Home Verde Crud, la final: avem un oraş curat şi îngrijit

Verde Crud, la final: avem un oraş curat şi îngrijit

18 min read
0
0
406

Vlad Oprea: „Le mulţumesc tuturor cetăţenilor care s-au implicat în această campanie.”

Campania Verde Crud s-a încheiat. Oraşul este mai curat şi mai îngrijit, cu grădiniţe de flori frumos amenajate. Ultimele două zile de muncă au avut loc în cartierele Furnica, Tirul cu Porumbei, Avram Iancu şi Horia Cloşca şi Crişan. Locuitorii au venit în număr mare la întâlnirea cu primarul, unii pentru a-şi spune păsurile, iar alţii pentru a primi diplomele şi ghivecele cu flori.

La momentul bilanţului, primarul a notat problemele, dar şi realizările din campania de curăţenie. „Sinaia arată mai curată după campania Verde Crud. Oamenii au fost foarte receptivi şi, din discuţiile avute cu mai mulţi cetăţeni, şi-ar dori să facem şi în toamnă o astfel de campanie. Dacă este nevoie, probabil o vom face. Pe de altă parte, sunt multe ziduri de sprijin care s-au deteriorat pe diverse străzi laterale în Tirul cu Porumbei. Am avut probleme mari în ultimii ani cu apa care a distrus multe străzi abia reabilitate. Trebuie să găsim soluţii să le facem în timp. Probleme apar permanent, sunt inevitabile multe dintre ele. În Tir sunt dintotdeauna probleme cu alunecările de teren şi, din păcate, nu avem soluţii, deoarece lucrările de consolidare costă foarte mult. Au mai fost probleme legate de câini. Am început să-i strângem, dar situaţia e greu de stăpânit atâta vreme cât sunt persoane care îi aduc din altă parte. Aici am cerut sprijinul oamenilor să ne sesizeze şi dacă pot să ne ajute să-i identificăm pe cei care aduc câinii cu maşina din alte localităţi. Mai sunt foarte multe lucruri de făcut, dar una peste alta, oamenii au fost receptivi şi au fost alături de noi. Le mulţumesc tuturor cetăţenilor care s-au implicat în campania asta, mulţumesc firmelor de construcţii, firmei de salubritate şi consilierilor locali, celor care au fost activi şi au fost cu noi pe teren”, a spus Vlad Oprea.

Întâlnirea primarului cu locuitorii din Tirul cu PorumbeiAşa cum era de aşteptat, locuitorii din ultimele cartiere implicate în campania de curăţenie nu s-au lăsat mai prejos de concetăţenii lor din celelalte cartiere. Pentru munca lor au fost premiaţi de autorităţile locale.

Gabriela Sandu: „De obicei am cele mai frumoase flori, dar acum, din cauza timpului urât, sunt abia la început, dar la vară vă invit să vedeţi o grădină frumoasă. Am primit o floare şi o diplomă pentru curăţenia din campania Verde Crud. Este o idee bună, doar că ar trebui şi menţinută curăţenia. Degeaba facem acum, dacă la vară mergem la grătare şi lăsăm ce lăsăm.”

Clinciu Maria: „Am fost premiată pentru cea mai frumoasă curte de pe strada noastră, pentru curăţenia făcută şi pentru faptul că de câte ori am fost solicitaţi, am răspuns. O asemenea campanie este necesară pentru frumuseţea oraşului şi pentru sănătatea noastră. Mediul în care trăim ne spune că trebuie să fie curăţenie şi frumos peste tot.”

Marina Grinţescu: „Am primit diplomă pentru curăţenia pe care am făcut-o şi pe care o menţin în dreptul casei şi grădinii. Mă preocupă curăţenia străzii, a oraşului în general. Este primul an în care am reuşit să igienizez puţin copacii şi să scot nişte crengi. Până acum plăteam foarte mulţi bani pentru acest lucru. A fost mai plăcut că am lucrat eu.”

Voluntarii Primăriei în Parcul Sinăienilor

Verde Crud a fost o probă de muncă şi pentru funcţionarii din Primăria Sinaia care au participat, la final de campanie, la o acţiune de înfrumuseţare a oraşului. Inspectorii, referenţii, poliţiştii locali, şefii de servicii, practic toţi angajaţii au lăsat birourile şi, pentru câteva Angajații Primăriei au amenajat Parcul Sinăienilor.ore, au amenajat Parcul Sinăienilor. Anul acesta, parcul ales de autorităţile locale a fost cel de pe strada Muncii. Din spusele localnicilor, vara, parcul este plin de copii, iar amenajarea lui era necesară. Cei 40 de voluntari au făcut curăţenie, au vopsit gardul, leagănele, au plantat flori şi copaci.

Tiberiu Ivan, inspector comercial în Primăria Sinaia: „Împreună cu colegii mei, am plantat pomi, am pus flori şi am vopsit băncile, gardul, am amenajat acest loc de joacă pentru copii. Ştiu că vara vine aici foarte multă lume şi sper că se vor bucura când vor vedea cât este de frumos”.

Ion Catrina, referent Primăria Sinaia: „Am înfrumuseţat locul. Am greblat, am strâns tot ce a fost pe jos, am pus floricele. Facem locul frumos, să se simtă bine copiii şi bunicii care vin aici”.

Marin Ion, agent Poliţia Locală Sinaia: „Facem voluntariat pentru amenajarea parcului, să vină aici cu plăcere copiii să se joace. Este o idee foarte bună, pentru a încuraja şi lumea să iasă la muncă voluntară.”

Învaţă să reciclezi

Concurs inedit, dedicat copiilor din şcolile generale şi grădiniţe, în cadrul campaniei.

Premierea celei mai mari bile din aluminiuLa începutul Campaniei VERDE CRUD 2011 era lansată o provocare către grădiniţe şi şcoli, clasele I- IV, din oraşul Sinaia, în vederea reciclării ambalajelor de aluminiu provenite din ambalajele de dulciuri şi nu numai. Pentru a da formă şi context competiţiei, s-a propus obţinerea celei mai mari bile din ambalaje de aluminiu, aceasta urmând a fi premiată în ultima zi de şcoală, înaintea Sărbătorilor de Paşte.

Micuţii s-au întrecut în confecţionarea celei mai mari bile din ambalaje de aluminiu, iar câştigătorii au primit jucării drept recompensă. În afară de partea distractivă a concursului, copiii au înţeles şi ce înseamnă să poţi refolosi anumite materiale. „Este o acţiune prin care încercăm să învăţăm copiii de mici să recicleze materiale. Am început cu aluminiul, deoarece este foarte toxic. Copiii au muncit mult ca să le iasă bila cât mai mare şi chiar au reuşit. La finalul concursului, juriul a fost pus în dificultate pentru că a fost greu să facă diferenţa între bilele câştigătoare. A fost foarte greu de ales, pentru că bilele erau la dimensiuni apropiate. Asta ne face să ne gândim ca anul viitor să dăm mai multe premii”, a spus primarul Vlad Oprea.

La grădiniţe, fetele care au confecţionat cea mai mare bilă au primit o păpuşă de porţelan, iar băieţii un joc Lego. La şcoli, premiul a constat într-un MP 4 şi a fost dat pentru cea mai mare bilă din şcoală. Pentru bilele confecţionate, toţi copiii au primit câte un ou de ciocolată.

La Şcoala George Enescu, premiul cel mare a fost câştigat de Haiduc Dorel. Dorinţa de a fi cel mai bun l-a determinat să confecţioneze cea mai mare bilă. „Am confecţionat o bilă mare, pentru că am vrut să iau premiul. M-a ajutat Adi, prietenul meu”, a spus micuţul.

Premiul pentru Şcoala Principesa Maria a fost câştigat de Neculae Andrei. Acesta a strâns ambalajele de la bomboane şi ciocolată şi a reuşit să facă cea mai mare bilă din şcoală. „Am adunat toate ambalajele de la ciocolată, bomboane şi am făcut o bilă din materiale reciclabile. M-au ajutat mama, sora şi tatăl meu.”

Premiu special pentru bila cea mai veche

Ana Maria Reşcanu, de la Şcoala Principesa Maria, a primit un premiu special pentru cea mai grea bilă, făcută din ambalaje de aluminiu. Povestea bilei începe în urmă cu 35 de ani, când tatăl micuţei a început să strângă ambalaje de ciocolată. „Această bilă este de 35 de ani. Tatăl meu a strâns ambalajele de la ciocolată şi le-a transformat într-o bilă. Cu timpul, stând foarte mult fără să se umble la ea, s-a pietrificat”.

La sfârşitul premierii, copiii au depus bilele din aluminiu în coşurile speciale. Ei au aflat că o singură folie reciclată economiseşte energia necesară producerii a 20 de folii.

Acţiunile de igienizare impuse Ocolului Silvic Sinaia, îndeplinite în spiritul VERDE CRUD

În urma controlului efectuat la mijlocul lunii martie, la nivelul tuturor localităţilor din judeţul Prahova, traversate de râuri şi torenţi, în vederea verificării modului în care au fost salubrizate cursurile de apă de pe raza acestora, cu scopul asigurării secţiunilor de scurgere a apelor mari, pentru oraşul Sinaia, au fost trasate spre îndeplinire câteva măsuri obligatorii.

Centrul de colectare RorecUna din cele mai importante şi urgente a revenit în sarcina Ocolului Silvic Sinaia în vederea salubrizării şi îndepărtării materialului lemnos din albia pârâului Peleş. Molipsindu-se, probabil, dar şi profitând de mobilizarea exemplară a firmelor de construcţii din oraş, în cadrul Campaniei de curăţenie a oraşului “VERDE CRUD”, iniţiată de Primăria Sinaia, anul acesta, în condiţii meteo mai mult decât neprielnice, Ocolul Silvic Sinaia a igienizat pârâul Peleş şi zona adiacentă.

Rezultatul acţiunii Ocolului Silvic s-a ridicat la o cifră de peste 100 de saci cu deşeuri de tot felul, care au fost îndepărtate în colaborare cu angajaţii Primăriei şi maşinile firmelor înscrise ca voluntari în acţiunile de curăţenie de pe zona respectivă, din data de 15 aprilie.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cum au evoluat modalitățile de încălzire a locuinței. Avantajele aduse de inovațiile tehnologice

Viața pe care o trăim noi este una destul de simplă și confortabilă, raportată la alte per…