Home Breaking News Stiri Exclusive Viorel ROMAN – “Scriitor sub acoperire”

Viorel ROMAN – “Scriitor sub acoperire”

4 min read
0
0
484

“Dincolo de aparente, o viata pe malul celalalt” (Ed. Paradigme, Pitesti, Bucuresti 2010, 265 p.) aparuta in colectia memorii a Institutului national pentru studiul totalitarismului a Academiei Romane, prefatata de generalul Olimpiodor Antonescu, prof. Radu Ciuceanu si Filip Teodorescu este o care mai putin obisnuita. Autorul, Ion Pavel a facut parte din prima linie a comunitatii de inteligenta a dictaturii de dezvoltare. Dupa care a devenit intreprinzator in domeniul editorial si tipografic. Dar in afara de o biografie fascinanta, el este fara indoiala un scriitor talentat, care parca a activat tot timpul sub acoperire, dincolo de aparente, dupa cum singur marturiseste.

Romanicieri, scriitori medici, juristi, pictori, oameni politici, de stat, de afaceri etc. sunt bine cunoscuti, mai ales ca fiecare aduce un mesaj sun influenta (de)farmareii sale profesionala. De aceea nu este deloc surprinzator ca ofiterii de informatii, spionii, au si ei o nota distincta, un formec deosebit generat de duplicitatea meseriei lor. Sa luam numai exemplul a doi spioni ai coroanei Angliei. Nu stim cat din rapoartele din timpul Revolutiei ruse a lui William Somerset Maugham au fost utile Regelui Angliei, Secret Intelligence Service (SIS), in urma cu un secol, dar ele sunt si astazi modele literare, de maestrie stilistica. John le Carre, dupa ce a slujit si el un deceniu British intelligence services

MI5 si MI6, este unul din cei mai populari scriitori ai vremurilor noastre. Ion Pavel face fara doar si poate din aceiasi familie, chiar daca el se afla de partea ortodoxa, cea rece a Cortinei de fier, dupa cum spune la Carre in celebrul lui roman.

Cu toate ca nu si-a publicat rapoartele secrete si aveam de aface doar cu memoriiile unui ofiter de informatii roman, spiritul de observatie, folosirea spontana a dialogului, metafora si stilul sunt tipice unui scriitor. Este suficient de a citi numai paginile dedicate Cuplului Ceausescu, un cuib de cuci (alegorie), p. 195-203, sau Schitele de portret in
contrast: O lectie de patriotism – generalul Iulian Vlad si Pacepa vazut de aproape, p.223-253, pentru a ne reaminti de Maugham si Le Carre. Sa retinem numele Ion Pavel si sa asteptam o noua carte. Sunt convins ca va completa o fateta a literaturii romane inca ne explorata. Si va fi un succes.

Viorel Roman
Bucuresti 11.01.2012

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In Stiri Exclusive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Cine poate fi prezența surpriză din play-off-ul Ligii 1 Iată echipele cu potențial de revelație!

Actuala stagiune a Ligii 1 promite o luptă interesantă atât la vârful clasamentului, cât ș…