Home Breaking News Stiri interne Vesti BUNE! Măsuri pentru redresarea economiei au fost anunţate de Guvernul Romaniei

Vesti BUNE! Măsuri pentru redresarea economiei au fost anunţate de Guvernul Romaniei

6 min read
0
0
146

Plata TVA, la încasarea facturii.

Guvernul Ponta a decis, luni, ca plata TVA să se facă la încasarea facturii.  Măsura se va aplica doar în cazul întreprinderilor cu o cifră de afaceri de maximum 500.000 euro şi este una dintre măsurile pentru redresarea economiei anunţate, luni, de premierul Victor Ponta.

Potrivit premierului Ponta, Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro , dacă plăţile sunt efectuate prin bancă. Această măsură va fi discutată şi negociată cu delegaţia FMI care va sosi în România după campania pentru referendum.

Plata TVA la încasarea facturii se va face doar prin bancă şi ar putea fi introdusă de la 1 august.

Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii, au explicat pentru Mediafax surse oficiale.

Plata TVA către bugetul de stat la încasarea contravalorii facturii şi nu la emitere a fost solicitată frecvent de oamenii de afaceri, iar de-a lungul anilor au mai existat propuneri legislative de acest gen, care însă nu s-au concretizat, scrie Mediafax.

Această măsură ar putea să aducă o gură de oxigen pentru firmele care au probleme cu lichidităţile, iar în cazul IMM-urilor ar putea face chiar diferenţa dintre faliment şi continuarea activităţii. Pe termen scurt, însă, există riscul scăderii încasărilor bugetare şi este necesar ca modificarea să fie agreată în prealabil de Comisia Europeană şi FMI, scriu jurnaliştii de la zf.ro

O altă măsură pentru rederesarea economiei care va fi discutată cu delegaţia FMI este aceea a eliminării contribuţiei sociale pentru toţi întreprinzătorii care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani, pentru o perioadă de un an, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a declarat premierul Victor Ponta.

Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării, ca o altă măsură care va fi luată de Guvernul Ponta în scopul redresării economiei.

Facilităţi pentru angajatori. Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani, scutite de CAS

Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, timp de un an, contribuţii de asigurări sociale.

Facilitatea se aplică numai în cazul în care persoanele astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.

Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj.

Angajatul va achita contribuţiile aferente. Facilitatea este valabilă doar pentru angajator.

Guvernul Ponta a mai anunţat luni că plata TVA să se va face la încasarea facturii.  Măsura se va aplica doar în cazul întreprinderilor cu o cifră de afaceri de maximum 500.000 euro şi este una dintre măsurile pentru redresarea economiei anunţate, luni, de premierul Victor Ponta.

SURSA: http://www.antena3.ro

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri interne

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

“Litanii” – noul volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, Editura Rawex Coms – Bucureşti, 2020

        A apărut un nou volum de poezii al poetei Iuliana Paloda-Popescu, intitulat “Litan…