Home Breaking News Stiri interne Turism in Maramures, de la Piatra Ciutei la puntea Scarutei Asprei

Turism in Maramures, de la Piatra Ciutei la puntea Scarutei Asprei

11 min read
0
0
334

In flancul stang al Defileului Lapusului, de la Piatra Ciutei la puntea Scarutei Asprei

Se pleaca dimineata din Baia Mare in directia Baia Sprie, Surdesti-Laschia, Dealul Pietris,Targu Lapus, Peteritea-Vima Mica, Salnita. Soarele mijeste a rasarit in culori de miere aproape de Cernesti si incanta cu spectacolul saltului sau pe bolta coborand Dealul Pietris, aratandu-si discul de foc la stanga piramidei Tiblesului. A fost cald noaptea. Nici vorba de roua. In consecinta, nicio negura nu invaluie, precum cel mai adesea Cufoaia, doar cateva fumuri se amesteca diafan voalurilor neguroase din Borcut. Totul pare adormit, ca dupa o atotcuprinzatoare nunta. De fapt, nu sunt putine portile rurale instrutate bogat cu mesteceni tineri, panglici si baloane multicolore, tradand astfel de evenimente.

Vite scoase la pascut, pazite de garduri electrice. Nici urma de traditionalii pastori. S-a smecherit, din fericire, lumea la tara. Pe masura ce te apropii de Peteritea, se lasa in urma colonia roma.

„Anaconda” lenesa a raului Lapus 
Un gitan mustacios, pitoresc, a dormit noaptea afara, sub cerul liber, infofolit intr-o duna groasa, umpluta cu pene si puf de gasca, strajuit de slababanogii bidivii. Cai desalati, acoperiti nocturn cu paturi zdrentuite, pasc si mai incolo pe langa drum, pe unde-apuca.

Abia scaldata in soarele blajin apare Peteritea marcata de sulita argintie a bisericii, monument istoric. Din Dealul Dintre Hotare se admira Vima Mica dar si Groape, Preluca Veche, Dealul Paltinu, Preluca Noua si putin din Aspra, toate aflate dincolo de nevazuta anaconda lenesa a raului Lapus. 

Foto Lapusul in amonte (c) Petru GojaSe coboara serpuind spre Vima Mica, ocolind hartoapele si denivelarile generate de recentele alunecari de teren. Ce splendide-s in zori terasele inguste, proiectiile holdei mici de floarea soarelului,ale numeroaselor terase muzical parca ritmate, umbrele clailor de fan! Impadurita Culme a Vimei terminata cu abrup-accidentata Rapa Vimei este incantatoare.

Spre Dealul Corbului 
Dupa ramificatia spre Vima Mare ( stanga trei km) se continua spre Romanesti…pe macadam. Colbul alb, inecacios se isca repede, cu toate acestea se admira in coborare la dreapta, Salnita de Sus si in continuare, Salnita de Jos.

Se ajunge la fosta punte suspendata pe cabluri ce lega odinioara Salnita de Dealul Corbului, pana la construirea podului rutier din beton in urma cu vreo doi ani. Pe cine or fi deranjat podelele de brad ale puntii de le-a luat si aruncat in Rau? E incurabil simtul si avantul distructiv mitocanesc-mioritic ! 

Se urmeaza pe drumul pietruit, in serpentine, catre Dealul Corbului, iar pe drum atrag atentia mici tabere de cort la dreapta si la stanga drumului Ioc pescari. Nu-i de mirare,braconajul electric si cu explozibili a secatuit aquafauna piscicola a Lapusului. 

Megalitii gresosi alveolati 
In dreapta ramane ordonat-prospera gospodarie bazata pe zootehnie si pomicultura, iar imediat la stanga o mai modesta gospodarie. Din nou in dreapta, de asemenea modesta, se afla gospodaria vaduvei de vreo doi ani Emilia-Milica-Roman.

Prin dosul casei sale, in sus si la dreapta, se accede in premiera pe Piatra Ciutei.Potecile localnicilor, indeosebi pastorale, au fost inghitite de desetul foioaselorintercalate cu paducei, porumbari, macesi, muri teposi.

Foto Prag micasistos cristalin (c) Petru Goja

Se infrunta huciul, dand peste niste megaliti gresosi frumos alveolati apoi, printre coroanele dense se vede o bucata din Custura Cetatelei. Acolo, se poate panorama peste Custura Cetatelei spre lunca stanga a Vimei, in aval de Gura vaii Vimei si in plan indepartat catre Rapa si Culmea Vimei. 

Cornii incarcati de rubiniile lor fructe carnoase, dulci-acrisoare stampara setea. Nu sunt mai mult de 22-24 C pe la 9 dimineata. In zona Pietrei Ciutei soarele avertizeaza cu fiecare pas suit. Urmand directia SV-V, se parcurg alte minunate, poienite cu puncte de belvedere spre Custura Cetatelei si Raul care face aici o mare bucla-n U, cu varful orientat spre N.

Foto Gresii alveolate (c) Petru Goja

Se traverseaza un valcel sec cu pajiste arida si pruni rari secatuiti de rod. Se iese apoi pe o culme si de acolo, se traverseaza spre NV un colt des de carpinis si faget, se ajunge in drumul ce leaga Salnita de Dealul Corbului. Scoala, biserica si-n final de Culmea Preluca…Copalnic Manastur.

Puntea de la Scaruta Asprei 
Se coboara la pod, urmandu-se macadamul colbuit-scuturator. De la rastignirea din drumul de sus se coteste dreapta, spre Romanesti. Drumul e si mai desfundat,denivelat, pietros, spalat de torente, cu sleauri inselatoare.

La debutul vaii Romanestiului sau a Tieiului dupa localnici, a Gadelului conform hartii topo, se ia la dreapta. Reper poate fi conducta de otel prin care curge apa potabila captata intr-un bazin. La stanga, modest, paraul nascut dintr-un izbuc provenit din custura de calcare impadurita cu foioase a Romanestiului. Doar cateva sute de metri se pot continua cu masina pe sleaul forestier-gospodaresc.

Foto Puntea Scarutei Asprei (c) Petru GojaO gospodarie solitara, prospera, se iveste la stanga drumului. O alta, pustie parca, la cateva sute de metri mai jos. Apoi una locuita. Vizavi de ea este o fantana frumos pietruita, cu apa potabila.

Se tine o vreme malul geografic drept al vaii Gadelui care si-a sapat defileul modest, dar spectaculos, printre sisturile cristaline. Doua spurcate torente bolovanos-abrupte vin din dreapta spre albia vaii Gadelului. Albia acesteia estebolovanoasa, formata din sisturi si micasisturi ce stralucesc argintii-orbitoare-n soare.

La un moment dat poteca trece pe stanga vaii, la capatul sau revenind pe malul drept pentru ca meandrand vag printr-o poiana cu pajiste inmiresmata sa conflueze cu Lapusul la circa 20 m aval de puntea de la Scaruta Asprei.

Ultimele cadre 
In poiana se da peste o mica tabara de corturi si un grup de turisti. La Rau, cativa pescari unditari, tineri, isi iau masa de pranz. Mai apoi apare o ceata de gimnazisti, in majoritate fete. Unele evita traversarea oscilantei punti spre Scaruta Asprei, stancoasa, abrupta, preferand sa traverseze Lapusul direct prin albia cu ape foarte imputinate, putin afunde.

Foto Eco-bio-fast food (c) Petru Goja

Pentru a scapa de drumul foarte rau-pietros-colbuit, se opteaza pentru varianta ce avea sa ne duca prin Boiu Mare-Dealul Mesteacan. Din nefericire, DN 1 aflat in lucru intre Dealul Mesteacan-Socuta Mare-Baia Mare incetineste ritmul deplasarii insa obiectivele turistice propuse intr-un timp destul de scurt, compenseaza acest mic neajuns…

Foto: Defileul Lapusului, Piatra Ciutei, puntea Scarutei Asprei (c) Lucian Petru Goja

SURSA: http://www.emaramures.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum să integrezi puloverele bărbătești în ținute smart-casual pentru cele mai chic outfituri în sezonul rece

Puloverul este o piesă indispensabilă, un ‘’must-have’’ pentru garderoba bărbaților. Când …