Home Breaking News Stiri Valea Prahovei Unde s-au dus babele cu colacii?

Unde s-au dus babele cu colacii?

6 min read
0
0
269

Carpatii nostri babe poarta. In Bucegi, in Ceahlau, pe Valea Rea, undeva in Buzau si cine mai stie pe unde. S-au adunat babele pe ale noastre meleaguri, mai ceva ca la sezatoare. Aceste coloane impozante de piatra, raspandite in lantul carpatic seamana din departare cu figuri omenesti, despre ele povestindu-se ca ar fi reprezentarea unor personalitati mitice.

Babele din Bucegi, un grup de stanci bizare

Pe platoul din Bucegi se inalta misterios un grup de stanci bizare denumite si ele in traditia populara “Babele”. Cunoscute si sub termenul de “ciuperci” in randul geografilor, Babele din Bucegi au rezultat din actiunea vantului care a erodat calcarele si gresiile din care acestea sunt alcatuite. Istoricii, insa, atribuie acestora rolul de altare ce serveau sacrificiilor animaliere sau umane, practicate de geto-daci la fiecare cinci ani, in cinstea marelui zeu.

Legendele Babei Dochia din Ceahlau
Baba Dochia din Masivul Ceahlau aduna in jurul ei o multime de legende. Una povesteste despre “Traian si Dochia”. Se spune ca Dochia ar fi fost fiica regelui dac, Decebal, si de ea s-a indragostit Traian. Urmarita fiind de trupele acestuia, ea se ascunde pe muntele sacru, Ceahlau, impreuna cu oile. Disperata, Dochia roaga muntele Ceahlau sa o transforme in stana de piatra. Asa s-a si intamplat, odata cu ea fiind impietrite si cele 20 de oi.
O alta legenda este despre Baba Dochia care ar fi avut un fiu, Dragobete. Acesta s-a casatorit impotriva dorintei sale. Pentru a-si necaji nora, intr-o zi de iarna, i-a dat acesteia un ghem de lana neagra si a trimis-o sa-l spele la rau, spunandu-i sa se intoarca abia cand lana va fi alba. Degeaba a incercat fata sa aduca ghemul la culoarea alba, petru ca lana ramanea la fel. De disperare, pentru ca nu se putea intoarce acasa la sot, a inceput sa planga, iar Domnul Iisus Hristos a aparut in cale si i-a dat o floare rosie spunandu-i sa spele cu ea. Zis si facut, ghemul si-a recapatat culoarea, insa cand a ajuns acasa, soacra, auzind povestea fetei, a acuzat-o ca Martisor (asa ii spunea fata lui Iisus, pentru ca nu il recunoscuse) era iubitul ei. Gandindu-se la floarea primita de nora sa, Dochia a pornit cu turma spre munte, convinsa ca a venit primavara. Pe parcursul calatoriei si-a scos rand pe rand cele 12 cojoace pe care le purta, pana a ramas fara niciunul. Vremea s-a schimbat, iar Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se, conform legendei, in stana de piatra. Aceasta este cunoscuta in zilele noastre ca stanca Dochia din Ceahlau.

Femeile impietrite din Valea Rea
Si in Valea Rea din judetul Arges se pot intalni figuri de piatra in forma de femei. Despre acestea legenda spune ca noua batrane au plecat cu caprele la munte, dar din cauza gerului s-au transformat in stane de piatra.

Babele de la Ulmet, farfuriile zburatoare din Buzau
In judetul Buzau, pe un platou de nisip izolat se afla Babele de la Ulmet. Unele stanci sunt perfect ovale, iar altele au forma unor farfurii zburatoare; satenii spun ca seamana perfect cu Babele Bucegilor, insa nu au nicio explicatie in ceea ce priveste formarea lor. Poate o sa o afli tu, daca o sa treci sa stai de vorba cu ele.

Diana Petrut
SURSA: http://www.skytrip.ro
Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Valea Prahovei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

„CONCERT LA CASTEL” – Eveniment muzical în premieră la Comarnic

Pe 24 Septembrie 2021, la Comarnic se organizează un eveniment cultural în premieră, intit…