Home Războiul apei, episodul al II-lea

Războiul apei, episodul al II-lea

6 min read
0
0
309

Hidro Prahova nu recunoaşte Hotărârea Consiliului Local Sinaia prin care se solicită revenirea la preţul vechi al apei

Dumitru Pantea, directorul Hidro Prahova, a venit la şedinţa de consiliu pentru a-i convinge pe consilierii sinăieni să renunţe la hotărârea prin care nu sunt de acord cu majorarea preţului la apă. El le-a spus edililor că preţul a fost stabilit de cei care se ocupă de proiect şi nu de Hidro. „Avem un angajament pe care l-am prezentat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, prin care ne angajăm cu reducerea pierderilor până la 20% şi realizarea gradului de racordare la canalizare cu 100%. Sunt programe pe care le-am prezentat tuturor administraţiilor locale. Nu am la mine programul, dar este o investiţie destul de substanţială. Acest tarif ne permite să dezvoltăm programul, de aceea s-a şi aprobat. La vremea respectivă, aceea era doar o strategie de tarifare”.

Hidro a promis că nu vor exista creşteri de preţ, dar s-a răzgândit

Reprezentantul Hidro Prahova a încercat să se scuze în faţa consilierilor. „Nici eu nu ştiam că firma de consultanţă, în baza aprobării, va întocmi un plan anual de evoluţie tarifară. Au trecut acolo perioada de începere cu tarif unic, de la 1 ianuarie. Nu am putut aplica de la 1 ianuarie, dar de la 1 februarie eram obligaţi. Legea prevede ca atunci când nu există Asociaţie Intercomunitară, preţul poate fi stabilit de Cosiliul Local, altfel nu”, a spus Dumitru Pantea.

Tariful unic – pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Directorul de la Hidro a ţinut să lămurească creşterea preţului la apă la Sinaia. Din cele spuse de el, consilierii trebuie să înţeleagă că Sinaia avea de fapt un preţ foarte mic în comparaţie cu alte localităţi. „Dumneavoastră spuneţi creştere de preţ. Alte oraşe au diminuare de preţ. Tariful unic asta înseamnă, la unii preţul creşte, la alţii scade. Unele oraşe au avut tarifele la nivelul cheltuielilor, iar altele nu. La canalizare este aceeaşi situaţie. Pe baza hotărârii Asociaţiei Intercomunitare, preţul nu mai este stabilit de Consiliul Local. Decizia Consiliului Local are importanţă doar pentru dumneavoastră. Eu sunt obligat să pun în practică deciziile. Dacă nu, plătesc. Aceste programe sunt angajamente în faţa UE, iar avantajele acestui proiect se vor vedea la sfârşitul anului acesta”, a mai spus Dumitru Pantea.

Alinierea preţurilor nu e corectă în opinia consilierilor

Nicolae Iosifescu e de părere că strategia nu e corectă faţă de oraşele care au investit până acum în apă, aşa cum este şi cazul oraşului Sinaia. „Celelalte oraşe, care nu au făcut nimic, au ajuns cu preţurile sus, pentru că astea erau cheltuielile şi acum le-au coborât, iar la Sinaia au crescut”. Consilierii au întors problema pe toate părţile şi au decis că trebuie să facă ceva, aşa că au aprobat o nouă hotărâre prin care Sinaia se transformă din sucursală în filială a societăţii Hidro Prahova. „Sinaia a făcut investiţii mult mai mari decât alţii şi acest lucru ne dă dreptul să solicităm un statut aparte în cadrul Hidro, şi anume de filială. Avem avantaje ca filială, mai multe decât ca sucursală”, a fost argumentul adus de Iosifescu.

SURSA: http://www.expresuldesinaia.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Vezi ce cadouri ai putea să-i faci iubitei tale Crăciunul acesta

Se apropie sărbătorile și ai rămas în pană de idei pentru cadoul iubitei tale? Încă nu e p…