va fi aprobată în perioada 2013-2014. Această nouă Decizie va cuprinde ordinea în care statele membre își vor nominaliza Capitalele Culturale după anul 2019.

SURSA: http://www.primariatm.ro

Consultare publică cu privire la viitoarea acțiune Capitala Culturală Europeană – centralizarea contribuțiilor de către MCPN (Termen: 7 ianuarie 2011)

Vă reamintim faptul că, în data de  27 octombrie 2010 Comisia Europeană a lansat o consultare publică pe tema viitorului cadru legislativ al acțiunii comunitare Capitala Culturală Europeană.

Cele 42 de orașe care au deținut până în prezent acest titlu au contribuit la evidențierea diversității culturale a Uniunii Europene și, în același timp, la reafirmarea ideii că fenomenul cultural generează multiple beneficii economice și sociale, dincolo de valoarea sa estetică. La aniversarea a 25 de ani de existență, concluzia a fost clară: inițiativa Capitala Culturală Europeană trebuie continuată și după anul 2019, când expiră actuala Decizie de instituire a acțiunii.

Menționăm că noua propunere de Decizie, pe care Comisia Europeană o va prezenta în anul 2012, în urma contribuțiilor primite în cadrul prezentei consultări publice și a efectuării analizei de impact aferente, va include și ordinea în care statele membre ale Uniunii Europene își vor nominaliza Capitalele Culturale după anul 2019. Propunerea de Decizie va fi negociată în perioada 2012- 2013, urmând să fie adoptată cel mai probabil în 2013 sau 2014. În consecință, prezenta consultare publică lansată de Comisie reprezintă primul pas pe care îl pot întreprinde cei interesați de această inițiativă comunitară, în vederea influențării procesului legislativ european.

Dintre problemele importante asupra cărora sunteți invitați să vă exprimați opinia, menționăm bugetul acordat anual, obiectivele viitoarei inițiative, procedurile de selecție utilizate, precum și participarea statelor care nu fac parte din Uniunea Europeană.

Ministerul Culturii și Patrimoniului Național își propune să integreze, în punctul de vedere pe care îl va înainta la Bruxelles, opiniile și sugestiile părților interesate, care sunt invitate să transmită contribuții la adresa uae.mccpn@gmail.com.

Chestionarul este disponibil la acest link.

Având în vedere că termenul-limită impus de Comisia Europeană este  12 ianuarie 2011, vă adresăm rugămintea de a trimite eventuale contribuții până în data de 7 ianuarie 2011. Vă mulțumim pentru interesul pe care îl acordați acestei inițiative europene.

SURSA: http://www.cultura.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…