Home Un castru roman din Prahova va fi scos la lumină

Un castru roman din Prahova va fi scos la lumină

2 min read
0
0
666

Castrul roman din comuna prahoveană Drajna de Sus va fi scos la lumină și ulterior inclus pe traseul turistic Drumul Fructelor. Ascuns mai bine de două mii de ani, sub un deal imens, acesta a fost descoperit în 1887 de săteni, în timp ce desfășurau lucrări agricole. Importanța istorică a acestuia este incontestabilă. Practic, castrul atestă fără dubiu faptul că romanii au trecut și au staționat în această zonă, inclusiv Legiunea a V-a Macedonica, care stătea permanent în Dacia.

Peste 30 de clădiri, ziduri, porți, fântâni și alei, inclusiv un pretoriu, adică o locuință a comandantului, datând din perioada 101-102, construite din pământ, și ulterior întărite cu piatră, la 118, în anul primei reorganizări a Daciei, așteaptă să fie scoase la lumină.

Câțiva ani de muncă

Operațiunile, de mare amploare, vor demara după data de 1 august. „Este vorba despre o continuare a cercetărilor arheologice desfășurate între anii ’92-’96 de muzeografii noștri, o muncă extrem de amplă, dar și costisitoare. Din momentul în care vom demara lucrările și până când vom releva întreg castrul pentru a-l pune în valoare vor trece, cel mai probabil, câțiva ani”, ne-a spus Marinela Peneș, directorul adjunct al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova.

Castrul are o suprafață de peste 4,8 hectare, iar vestigii asemănătoare sunt și în zona Dumbrăvești, castrul cunoscut sub numele de Sfârleanca, și acesta neexploatat.

SURSA: http://www.adevarul.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…