Home Breaking News “Varicela & Scarlatina” – Bolile infecţioase ale copilăriei

“Varicela & Scarlatina” – Bolile infecţioase ale copilăriei

10 min read
1
0
1,339

Varicela (vărsatul de vânt)

Varicela este o boală infecţioasă eruptivă acută cauzată de virusul varicelo-zosterian. Ea apare la sfârşitul iernii sau începutul primăverii şi este foarte contagioasă. Perioada de incubaţie este de 10-21 zile, perioada preeruptivă, cu simptome mai clare, durează 2-3 zile, erupţia ţine aproximativ 10 zile, iar la 6 zile de la apariţia veziculelor (dacă varicela are o formă mai uşoară) copilul poate ieşi afară sau merge la şcoală.

La un copil mic, perioada preeruptivă poate lipsi şi simptomele sunt mai uşoare, în schimb la un sugar, copil mare sau adult, varicela produce complicaţii: cefalee, dureri musculare şi febră mare. În primele zile, febra este moderată, apoi creşte până la 39˚C şi starea generală devine alterată: indispoziţie, greaţă, oboseală, apetit redus sau deloc.

Boala este contagioasă 2-3 zile înainte de debut şi 5-6 zile de la ultima erupţie şi lasă o imunitate solidă. Totuşi, virusul rămâne în ţesutul nervos şi poate recidiva, în herpes zoster.

Se transmite pe cale aeriană de la bolnav la persoana sănătoasă, prin intermediul secreţiilor nazalo-faringiene eliminate prin tuse, strănut sau vorbire şi prin conţinutul veziculelor.

Elementele eruptive constau în pete mici roz care prima dată apar pe corp şi apoi pe faţă şi cap. Timp de 3-4 zile apar mereu valuri eruptive. Cele mai multe se găsesc pe palme, pe pielea păroasă a capului şi în axilă. În etapa a doua a erupţiei, aceste pete se umflă şi devin papule, în faza a treia se transformă în vezicule şi în ultima etapă în cruste. Unele persoane au căteva vezicule, altele au câteva sute, deoarece la fiecare individ diferă simptomele. Veziculele sunt asemănătoare cu picăturile de rouă, prin conţinut, transparenţă şi delimitare. Când lichidul se absoarbe, vezicula este transformată în crustă. Când aceste cruste se usucă, ele nu mai sunt contagioase şi în locul unde se aflau ele, pielea capătă culoarea maro-deschis.

Erupţia declanşează prurit (mâncărime a pielii). Este indicat ca bebeluşul să nu se scarpine deoarece ruperea veziculelor poate produce o infecţie secundară de natură microbiană.

Fiind o boală produsă de un virus, nu există tratament specific pentru ea. Nu se administrează antibiotice şi mai ales aspirină (există riscul crescut de apariţie a sindromului Reye). Pentru a ameliora mâncărimea, pudraţi pielea copilului cu talc mentolat, daţi-i un paracetamol pentru scăderea febrei şi tăiaţi unghile copilului pentru a evita producerea de leziuni prin scărpinare.

Sugarul, timp de 4-6 luni, primeşte imunitate de la mamă, iar vaccinarea este recomandată pentru toţi copiii peste 1 an sau mai mari, care nu au făcut boala.

Dacă sunteţi însărcinată în primul trimestru şi faceţi varicelă, şansele ca bebeluşul dumneavoastă să sufere de vreo malformaţie sunt de 1-2%, iar în cel de-al doilea şi al treilea trimestru, copilul nu mai poate fi afectat de virus, însă dacă luaţi virusul cu 5 zile înainte să naşteţi sau cu 2 după, atunci copilul are virusul şi trebuie să i se facă o injecţie cu imunoglobulină varicela zoster (anticorpi pentru varicelă).

 

Scarlatina

Scarlatina este o boală infecto-contagioasă, cauzată de un streptococ. Este destul de rar întâlnită în zilele noastre. Perioada în care apare este toamna-primăvara şi epidemiile sunt la 5-6 ani.

Scarlatina este asemănătoare cu anghina, dar în cazul scarlatinei, pe lângă durerile de gât apare şi o erupţie cutanată.

Se transmite de la bolnav la persoana sănătoasă pe cale aeriană sau prin secreţii nazalo-faringiene. Copiii sub vârsta de 2 ani primesc imunitate de la mamă, însă cei cu vârsta cuprinsă între 5-9 ani sunt cei mai afectaţi de acest virus, în special băieţii.

Perioada de incubaţie durează 2-5 zile, iar persoana bolnavă este contagioasă 2 zile înainte de erupţie şi o zi după începerea tratamentului cu antibiotice.

Boala debutează cu febră, care ajunge până la 39-40˚C şi este însoţită de frisoane, vărsături, tahicardie, convulsii, dureri de cap, dureri în gât la înghiţit şi uneori copilul delirează.

Faringele devine roşu intens, la fel şi limba, iar ganglionii limfatici se inflamează. Amigdalele, valul palatului şi faţa internă a buzelor sunt invadate cu depozite de puroi.

Erupţia apare, prima dată, pe gât, pe spate şi pe părţile laterale ale toracelui şi în zonele unde pielea este mai subţire (zona inghinală, plicile cotului şi axilă). Cauzează prurit la început. Este formată din papule aspre la pipăit şi au un contur neregulat. În faza imediat următoare, erupţia se va întinde pe tot corpul, excepţie făcând palmele mâinilor şi tălpile picioarelor, iar regiunea din jurul gurii rămâne palidă. Se formează dungi roşii, în jurul coatelor şi a subsorii. În momentul în care sunt presate, zonele devin albe. Erupţia apare în 2-3 zile, stagnează 1-2 zile şi apoi, în timp de 2 zile dispare.

Chemaţi medicul urgent, dacă credeţi că copilul dumneavoastră are scarlatină. Tratamentul este obligatoriu, deoarece nu trebuie lăsat ca boala să-şi urmeze cursul. Netratarea la timp poate duce la complicaţii grave precum: inflamarea rinichilor şi a articulaţilor şi probleme cardiace. Se prescrie un tratament cu antibiotice timp de 10 zile, se dă copilului o injecţie cu Moldamin şi peste 10 zile alta. Pentru reducerea febrei se dă paracetamol, iar corpul copilului se unge cu creme speciale care să amelioreze mâncărimea.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

 

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Breaking News

One Comment

  1. olga

    21 ianuarie 2016 at 5:35 PM

    poate fi sacarlatina si varicela impreuna

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cauti schele metalice de inchiriat? Bucura-te de calitate garantata, suport in montaj si transport gratuit!

Daca studiezi, chiar in acest moment, oferta de servicii de inchirieri schele metalice de …