Home Viorel Roman – “Tranzitia spre Occident”

Viorel Roman – “Tranzitia spre Occident”

5 min read
0
0
430

Ortodocsii din Balcani – grecii, romanii si slavii de sud – tranziteaza de doua decenii din punct de vedere socio-politic de la socialism spre capitalism, de la CAER si Pactul de la Varsovia spre UE/NATO. Greco-ortodocsii, care au fost cumparati de anglo-americani in schimbul romanilor de la Stalin, au profitat din plin cu mult inainte de 1989 de societatea de consum pe datorie si sunt in prezent si faliti si nemultumiti. Demonstratiile si grevele din Grecia sunt la ordinea zilei. Vor avea si ceilalti ortodocsi din Europa aceiasi soarta, perspectiva de a demonstra pentru o cauza pierduta?

Revolutia din din Romania s-a soldat cu o mie de victime a unor teroristi a caror identitate o va afla numai generatia urmatoare, care se formeaza intr-o societate libera, democratica, ancorata puternic in lumea libera, occidentala, UE. Pana atunci tranzitia spre occident s-a organizeazat ca la carte. S-a inceput cu lichidarea dictaturii proletariatului, a Partidului unic si aparitia unui spectru de partide post-ortodoxo-comuniste si etnice, maghiare, germane, evreesti, armenesti, slave etc., care isi trimit reprezentanti in Parlamentul din Bucuresti und se fac legi politic corecte, dupa modelul occidental. Apoi s-a lichidat proprietatea intregului popor asupra mijloacelor de productie, pamanului etc. in favoarea investitorilor particulari, cu precadere a celor stategici din strainate si celor cu imunitate parlamentara, care si ea s-a privatizat.

Daca si locurile in Parlament se cumpara cu bani pentru Partid este evident ca economia paralela, corupria este o boala a copilariei trazitiei, ca pojarul, si ca masele largi populare sufera in aceasta faza pe toate planurile: productia, investitiile, consumul, nivelul de trai, speranta de viata scad. In schimb cresc somajul si inflatia, ambele necunoscute in trecut. Privatizarea siguratei personale si a saraciei e si ea un calvar. Dar dupa aceasta vale a plangerii economia de piata va genera o alocare judicioasa a resurselor materiale si umane si mult asteptata buna stare generala, ca la crestinii occidentali, se va instala si la ortodocsi. Asta in teorie, in practica lucrurile stau altfel.

Tranzitia spre lumea crestinilor occidentali a ortodocsilor e nesincera, ca a fariseilor. Ei vor sa traiasca material ca in occident, si spiritual ca in orient. Refacerea unitatii crestine nici nu mai este la ordinea zilei. Asta a dus la incapacitatea de plata a Greciei si este un semnal de alarma pentru toti crestinii, atat in est cat si in vest. Rusia cu resurse ei minerale exorbitante a revitalizat regimul autoritar provoslavnic si a renuntat momentan la perspectiva integrarii occidentale. Romania si Moldova nu au nici resursele naturale, nici spatiul euro-asiatic al Rusiei, de aceea, dupa o Revolutie si doua decenii in deriva, Presedintele si Patriarhul trebuie sa inceapa dialogul cu Roma pentru o emancipare nationala si sociala autentica, pentru o integrare a moldo-valahilor in lumea crestinilor occidentali credibila, nu falimentara ca a greco-ortodocsilor.

Prof. Dr. Viorel Roman,

Akademischer Rat a.D.

Load More Related Articles
Load More By Mihai Mircea Totpal
Load More In 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Check Also

Află totul despre copertinele retractabile și despre dezvoltarea acestora în timp

Oricine are o terasă, fie într-un spațiu personal sau unul comercial, cunoaște foarte bine…